Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино или любов- какво да изберем на 14 февруари и кой е истинският празник

2
Снимка: БГНЕС

Всяка година през февруари назряват спорове какво трябва да се чества у нас- Свети Валентин или Трифон Зарезан, по стар стил ? Някои хора твърдят, че българският празник е този на лозарите и на виното. Други пък защитават Деня на влюбените - Свети Валентин. Истината е някъде по средата, а двата празника взаимно се допълват и са прекрасен пример за невидимия мост между различните религии и култури. 

Свети Валентин е католически празник, който датира още от времената на римската империя, а любовният нюанс се прибавя някъде през Средновековието. Индустриалната революция в края на XIX век пък дава онзи тласък, който популяризира максимално деня на Свети Валентин. За да ни разкаже още за светеца потърсихме католическия свещеник от Видин - отец Пламен Гечев

"Свети Валентин е светец мъченик от втори век, живял в Умбрия, днешна Италия. Винаги той се свързва с празника на плодородието и пробуждането на земята след зимата. Няма лошо този католически празник да се празнува и от православни християни, стига празникът да не се празнува лошо. Има много общо между виното и любовта и двете трябва да вървят ръка за ръка" - каза отец Пламен Гечев.


Трифон Зарезан е празникът, който е почитан от източно-православната църква. Денят съвпада и с цикъл от стопанския процес в лозарството - подрязването. А освен ден на виното, празнуват и всички с име Трифон и производните му. 

Разликите между двата празника са големи - единият се отбелязва в почти цял свят, а другият - предимно у нас и по нашите географски ширини. И ако можем по някакъв начин да популяризираме типично българския Трифон Зарезан, то е като го обвържем с известния Свети Валентин. Защото любовта и виното вървят ръка за ръка. 

В България има една партия, в която, за да членуваш се изисква само едно- да си почитател на хубавото червено вино. Това е "винената партия". Празнуват ли те днес- това попитахме председателя на организацията Иван Лулейски

"Ние празнувахме Трифон Зарезан на първи февруари, но от тогава продължаваме да празнуваме и до днес. В устава ни е написано обаче, че пияници не се допускат в нашите редици. Относно жените - те са задължителна част от нас и особено днес тяхното присъствие до нас е задължително. Жените са красотата на света и трябва да присъстват до нас и на празничната ни трапеза. За съжаление, не успяхме да разширим дейността на партията ни и към Северозападна България, но скоро и това ще се случи" - сподели Иван Лулейски.


Виното и любовта са необикновена двойка. Свързват ги толкова много неща, че дори и тези, които искат да ги разделят, не могат да измислят поне една смислена причина, тази двойка да не остане заедно. За любовта казват, че e като виното и обратното - замайват, опияняват, правят цветовете по- ярки и вълнуващи. 

За онези, които са влюбени цветята са неразделна част от днешния празник. Здравка Иванова е собственик на цветарски магазин в централната градска част на Видин и както винаги е подготвила много цветни изненади за своите клиенти за днешния ден. 

"Най- предпочитаните цветя от видинчани са розите. Те си остават класиката за днешния празник. Розите при мен са кенийска, еквадорска и холандска. Всичко е внос в момента. Струва ми се, че повече хора празнуват Трифон Зарезан, обаче. Има и други цветя, които предлагаме и моето мнение е, че днес задължително трябва да има цветя за дамите" - каза Здравка Иванова.


В крайна сметка се оказва, че няма смисъл да се спори кой е правилният празник. Днешният 14-и февруари е празничен ден, независимо от гледната точка. Видинчани твърдо застават зад Трифон Зарезан, като български празник и го подкрепят. Такива бяха повечето мнения в анкетата ни по темата. 

А служителите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин организираха информационна кампания, по повод отбелязването на Свети Валентин. Информационна кампания за СПИН и полово предаваните болести организираха служителите на институцията и бе проведена лекция по темата в едно от видинските училища, каза експертът в РЗИ- Видин Наталия Милкова. Всеки желаещ да научи своя ХИВ статус може да го направи безплатно и анонимно чрез изследване с бързи тестове всеки делничен ден в Здравната инспекция, допълниха още от там. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45