Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зарязахме лозите на Трифон Зарезан

Трифон Зарезан отбелязваме днес, 1 февруари, по нов стил. Митрополит Григорий заряза лозите и благослови за бъдещ берекет след литургията, която врачанският владика отслужи днес, предаде Жоро Александров. Богослужението в чест на великомъченик св. Трифон беше извършено в катедралния храм “Св. Апостоли” във Враца.

След края на службата имаше водосвет, а след него при лозницата в двора на храма владиката прочете специална молитва за благославяне на лозята и овощните дървета:

"Благославям да предпазва и да съхранява всички и лозови насаждения, и овощни, и зеленчукови насаждения. Нека всички, които се грижат за такива да се радват на плодовете им..."

Утре, на 2 февруари, православната църква отбелязва големия празник Сретение Господне. Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия в храма “Св. Николай Мирликийски”. Началото на богослужението е в 9 часа, съобщиха от митрополията.

Днес празнуват и лозарите в двете най-малки села на община Ново село- Флорентин и Ясен, предаде Светла Бондова. И двете лежат на дунавския бряг, а общото им население не може да достигне следващото по брой село. Но традициите се спазват. 

 Още в 10 часа на площада в с. Флорентин засвири духова музика. Голямата трапеза, отрупана с лакомства, бе подредена от читалищните работници, а средствата бяха подсигурили 25 лозари и винари от селото. Чебър с вино отличаваше  масата на този ден от другите празници. С празнично хоро хората отидоха до близкото лозе, за да зарежат. Отец Иван благослови лозарите и плодовете на техния труд. Старият Трифон Зарезан /Валери Спасов/ отряза три пръчки от лозата, поля с руйното вино и пожела да няма прибиране гроздето тази година. Младият Трифон /Борислав Митрашков/ пое ножицата и грижата за лозята през тази година. По традиция ритуалът „Зарязване“ продължи кметицата на селото Мая Иванова, която носеше своя ножица, а от гостите в зарязването участва кметът на общината Георги Стоенелов.

Кметът на община Ново село зарязва лозите.Самодейците от читалище „Пробуда“, с. Флорентин се преместиха заедно с гостите в с. Ясен, където празникът продължи. Ритуалът се повтори с местни  участници, като се включи и кметът на с. Ясен Огнян Георгиев.  Хорото стана още по-пъстро и широко, когато на него се хванаха и всички самодейци от ясенското читалище „Изгрев“. 

След това хората се разделиха и веселието продължи на общи трапези в двете села.

На 3 февруари ритуалът „Зарязване“ ще бъде изпълнен в с. Винарово. Община Ново село вече е раздала покани за своя празник, който ще се състои на 14 февруари, а в съботата /17 февруари/ ще се отбележи Трифон Зарезан и в последното село на общината - Неговановци.

В Белоградчик благодарение и на хубавото време площад „Възраждане” се изпълни с хора, дошли на тържеството, предаде Иванка Петрова. То започна с празничен водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия. Той благослови събралите се хора и поздрави лозарите и винопроизводителите, като отправи и молитва към родителите да запазят традицията като я предадат на своите деца:

Белоградчик„Имам една молба към родителите и дядовците - да намерят време някой ден да заведат своите деца на лозето да зарежат така, както е било в отминалите времена, за да може да се запази тази традиция и за бъдеще.” След това да зареже лозата, която расте в единия край на площада, бе поканен Трифон Зарезан. Той отряза три пръчки, забоде ги в земята и докато ги поливаше с вино наричаше:

"Нека колко капки има, толкова вино да има в бъчвите, да е берекетна годината.” И кметът Борис Николов подряза лозата и поздрави присъстващите с един от най - хубавите пролетни празници. Кметът специално се обърна към фирмите винопроизводители в региона, на които благодари за инвестициите, които влагат, за разкриването на нови работни места и които възраждат лозарството в региона, както е било преди 20 - 30 години:

"Пожелавам на фирмите една хубава 2018 година, където техните икономически резултати да се подобряват все повече. И най-важното е - една прекрасна гроздова реколта наесен на всички вас и на фирмите.” След това тържеството продължи с представление на децата от школата по народни танци към Детски комплекс, които увлякоха в хорото и хора от публиката. За доброто настроение допринесе и чашата хубаво червено вино и парчето баница, осигурени от винарската изба в с. Рабиша. 

Галерия

Вижте още

Храмов празник на църквата в Белоградчик

На 6 май, когато православната църква почита паметта на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, храмът в Белоградчик, носещ името му, слави своя храмов празник. Всеки мирянин, влязъл да се поклони в църквата, бе посрещнат с "Христос воскресе" и "Честит празник".  Тържествената света литургия отслужи свещеноиконом Рафаил –..

публикувано на 06.05.21 в 16:16

В Монтанското село Войници празнуваха Гергьовден

За пръв път миряните от най- малкото село на Община Монтана Войници празнуваха храмов празник на Гергьовден. Новата черква бе осветена през есента миналата година от Видинския митрополит Даниил и е една от петте, построени през последните 10 години в общината. Празничната служба и освещаването на курбана за Свети Георги Победоносец води отец Ангел..

публикувано на 06.05.21 в 15:00

Мездра чества празника на града - Гергьовден

За 30-а поредна година в съвременната ни история на 6 май Мездра отбеляза празника на града - Гергьовден. Честването започна с литургия в енорийския храм "Св. Георги Победоносец", отслужена от отец Данаил Цинцарски.  На градския площад "България" се състоя ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на..

публикувано на 06.05.21 в 14:42

Атракции обогатяват туристическото портфолио на Вършец

Отворен за посетители е "Въженият парк" в курортния град.  Атракционът е достъпен за посещения от 10.00 до 13.00 часа и от 14.00 до 19.00 часа пет дни седмично - от сряда до неделя. Въженият парк може да се ползва от деца над 12 години, минимална височина на участниците да е 120 см. Децата под 14 г. ползват атракциона само и единствено при задължителен..

публикувано на 06.05.21 в 14:10

Подписани са два фермерски договора по мярка от Стратегията на МИГ- Лом

Кметът на Лом Гаврилов, в качеството си на председател на МИГ ЛОМ, подписа два фермерски договора по мярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Стратегията за водено от общностите местно развитие на местната инициативна група. "Единият договор е с нашия земляк Николай Здравков, който купува роторна косачка,  приспособление за..

публикувано на 06.05.21 в 10:33

118 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

1 635 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 14 948 теста през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 11% от направените проби.  164 са починалите с COVID-19 за последното денонощие, като в същото време излекуваните са 2 669.  6 158 са пациентите с коронавирус в болница, 599 от тях в..

публикувано на 06.05.21 в 08:45

В Мездра честват празника на града

Започнаха 47-ите Празници на културата "Мездра- май". Програмата е през целия месец и е гласувана от Общинския съвет. На 6 май- Гергьовден, който е и Ден на Мездра от 9.00 часа в храм "Св.Георги Победоносец" ще бъде отслужена Празнична Света литургия. "Ще имаме ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на..

публикувано на 06.05.21 в 08:40