Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотеката в Ново село и новите й функции

Снимка: Светла Бондова

Читалището в Ново село се готви за годишно отчетно събрание. За да се спази законът, един месец предварително са разлепени обяви с дневния ред пред читалището и на най-посещаваните места в селото. Как работи читалищната библиотека и какви нови функции изпълнява можем да разберем от отчета й, който още е на чернова. В читалището има една длъжност „библиотекар“, но на практика поне двама служители се занимават с тази дейност според новите изисквания, защото за класическата библиотека отговаря Елеонора Бондова, а за библиотечния информационен център – Петко Колев. Общо 227 читатели и ползватели на читалнята и библиотечния център са били обслужвани през 2017 г. Фондът на библиотеката наброява малко над 11 000 книги, като 14 нови книги са закупени със собствени средства, а има и трима дарители – Рубинка Милева, Иван Базов и Албена Ортова, която подари книгата на баща си Сашо Ортов за видинския футбол под заглавие „На футболния Олимп“. Какво е да бъдеш библиотекар и какви са неговите отговорности на Елеонора Бондова сподели с учениците от 4 кл., които през миналата година се запознаваха с различни професии. Колективни посещения бяха организирани и с  първокласниците, учениците от ІІІ кл. и V кл., както и с децата от детската градина, които дойдоха тук заедно с родителите си. 

СнимкаВсъщност и двамата читалищни служители са добре познати на децата от училището. Освен чисто библиотечните празници като Дните на четенето през април и Националната седмица на четенето през декември, съвместно с училището се провеждат чествания на писатели и видни личности като Левски, Ботев, Емилиян Станев,  отбелязват се дните на р. Дунав, на ромите, на будителите, 24 май и Баба Марта. Децата често работят в библиотечния информационен център като подготвят презентации, вкл. на хартиен носител за библиотечната витрина или за домашно, рисуват и правят сувенири и картички, гледат филми за културните, исторически и природни забележителности на Община Ново село, запознават се със защитените зони по поречието на р. Дунав. По време на „Лято в библиотеката“ бяха изработени рисунки за конкурса „Забележителности от европейските столици“, съпътстващ детското шоу „На гости при баба“, четени бяха приказки с най-малките, усвояваха се нови знания за работа с компютрите.

Чрез собствени и общински проекти читалището непрекъснато подобрява условията за работа в библиотеката като осигурява чисто отопление, ново удобно обзавеждане, нова информационна техника и работно време, съобразено с нуждите на своите посетители. Тук възрастните хора могат да заемат книги, да закупят вестник или списание, да получат копирни и информационни услуги, да се свържат чрез Интернет с близки и роднини от далечни места. Затова библиотеката и нейният информационен център в НЧ „Земеделец-1874“ са търсени и посещавани от жители и гости на Ново село.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44