Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече семейства от Монтана са получили средства от лихвоточки през последните две години

Снимка: Любо Андреев

Четири пъти повече семейства са получили средства от лихвоточки за жилища през последните две години в Монтана.

132 семейства, притежатели на многогодишни жилищно- спестовни влогове от община Монтана са компенсирани със 733 хиляди лева през последните две години.
Още 529 жители на общината ще могат да получат средства от специализирания фонд, ако бъде удължен срокът с още 2 години. Данните бяха изнесени на пресконференция от кмета Златко Живков, председателя на общинския съвет Иво Иванов, председателя на местната комисия за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове Цветана Каменова и секретаря на комисията Мария Петрова. Комисията работи по всички правила и вече всеки гражданин може да направи справка по тази тема, категоричен е кметът Златко Живков:

"Всички хора, подали заявления до края на 2013 година са удовлетворени исканията им за компенсиране на жилищно- спестовните влогове."


Цветана Каменова е сред инициаторите в закона да бъдат направени промени и срокът за изплащане на лихвоточките да бъде удължен с още две години. В сряда Народното събрание гласува предложенията на първо четене.

"За 2016 година са удовлетворени 41 души от 4 групи и отделно започнали строеж, по закона, който изисква да се ползват лихвоточките още 3 души или общо 44 са удовлетворени със сумата 258 189 лева и 36 стотинки. В сравнение с минали години това е 4 пъти повече като суми и като хора", каза Цветана Каменова
 
Двойно повече хора са компенсирани през 2017 година. Общо 88 души са получили 474 676 лева, сочи отчета на комисията. В момента една лихвоточка от жилищно- спестовен влог, направен преди 1992 година, е 8 стотинки. През 2018 година ще бъдат компенсирани граждани, подали исканията си от 2014 до 2016 година. Те са 76 души.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55