Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смирненски - селото със самолета

7
Снимка: Радио Видин
Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди 5 години затварят и детската градина, и сега малкото деца пътуват ежедневно до общинския център Брусарци. Така грижа на кмета остават старите хора. Успял да запази в действие здравната служба, в която два пъти седмично лекарката преглежда, мери кръвното налягане и изписва лекарства.  

"Намаляват хората, деца почти няма. Младите няма къде да работят. Малкото млади работят в местната кравеферма. Хубавото ни е, че кражби няма, преди се крадяха кабели, посуда, но сега спряха. Опитваме се и селските улици да оправим, Снимкакато ремонтират главния път, използваме фракцията и насипваме по страничните улици. Имаме повече от 30 км улична мрежа, голямо село, но и много пустеещи къщи има. Има пазарно търсене на имотите, но които бяха добре запазени къщи, се продадоха", каза кметът на Смирненски Димитър Цветанов.

Хората с болка разказват за отлива на млади хора и деца, които да поддържат живота в селото. Това, от което се оплакват, са малките пенсии и високите според тях сметки за тока и водата. Биха искали и клуб, където да се събират и обсъждат живота:

"Отидоха си хората, през 4-5 къщи никой няма, заминаха по държавите, останахме сами. Питате ме какво трябва да се направи за селото- ами какво... като няма хора... Проблеми много, ниски пенсии, ако увеличат водата, как ще я плащаме?.. Нямаме клуб, където да се събираме. Едни по-будни хора от тук, в София живеят, подеха инициативата детската градина да я направят клуб на пенсионера. Чакаме да стане..."


СнимкаИдеята е да се използва добре запазената сграда на затворената преди години детска градина, да се издействат средства за обзавеждане и скоро клубът да бъде приведен в действие.  

"Направихме сдружение- пенсионерският клуб си има председател. Чакаме да се оправи времето, да можем вътре в сградата на бившата детска градина да ремонтираме, после да купим маси, столове, телевизор. Имаме разбиране от страна на общината"
, обясни кметът. Разказа ни и за желанието да ремонтират читалището. Кандидатствали с проект за ремонт и на киносалона, но не бил одобрен. За ремонт е и покрива на сградата на кметството, който на места е протекъл. Очакванията са от общинския бюджет за 2018 година да се отделят средства поне за покрива.

СнимкаЦърквата "Света Богородица" в Смирненски е напълно ремонтирана с евро пари по проект на Видинската Света Митрополия. Сградата на църквата и пространството пред нея са облагородени.

"Преди 5 години я ремонтираха, имаше течове на много места, влага. Сега е уютна, правим курбан на Богородица, последната седмица на август пък е празникът на селото. Събират се хората"

В църквата стоят прашлясали корони за венчавка. Питам- откога не са ги ползвали.

"Сватба в църквата не се прави от години, то и няма кой. Иначе, вратите на църквата са отворени всеки ден до обяд"
, разказа жената, която съхранява ключа.

СнимкаСимволът на Смирненски е военният дозвуков самолет, който навремето пренасял до 200 снаряда. Сега се намира в градинката срещу кметството, в двора на здравната служба. Атракция за тези, които минават за първи път оттук, и позната гледка и символ за често пътуващите през Смирненски.

"30 години съм бил в авиацията, с генерал Михов бяхме заедно в Каменец, аз- в техническия състав, той- курсант. След това той стигна до генерал, аз- до майор. Преди да се пенсионирам разбрах, че има възможност да докарам едно самолетче, да му се радвам. Много му се радват децата. Самолетът е дозвуков, въоръжението му е 3 оръдия, носи над 200 снаряда, отделно на крилата му се окачват бомби. Пускат се по земни цели", разказва виновникът" за поставянето му- пенсионираният военен от авиацията Спас Спасов.

Още за село Смирненски може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00