Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 януари 2018 година

Снимка: БГНЕС

Силният вятър причини аварии на електропреносната мрежа в община Враца и остави без ток населени места.

Ураганният вятър нанесе щети в Мездра. Снощи централната част на града остана без ток, кабелна телевизия и интернет, поради скъсани жици.

Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна днес.
В Северозападна България обстановката е доста тежка на места.

Основните проблеми на общинските болници са обсъдени на среща в Министерството на здравеопазването. Дискутирани са и исканията на Сдружението на общинските болници в България, едно от които е за отпускане на 30 млн. лева за частично оздравяване на лечебните заведения до предоговаряне на цените на цените на клиничните пътеки, обясни председателят на организацията Неделчо Тотев.

Призив към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев отправи Народният представител от Обединени патриоти Красимир Богданов. Депутатът изразява загрижеността на местната общност за бъдещето на болницата във Враца.

В Белоградчик се проведе редовното заседание на консултативния съвет по туризъм. Акцентите бяха отчет на дейността през 2017 година и приемане план за развитие на туризма през настоящата година.

Областният управител на Враца- Малина Николова представи държавния план-прием за учебната 2018-2019 година.
При завършващи 1535 седмокласници на територията на цялата област, общият възможен брой паралелки, които могат да бъдат реализирани, са 63, от които 44 професионални.

През 2017 година в Монтана са раздадени почти  475 хиляди лева от лихвоточки. Удължаването с още 2 години на срока за компенсиране на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове  ще даде възможност на още 529 души от Монтана да получат средства за закупуване или строеж на жилище. 

Общините Лом и Пантелей, град Ниш, ще кандидатстват с поне 3 проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни. В Лом ще бъде основно ремонтиран бившият младежки дом в кв.Боруна, който ще бъде преустроен в мултифункционален културен и туристически център, а в сръбската община ще се ремонтира 300 м от път, който води до Церянската пещера и ще се извърши рехабилитация на пътя към  манастира «Св. Йоан».

До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си.
Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Врачанският окръжен съд оправда братя Иван и Десислав Дамянови по обвинение в побой по хулигански подбуди и нанесена вреда на автомобила на 18-годишния Тодор Йорданов. Делото, което започна заради сбиване на 13 януари 2016 г.,  предизвика обществен интерес  заради смъртта на тийнейджъра.

Морски орел забелязаха еколози край село Арчар. Редкият вид е установен  по време на 42-то Среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици.

Няма данни за насилствена смърт на Едуард Тодоров от Бутан. Това е заключението на медицинския екип след извършена днес аутопсия на трупа, съобщиха от пресцентъра на врачанската полиция.

Днес се навършват 25 години от възстановяването на името на град Монтана.
Съвременният град носи името на римския град Монтана в пределите на провинция Долна Мизия, който процъфтява на брега на р.Огоста през ІІ-ІV в.сл. В периода 1945 - 1992 г. градът се нарича Михайловград, на името на политическия функционер на БКП Христо Михайлов. От 1993 г. с Указ на Президента на Република България Монтана носи първото си исторически известно име.

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. Според поверието, дойде ли Атанасовден, идва и пролетта. В народните представи свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете.

Художничката Паола Стоева представи днес своя художествена изложба в Дома на енергетика в Козлодуй. Експозицията носи името "Речни мотиви" и е изцяло вдъхновена от красотата на река Дунав.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19