Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесоха в Парламента подписката за тунел под Петрохан

Снимка: Радио ВИДИН

Над 16 600 подписа са събрани в подкрепа на исканията за изграждане на тунел под прохода Петрохан и магистрална транспортна връзка София - Берковица - Монтана - Видин. От Гражданска инициатива, която инициира кампанията, настояват до 30 юни да стартира и тръжна процедура. Подписката е внесена в Народното събрание.

"Подписите са внесени в отдел "Приемна" на Народното събрание. Следва да бъдат разпределени от Председателя на Народното събрание до съответната комисия и в тримесечен срок очакваме да получим от тях отговор какви мерки ще предприемат за изпълнение на нашите искания. До 30 юни сме поставили срок да стартира тръжната процедура за изграждане на тунела или да бъде обявена концесия за изграждането на тунела и магистралната транспортна връзка. На 27 януари започват масови протести в Северозападна България. Няма да се откажем, докато нашите искания не бъдат изпълнени и докато геноцидът, на който е подложена Северозападна България, не бъде преустановен.", каза за Радио ВИДИН Ванина Стоянова, председател  на гражданската инициатива.

Подписката за изграждане на тунел под прохода Петрохан стартира през ноември 2016 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младите математици във Видин са с отлично представяне на външното оценяване

Седмокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин са постигнали среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94  на Националното външно оценяване (НВО) по математика за VII клас , съобщиха от гимназията . Отличните оценки са 18. По български език и литература средният..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Лятна школа за деца започна в село Ослен Криводол

Вкусно започна Лятната детска школа тази година в читалището на мездренското село Ослен Криводол .  Инициативата ще протече под наслова " Аз обичам да ..." и първото предизвикателство беше готвенето. Децата бяха запознати как да четат готварски книги, да разпознават мерните единици и да разчитат рецепти.  След това те се разделиха на три..

публикувано на 02.07.24 в 08:05

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56