Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет в Берковица прие Бюджет`2018 

Снимка: Община Берковица

Община Берковица ще стартира с бюджет от близо 15 милиона лева. Ръстът спрямо 2017 година е 17 %, каза заместник кметът Радослав Найденов:

"Основният акцент в него е, че по закон е балансиран, след това е социално ориентиран. Скачат помощите при раждане на дете, скачат разходите за културния и спортен календар, както и издръжката на пенсионерските и спортни клубове на територията на общината."


В новата година, община Берковица влиза с подобрено финансово състояние, с намаление на неразплатените разходи, спрямо предходната година. И през 2018 година общината ще продължава да привлича допълнително средства за ремонти, строителство и инвестиции. Предвиден е и ръст от 4% на собствените приходи. Няма да бъде увеличен размерът на местните данъци и такси, наеми и такси битови отпадъци.

Берковица ще има и градска минерална чешма. Това ще се случи, след като минералната вода от село Бързия бъде доведена до града по нов водопровод. Изграждането на довеждащия минерален водопровод от Берковското село Бързия, е сред акцентите в работата на община Берковица, добави Радослав Найденов:

"В стремежа ни е да изпълним довеждащия минерален водопровод от Бързия до Берковица. След неговото изпълнение ще стартираме инвестиционна програма, за да подпомогнем местния туристически бизнес и да стимулираме икономическото развитие на нашата община."


Община Берковица прие и културния и спортен календар за 2018 година. Финансирането на традиционните фестивали- "Балканът пее и танцува", детският фестивал "Лачени обувки" и фестивалът за надсвирване на духовите оркестри отново ще е със средства на Общината.

Вижте още

Снимката на 29 юли 2021 година

Жълт код за високи температури в 21 области обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за 29 юли.  В късния следобед във Видин температурата достигна 37 градуса.  Заради горещото време в Монтана оросяват улиците. Пред сградата на общината се раздава минерална вода.  Здравното министерство промени заповедта за влизане..

публикувано на 29.07.21 в 18:05

Средно с 64 лева се увеличават пенсиите от октомври

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за..

публикувано на 29.07.21 в 17:05

Кампания предизвиква децата да четат

Лятна кампания за деца, родители и библиотеки организира Първата частна библиотека в село Комарево, община Берковица.  Инициативата е озаглавена "Предизвиквам те да четеш" и цели да засили  интереса към четенето при децата, да прекарат време със своите родителите и също така да влязат в библиотека, обясни Цвета Йорданова - председател на..

публикувано на 29.07.21 в 15:50

430 000 лева изплати здравната каса в Монтана на медици за работа на първа линия

За първото полугодие на 2021 година РЗОК – Монтана е платила 7 613 000 лв. в извънболничната помощ . Най-голяма част от тези средства над 2 милиона и 800 000 лв. е за първична извънболнична медицинска помощ, като 65 500 лв. от тях са по методиката, при която се заплаща до 85% извършена дейност. 430 000 лв. са за работа на първа линия. Изплатените..

публикувано на 29.07.21 в 14:43
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Има пари за по- високи пенсии

Служебното правителство обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, а максималната да бъде 1500. Според Ваня Григорова , икономически съветник на КТ "Подкрепа", всичко днес е в ръцете на тези които трябва да съставят правителство и това ще е най- доброто, което..

публикувано на 29.07.21 в 14:35
Снимката е илюстративна.

Водата във Видин - 5 лева през 2026 година

Покачване на цените на водата се очаква в следващите години, според новия бизнес план на "Водоснабдяване и канализация" Видин за периода 2022-2026 г. . Новите очаквани цени разкрива управителят на Вик Видин Георги Владов: "За 2022г. общо услугата за 3-те компонента, вода, канал и пречистване, казвам с ДДС е 3,64 лв. при социално поносима цена 4,48..

публикувано на 29.07.21 в 14:27
Общински куклен театър Монтана пред видинска публика

Общински куклен театър - Монтана гостува във Видин

Общински куклен театър - Монтана  гостува във Видин с две представления, включени в програмата на фестивала "Дунавски вълни". Преди обяд а ктьорите представиха  "Една приказно блатна история", на открита сцена пред БиблиоПощата. Второто представление ще се играе пред детската публика в квартал "Нов път" от 17:30 часа, каза Иван Истатков, директор на..

публикувано на 29.07.21 в 14:20