Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасен чат публикува провокативни снимки на ученици от Видин

Снимка: pixabay.com
Сайт, с отворена "чат стая", в която се публикуват снимки и видеоклипове на ученици от Видин, придоби поплярност в последните дни и внесе смут сред ученици, родители и учители.
 
Някои от публикуваните снимки са безобидни, но има и провокативни. Последните проучвания показват IP адрес във Вашингтон. Първоначално чат стаята е била затворена, в нея се е влизало само с парола на потребител, а сега паролата е отпаднала и всеки може да я види и да публикува снимки.

Румяна Петрова
, директор на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин, коментира за Радио Видин, че е запозната с въпросния чат и вече е подала жалба в полицията.

"Знаем за този сайт. Непрекъснато се говори на учениците да внимават какви снимки публикуват... Има правила във Фейсбук и те трябва да ги спазват... Призовавам и за повече внимание от страна на родителите... Подали сме сигнал в полицията... Апелирам, чрез Вас, да предизвикаме дискусия със специалист от ГДБОП по темата, за да се обясни на учениците, че трябва да внимават какво публикуват... Не се знае кой е крайният потребител на този сайт... Има притеснени родители и ученици, защото снимките се качват без тяхно знание..."
 

Сигнали до полицията има подадени и от родители на деца, чийто снимки са публикувани в сайта. Коментарите в чат стаята са нецензурни и подигравателни, а често потребителите не знаят, че дори да са прикрити зад измислени имена, лесно може да бъде проследен айпи адреса от който влизат.

От Сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП коментираха, че има подаден сигнал и по случай се работи.
Секторът е създал и поддържа интернет сайта за борба с компютърни престъпления www.cybercrime.bg. Там са налични секции, на които са описани съвременните предизвикателства в киберпространството, съществуващите заплахи и начините за защита от тях. Чрез формата за сигнализация в горния десен ъгъл на сайта www.cybercrime.bg е възможно докладването на компютърни престъпления и други заплахи в интернет. Актуални новини и способи за защита от кибер заплахи можете да намерите и на изградената от сектора фейсбук група facebook.com/bgcybercrime.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
проф. Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Няма конституционна криза

За конституционна криза не може да се говори. Това каза политологът проф. Светослав Малинов в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната: "Просто трябва да се намери кандидат за премиер от посочените и да се продължи напред. Това, че има някакви затруднения президентът и така нататък не означава, че има криза." Едно е да се мерят..

публикувано на 29.03.24 в 16:58

Първокласниците в Зверино вече знаят буквите

Днешният слънчев ден беше празничен за учениците от 1-ви клас при СУ “Свети Климент Охридски” в мездренското село Зверино . След месеци на упорит труд дългоочакваният  Празник на буквите  настъпи. Първокласниците изпълниха песни и стихчета, посветени на буквите от нашата азбука. Получи се весел и пъстър празник, като всеки един от учениците показа..

публикувано на 29.03.24 в 16:41

Село Паволче ще се включи в Маратона на четенето

Читалище "Фар-1930" във врачанското село Паволче ще се включи с различни събития в проявата  Маратон на четенето , която тази година се провежда от 2-ри до 23 април. По традиция програмата през първата седмица от инициативата винаги е посветена на гората и за работа с деца, тъй като те са във ваканция, обясни секретарят на културното средище Мария..

публикувано на 29.03.24 в 15:24

Тече конкурс за екскурзоводи в пещера Магурата

В момента се провежда конкурс за назначаване на трима нови екскурзоводи , които да водят туристите в пещера Магурата . Явили са се четирима кандидати, чиито кандидатури ще бъдат разгледани, обясни заместник-кметът на община Белоградчик Ангел Боянов : "Дали сме им възможност да се запознаят с работата следващите няколко дни, който бъде одобрен ще..

публикувано на 29.03.24 в 15:04

Кампания набира храни в помощ на нуждаещи се хора от Северозапада за Великден

Благотворителна великденска кампания подеха от сдружението "Прави добро, бъди добър". Целта е в навечерието на Великден да бъдат подкрепени 560 крайно нуждаещи се хора основно от Северозападна България, каза Мая Методиева , която е сред доброволците в сдружението: "Продуктите, които събираме са обичайните, както във всяка една друга наша..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г. , който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април , съобщават от културната институция. Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова , която ще бъде специален гост в..

публикувано на 29.03.24 в 14:26

Финалният етап на националния конкурс "Малкият принц" ще се състои в Селановци

Вторият, заключителен етап на Националния конкурс за малките философи "Малкият принц" ще се проведе на 30 март, събота, в Селановци . Врачанското село организира проявата за 11 поредна година. Участниците във втория етап на съревнованието са ученици от цялата страна, които се включиха в първата част на конкурса и писаха на тема "Пустинята е хубава,..

публикувано на 29.03.24 в 14:00