Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици слушаха лекция на тема "Съдебната система"

"Съдебната система в Република България" - по тази тема съдия Николай Витков изнесе лекция пред ученици от 11-а клас на видинското средно училище "Цар Симеон Велики". Идеята е да се запознаят младите хора с принципите на разделението на властите и да придобият обща правна култура за структурата и функционирането на съдебната система. 

Лекцията е част от Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" и се организира от Административен съд - Видин.

"Обяснявам какъв е принципът на разделението на властите, защо се е наложило той да бъде въведен, което спомага учениците да осъзнаят, че в много голяма степен този въпрос ги засяга. Наблюдава се интерес, което означава, че  темата е интригуваща за учениците"- коментира съдия Николай Витков. 

Обучението е част от съвместна образователната програма на Административен съд Видин и Министерство на образованието и науката. Видинският съд се включва в програмата за втора поредна година. Цикълът от лекции ще продължи и през втория учебен срок. На 14 март съдия Нели Дончева ще говори по темата "Що е административно правосъдие?". 


Вижте още

Снимката на 26 октомври 2020 година

На Димитровден Видин чества духовния си празник .  Отбелязва се с Решение на Общинския съвет от 20 октомври 1992 г. на църковния празник на св.вмчк Димитър.  По традиция на празника за заслуги към града и региона беше връчено званието „Почетен гражданини на Видин“.  Посмъртно с отличието е удостоен митрополит Кирил Видински, радетел за..

публикувано на 26.10.20 в 18:00
Тестове за коронавирус

13 нови случая на COVID-19 във Врачанско

Нови 13 заболели от коронавирусна инфекция в област Враца са регистрирани на 25 октомври в Единния информационен портал. Всички новообявени лица са диагностицирани за домашно лечение и наблюдение.  Положителни за COVID-19 са момиче на 4 г., жена на 63 г., момче на 8 г. възраст и двама мъже на 47 и 48 г. от гр. Мездра.  От Враца са регистрирани..

публикувано на 26.10.20 в 16:30
Николай Иванов

Напусналите групата на БСП депутати подкрепят искането за оставка на Боил Банов

Независимите депутати, напуснали парламентарната група на БСП в 44-ото Народно събрание са подкрепили генералния директор на БНР и са били сред онези, поискали оставката на министъра на културата Боил Банов , това съобщи на брифинг във Враца Николай Иванов : "Подкрепихме справедливия протест на генералния директор на БНР Андон..

публикувано на 26.10.20 в 16:25

Почти 17 000 искат енергийни помощи във Врачанско

Почти 17 хиляди души във Врачанско са поискали помощ от държавата за отопление - това показва справка на дирекциите по социално подпомагане в средата на месеца. Документите се приемат до 30 октомври . Досега са подадени 16 926  молби-декларации. Откази са постановени в 2 951 от случаите и са издадени разрешения за енергийни помощи на 13 344..

публикувано на 26.10.20 в 15:26

До 30 ноември затварят нощните заведения в Мездра

От днес до 30 ноември, включително, се преустановяват посещенията  след 22:00 часа  в заведенията за хранене и развлечения (дискотеки, ресторанти, барове, кафе-аперитиви, заведения за бързо обслужване и др.), намиращи се на територията на община Мездра. Решението е взето на заседание на  Общинския оперативен щаб за превенция на разпространението на..

публикувано на 26.10.20 в 15:10

И във Видин поставиха ученици под карантина

Ученици с положителни тестове за COVID-19 са регистрирани в област Видин. Паралелките, в които учат, са поставени под карантина, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински . "Спазват се противоепидемичните мерки, въпреки че имаме 1-2 случая на положителни деца, за което са взети необходимите мерки...

публикувано на 26.10.20 в 15:06

Искат детска градина в Игнатица

Жителите на мездренско село Игнатица желаят възстановяване на работата на детската градина в селото, затворена преди 5 години. Сега родителите на малчуганите трябва да водят децата си до Зверино, което много ги затруднява. Общинският съветник Георги Валентинов е внесъл докладна в Общинския съвет за разкриване на филиал на целодневна детска..

публикувано на 26.10.20 в 14:56