Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 145 години от гибелта на Васил Левски

Снимка: архив

България отбелязва днес, 19 февруари, 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски, революционер, идеолог и ръководител на българската национална революция, Апостол на свободата /1837-1873/. 

Заупокойна молитва ще бъде отслужена в катедрален храм "Св. Димитър Солунски" във Видин от 10:30 часа. Поклонение ще бъде извършено пред бюст-паметника на Васил Левски в града от 11 часа. Кметът на Община Видин Огнян Ценков ще произнесе по повод годишнината. 80 години се навършват от откриването /1938/ на паметник на Васил Левски във Видин, първият, издигнат по волята и с усилията на учители, ученици и родителска общност.


Ученици от СУ „П. Р. Славейков”, членове на клуб „Млади възрожденци” във Видин ще гостуват в Детския отдел на Регионална библиотека ”Михалаки Георгиев”. Те ще представят поетична програма- „Слово за Апостола” от 13:30 часа. Тематична витрина ще бъде подредена в отдела.


Отбелязването на годишнината във Враца ще започне с панихида в храм „Св. Възнесение” в 11:00 ч. В 11:30 ч. пред паметника на великия българин в центъра на града, деца от група „Мечо Пух“ от ДГ „Знаме на мира“ ще декламират стихотворението „Левски“ на Цветан Ангелов, а възпитаници на ОУ „Васил Левски“ ще изпълнят поетична композиция. В знак на признателност пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя. Младежко състезание „Чиста и свята Република…“ ще се проведе от 19 часа в Младежкия дом.


Младежката организация на ВМРО във Враца ще раздава картички, посветени на Апостола пред Сувенирната палата в центъра на града. Филм за Левски, дело на творчески колектив от БНТ, ще бъда излъчен в клуба на партията от 17 часа. Патриотите ще поднесат цветя пред паметниците на Апостола до Централна поща и на площад „Васил Левски“.


С възпоменателно тържество Община Мездра ще отбележи 145 години от обесването на Апостола на свободата-Васил Левски. Признателност пред делото на героя ще бъде засвидетелствана пред паметника му в центъра на града. Възпоменателното тържество ще започне в 11:00 часа. Кметът на Община Мездра Генади Събков ще произнесе слово за живота и делото на Васил Левски. Програмата ще продължи с рецитал на възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие, с художествен ръководител Соня Цекова. Вокална група „Детски свят“, с ръководител Анета Петкова ще изпълни емблематични песни за Апостола. Ученици от III б клас на ОУ „Христо Ботев“-Мездра, с художествен ръководител Лилия Христова ще представят литературна композиция за Левски. Възпоменателното тържество ще завърши с едноминутно мълчание, падане на колене и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред подвига на Апостола на свободата.

В Народно читалище "Просвета 1897" в мездренското село Долна Кремена библиотекарят Милка Милева вече е подредила витрина с художествена литература спомени, биография и документи за Левски, предаде Петко Котларски. Днес от 10.00 часа във фоайето на читалището Женската вокална група ще изпълни няколко патриотични песни, децата от Детската студия ще представят кратък рецитал за Апостола, след което пенсионираната учителка Мариана Йорданова ще запознае присъстващите с информация за идването на Апостола в Долна Кремена. Накрая всички ще поднесат цветя на паметната плоча.

Панихида в памет на Апостола ще бъде отслужена в храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Монтана от 10:30 часа. Поклонение ще бъде извършено пред паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад в града от 11:30 часа. Витрина по повод годишнината от обесването на Левски е подредена в отдел "Заемна" на Регионалната библиотека "Гео Милев". Урок по родолюбие "О, бесило славно!" ще се проведе в отделите "Читалня" и "Краезнание". 


СнимкаС няколко инициативи Берковица ще почете паметта на Васил Левски, предаде Петя Генова. Общинската администрация е организатор на поклонението по повод 145 години от обесването на Апостола на българската свобода. То ще се състои от 11.00 часа пред паметника на Левски. От 11:30 ч. в изложбената зала в двора на Етнографски музей-Берковица  ще се проведе литературно-музикална програма от учениците от 4 клас на II ОУ „Христо Смирненски“. Останалите учебни заведения също ще отбележат трагичната дата, на която Дякона принесе себе си в жертва, за да я има и днес България. Младежите от сдружение „Заедно за Берковица” също подеха различни инициативи в памет на  Левски. В началото на месеца разлепиха плакати с лика на Апостола и известни негови мисли. Заснеха и кратък клип, който включва биографична информация за Васил Левски, неговото дело и важността на личността му в похода и осъществяването на националния идеал – свободна България. Снощи в Берковица членовете на сдружението разпространиха 1000 листовки, чрез които отново напомниха за Дякона. Утре, 20 февруари, един от всички, харесали и споделили техния клип, ще бъде награден с книгата „Васил Левски – другото име на свободата“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00