Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Повишена честота на респираторните инфекции отчитат от детското отделение на видинската болница. Потвърден случай на грип досега няма, каза завеждащият отделението д-р Пламен Филипов. През последната седмица заболеваемостта от остри респираторни заболявания във Видин е 188 на 10 000 души от населението, като една от най-засегнатите групи е на децата до 4-годишна възраст, сочат данните на здравната инспекция.

Висока заболеваемост спря учебните занятия в Хайредин

Повече от 400 безработни от граничните области Видин и Долж, Румъния, ще получат нови умения за работа. Ще бъдат обучени незаети лица на възраст от 16 до 64 години, между които 200 младежи и 100 жени. За Видин бройката е 192-ма души, съобщи Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата. Безработните от Видинския регион ще преминат и професионално обучение. Предстои да бъде изработен Интернет портал, в който фирмите от региона ще публикуват свободните работни места. Търсещите работа ще могат да пускат свои автобиографии там, каза още Красимир Кирилов.

100 души започват работа днес по програма за младежка заетост в община Ружинци. В програмата са обхванати 90 % от младежите, които отговарят на условията да бъдат включени в нея, каза кметът Александър Александров. В края на миналата година бяха удължени с още осем месеца и договорите на 153 -ма души в общината, които бяха наети по програма "Работа“.

Договорите на личните и социални асистенти в община Видин ще бъдат удължени с още два месеца. Това съобщи в предаването "Едно" директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов.
15 дни преди изтичането на сегашният договор на проекта "Независим живот" Община Видин ще направи заявка до Агенцията за социално подпомагане за сключване на ново споразумение. Това ще стане в края на месец март, уточни  Боянов.

Общо 302 деца са вписани за осиновяване в регистъра за Северозападна България. И за трите области в Северозапада няма направени постъпки за прекратяване на допуснато осиновяване, каза за Радио Видин главният експерт в дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане Цветана Бахчеванджиева.

Медицински университет-Плевен прави изнесени изпити във Видин и Монтана

Младежи от град Оряхово на възраст между 14 и 29 години се обучават за възможностите, които се предоставят от европейските и национални програми за повишаване на уменията им и пълноценно включване в международен младежки обмен. Обучението се организира от Институт перспективи, които целят да научат младите хора на европейските ценности. Това каза Ахмед Куйтов, председател на сдружение Институт перспективи. Обучението ще включва ролеви игри, работа по казуси и симулации във връзка с евроинтеграция. Обученията в Оряхово се провеждат от днес до 21 януари.

Как трябва да изглежда училището в 21-ви век и как заедно можем да работим за положителна промяна в най-важната сфера за успешно развитие на обществото в България - образованието. Това са основните теми на дискусиите "Поведи промяната", които ще се проведат на 23-ти и 24-ти януари в Монтана и във Враца. Срещите са организирани от фондация "Заедно в час". В събитията ще участват учители по програма "Заедно в час", както и нейни възпитаници. В момента трима участници по програмата преподават в три училища в Лом, Чипровци и с. Ковачица. Учителите в област Враца са девет в шест училища - във Враца, Козлодуй, Хърлец, Търнава, Търнак и Бутан.

Повече семейства от Монтана са получили средства от лихвоточки през последните две години

Срокът за подаване на декларации за облагане с годишен патентен данък е 31 януари
, припомнят от Община Берковица. Лицата, които в този срок са подали данъчната декларация и са заплатили пълния размер на патентния данък, ползват отстъпка 5 на сто.

Община Бяла Слатина започна събирането на дължимите данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци и данък върху превозните средства за 2018 година. Те могат да се заплатят на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври на текущата година. На предплатилите за цялата година в срок до 30 април се прави 5% отстъпка.

Ремонтни дейности по водопроводната мрежа и асфалтиране на проблемни пътни участъци, бяха направени през изминалата година в берковското село Слатина. През настоящата година се очаква да бъде асфалтиран пътят до село Драганица, каза кметът Славейко Давидов.

Двама братя влизат в затвора за убийство във Врачанско


Зачестяват опитите за телефонни измами

Паднало дърво и опасно надвиснали ламарини са отсранили екипи от Областната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Монтана след силния вятър вчера. Спасителите са реагирали на четири сигнала, подадени от жители на областния град.

Дрога откри полицията във Враца

Видинската полиция задържа шофирали след употреба на алкохол

Испански гражданин е обявен за издирване за кражби в село Бутан


2 288 заявления за безплатни винетки са подадени в дирекциите "Социално подпомагане" в област Видин.
Това съобщи в предаването "Едно" директорът на Регионалната социална дирекция Венцислав Боянов.

Огромен е интересът за практикуване на фотолов на територията на ловно-рибарско дружество "Миджур"- село Чупрене. Практиката да се търсят животински видове, за да бъдат снимани, е най-популярна сред подрастващите от региона, обясни ръководителят на организацията, Владислав Антонов. Организираното практикуване на фотолов в Чупренския Балкан започна преди година, след обучение по пейзажна фотография за членове на Ловно-рибарско сдружение "Миджур". Теоретична подготовка и практически занятия преминаха 12 млади ловци.

Ново село отбеляза Бабинден

Обичаят Бабуване ще бъде пресъздаден в берковското село Слатина тази неделя, 21 януари
. Участие ще вземат групата към НЧ "Христо Ботев" и местният пенсионерски клуб "Сладък извор“. Гости на празника ще бъдат и пенсионери от село  Бързия.

Къпачи тръгват в полунощ в Кула



.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 7000 души искат помощ за отопление през зимата в област Враца

Почти 7000 жители на област Враца са енергийно бедни и са подали документи с молба към държавата да им плати част от сметките за електричество през зимата. От началото на месеца до 15 юли в дирекциите по социално подпомагане са постъпили 6 801 декларации. Най-голям е напливът за „енергийни“ помощи в Бяла Слатина, където са постъпили над 25..

публикувано на 17.07.24 в 12:00

Високи добиви отчитат в края на жътвата земеделци в Монтанско

Приключва жътвата в област Монтана . Земеделците получиха високи добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 килограма на декар повече. 653 кг средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 11:16

Областната управа във Враца предупреди за очакваните високи температури

От областната администрация на Враца предупредиха жителите на региона, че за днес се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за  потенциално опасни метеорологични явления, като обяви трета степен за високи температури около и 40°. В цветово изражение това означава..

публикувано на 17.07.24 в 09:42

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Мъж е с опасност за живота след падане от рампа на връх Околчица

Мъж на 34 години от София е настанен с опасност за живота в болница "Пирогов", съобщават от полицията във Враца. Пострадалият е видян от служители на реда да пада с лек автомобил от рампа за скокове с делтапланер на връх Околчица . Негов роднина съобщил вчера вечерта в полицията, че братовчед му е оставил послание към близките си, в което се сбогува с..

публикувано на 17.07.24 в 07:50

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

На 19 юли в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 17.07.24 в 07:30