Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Илиева: "Искам да съчетая образованието и волейбола"

| обновено на 16.01.18 в 09:36
3
Снимка: ППМГ "Екзарх Антим I"

Деветокласничката Мила Илиева е поредната надежда от богатата на история видинска волейболна школа. Тя е сред най-добрите състезатели на видинския волейболен клуб "Бдин Вида", а освен това се състезава и за отбора на природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I". От няколко месеца насам Мила Илиева е и национален състезател в съответната възрастова група.


Мила Илиева оставя зад гърба си изключително успешна и продуктивна 2017 година. През изминалата година младата състезателка стана най-добър реализатор на държавните ученически игри за момичета 8-10 клас. Спечеленият от нея приз и осигури държавна стипендия. Мила беше част и от националния отбор до 16 години, който спечели титлата от Балканското първенство след категорична победа над тима на Сърбия. 2017 година за видинската волейболистка се изразява и във второ място с ВК "Бдин Вида" на държавните финали, както и на бронзов медал от европейското първенство в София.
Въпреки големият си талант и успешното развитие на кариерата до този момент, момичето остава здраво стъпило на земята.

"Искам на първо място да благодаря на моите две треньорки - Снежанка Гечева и Кристина Георгиева. Благодаря на родителите си, а също така и на съотборничките си", признателна бе Мила Илиева.

Видинската спортистка започва да се занимава със спорт от крехка възраст, защото "родителите ми ме ориентираха към волейбола, понеже те са спортисти".

За Радио Видин Мила Илиева обрисува подробно годината, която изпрати наскоро и едва дали ще забрави:

"През 2017 се класирахме на държавните финали, а там срещанхме силни съперници и въпреки това съумяхме да ги преодолеем. Завършихме втори, а зад нас останаха отбори като Марица и ЦСКА. Завършихме втори на ученическите игри, на финала загубихме драматично от Казанлък. Ако бяхме победили, щяхме да отидем на Световното", а след това допълни и другите успешни моменти:

"На Балканиадата преборихме не просто Сърбия, но и други елитни отбори. На тазгодишното Европейско трябва да постигнем още повече. То е през април и е за момичета до 17-годишна възраст. Надявам се да получа повиквателна, разбира се. Тренирам доста".

В една толкова наситена с положителни моменти година, Мила Илиева все пак излъчи най-открояващия се за нея момент:

"На финала срещу Сърбия на Балканиадата те ни водеха с 12:9, влязох на начален и стопих актив от 3 точки, после стана 18:12. Впоследствие обърнахме мача".

Какви обаче са личните цели на младата волейболистка от Видин?

"Мечтата ми е да бъда национален състезател. Искам да се занимавам с волейбол, но желая и да уча. Ще се опитам да съчетавам двете неща след като завърша училище"

Освен с уменията си на волейболното игрище, младата Мила има още един талант: пише прекрасни есета. Наскоро в интернет беше публикувано нейно есе на тема "Спортът - индивидуален или колективен".

"Темата там е за победата - как би била по-сладка. За мен колективният спорт е по-хубав, защото има повече забавление, а можеш да получиш и помощ от съотборниците".

Все пак Мила откровено казва, че "не би се занимавала с литература, защото нейната тръпка е волейболът".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

24 часа спорт в Козлодуй

21 и 22 април в Козлодуй ще бъдат изпълнени с много спорт и физическа активност. Спортните събития са заложени в инициативата на училище "Св. Св. Кирил и Методий" "24 часа спорт". Освен ученици, учители и родители, във физическите активности ще  участват и различни институции, както и спортни клубове от града.  "Този проект датира от 2019 година, беше..

публикувано на 18.04.24 в 16:06

Стивън Кирилов пропуска мач на "Монтана"

Полузащитникът Стивън Кирилов пропуска домакинската среща на "Монтана" с "Беласица" /Петрич/ в събота. Офанзивният играч ще изтърпи наказание от една среща, заради натрупани жълти картони. Петият Кирилов получи при гостуването на "Бдин" /Видин/, като предишните четири бяха през есента с екипа на "Струмска слава" /Радомир/. Освен лишаването от състезателни..

публикувано на 17.04.24 в 17:13

Изявени видински спортисти бяха наградени от Общината

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  "Община Видин се гордее с Вас, с вашите успехи. Все така достойни спортисти, граждани и прекрасни млади..

публикувано на 17.04.24 в 16:16

БФС посече "Бдин"

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наложи тежки санкции на последния в класирането на Втора лига "Бдин" Видин след домакинството на "Монтана" от 28 кръг на първенството. Видинският клуб ще трябва да плати глоби в общ размер от 6025 лева. Наказанията от мача срещу "Монтана" са заради бурните реакции към отсъжданията на главния съдия..

публикувано на 17.04.24 в 12:13

Топрефер свири дербито на изпадащите

Най-добрият български рефер свири дербито на дъното в Първа лига в петък. На 19 април от 17.30 часа на стадион „Христо Ботев" един срещу друг излизат предпоследният в елита – Ботев, и последният – Етър. Откриващата среща от 30-ия последен кръг от редовния сезон е от 17.30 часа, а главен съдия в нея ще е Георги Кабаков. Помощник-съдии са Мартин..

публикувано на 17.04.24 в 11:50

Откриха обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала „Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега Общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града „Младост", както и всички останали", каза кметът на Монтана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

Наближава крайният срок за заявки за участие във футболен турнир в Мездра

Наближава крайният срок за подаване на заявки за участие в XXII открит турнир по футбол на малки врати, организиран от Община Мездра, съобщават от местната управа.  Заявки за участие се приемат до 26 април (петък) в стая №304, ет. 3 на Община Мездра, при Жанета Маринова - ст. експерт "Спорт и младежки дейности". До тази дата водачите на отборите трябва..

публикувано на 16.04.24 в 14:29