Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кого е този паметник?

4
Снимка: Радио ВИДИН

"Паднала от години мемориална плоча намираща се в град Видин до "Къщата с куклите". Тъй като плочата е паднала с лицето на долу, не мога да съм сигурен какъв е надписа. След разпитване ме информираха, че може да е на Иван Юванов- богат занаятчия и бивш собственик на къщата. Възможно е и да е на Архитект Тодор Върхота, който е отговарял за проектирането на къщата", този сигнал е подаден до Община Видин чрез платформата "Кмете, виж".

Падналият или съборен паметник е масивен бетонен монумент с височина около два метра- прекършен е в основата си и лежи в тревната площ на няколко метра от "Къщата с куклите" на улица "Широка". Според хора, живеещи в близост, това е станало преди 2-3 години. Всъщност паметникът е паднал не с лицето надолу, а "по гръб", надпис няма, защото върху предната му част е била монтирана метална плоча, върху която е била изписана информацията, на кого е посветен монументът. Плочата обаче е изчезнала преди доста години.

Попитахме преминаващите и работещите в близост дали знаят, на кого е бил паметникът:

"Дори не съм сигурен, че това въобще е паметник. Нищо не знам. Аз работя тук от около година и все в това положение си е бил... Имам спомен за паметника, но не помня на кого беше. От години е в това положение. От комунизма е този паметник и заради това никой не прави нищо за него... Нямам представа на кого е, не съм обърнал внимание... Знаех му името, не се сещам. Преди години я бутнаха тази плоча... Не мога да ви кажа, не съм от този квартал... Никаква идея нямам..."

В Държавен архив Видин се съхранява информация за "Къщата с куклите", която е паметник на културата от местно значение, но и там не знаеха нищо за монумента в близост.

Проучване на Радио ВИДИН показа, че все пак има видинчани, които си спомнят за този паметник. Те ни подсказаха, че е посветен на Христо Михайлов, а надписът върху него приблизително гласял: "Тук е роден (живял) генерал-полковник Христо Михайлов- командир на Народоосвободителната въстаническа армия". Кой е Христо Михайлов? Накратко казано- политически и военен деец на комунистическата партия, роден във Видин. Неговото име преди демократичните промени носеше днешна Монтана.

Относно сигнала на будния видинчанин, от Община Видин са реагирали своевременно и са отговорили още на следващия ден. Със свое писмо заместник кметът Цветан Асенов обяснява, че местната управа се ангажира да прибере падналата плоча в срок от една седмица за съхранение в складовата база на Общината до монтирането ѝ на същото място при подходящи метеорологични условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29