Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кого е този паметник?

4
Снимка: Радио ВИДИН

"Паднала от години мемориална плоча намираща се в град Видин до "Къщата с куклите". Тъй като плочата е паднала с лицето на долу, не мога да съм сигурен какъв е надписа. След разпитване ме информираха, че може да е на Иван Юванов- богат занаятчия и бивш собственик на къщата. Възможно е и да е на Архитект Тодор Върхота, който е отговарял за проектирането на къщата", този сигнал е подаден до Община Видин чрез платформата "Кмете, виж".

Падналият или съборен паметник е масивен бетонен монумент с височина около два метра- прекършен е в основата си и лежи в тревната площ на няколко метра от "Къщата с куклите" на улица "Широка". Според хора, живеещи в близост, това е станало преди 2-3 години. Всъщност паметникът е паднал не с лицето надолу, а "по гръб", надпис няма, защото върху предната му част е била монтирана метална плоча, върху която е била изписана информацията, на кого е посветен монументът. Плочата обаче е изчезнала преди доста години.

Попитахме преминаващите и работещите в близост дали знаят, на кого е бил паметникът:

"Дори не съм сигурен, че това въобще е паметник. Нищо не знам. Аз работя тук от около година и все в това положение си е бил... Имам спомен за паметника, но не помня на кого беше. От години е в това положение. От комунизма е този паметник и заради това никой не прави нищо за него... Нямам представа на кого е, не съм обърнал внимание... Знаех му името, не се сещам. Преди години я бутнаха тази плоча... Не мога да ви кажа, не съм от този квартал... Никаква идея нямам..."

В Държавен архив Видин се съхранява информация за "Къщата с куклите", която е паметник на културата от местно значение, но и там не знаеха нищо за монумента в близост.

Проучване на Радио ВИДИН показа, че все пак има видинчани, които си спомнят за този паметник. Те ни подсказаха, че е посветен на Христо Михайлов, а надписът върху него приблизително гласял: "Тук е роден (живял) генерал-полковник Христо Михайлов- командир на Народоосвободителната въстаническа армия". Кой е Христо Михайлов? Накратко казано- политически и военен деец на комунистическата партия, роден във Видин. Неговото име преди демократичните промени носеше днешна Монтана.

Относно сигнала на будния видинчанин, от Община Видин са реагирали своевременно и са отговорили още на следващия ден. Със свое писмо заместник кметът Цветан Асенов обяснява, че местната управа се ангажира да прибере падналата плоча в срок от една седмица за съхранение в складовата база на Общината до монтирането ѝ на същото място при подходящи метеорологични условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30