Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 февруари 2018 година

2
Снимка: Стефка Павлова

Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин отбеляза тържествено патронния си празник. Предаване по училищната радиоуредба, посветено на видинския митрополит и първи български екзарх Антим, даде начало на честването. След него ученици, учители и гости направиха шествие и поднесоха цветя пред паметника в мавзолея на екзарх Антим I. Митрополит Даниил връчи грамоти на победителите в математическо състезание и фотоконкурс, посветени на празника.


Четвърти пореден протест за магистрала от Видин до София и тунел под прохода „Петрохан“ ще бъде проведен утре, 17 февруари, във Видин. Росица Кирова от „Единни за промяна“ призова кметовете на населени места по маршрута и депутати от Северозапада да се включат в него. На протеста е поканен и министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Според организаторите протестните действия не са политически, а са в защита на интереса на хората от Северозапада. Участници в протестите се оплакват, че им се оказва натиск.


Задават се уволнения в Дома в Борован заради насилието над деца. Това стана ясно от извънредна пресконференция, свикана от кмета на общинската управа Десислава Тодорова. Тя направи изявление, в което даде да се разбере, че не уволнява под медиен натиск и след гледането на видеоклипове, визирайки излъчения материал по една от националните телевизии в началото на седмицата. Нов директор управлява Центъра за настаняване от семеен тип в Борован, след като със заповед на кмета на общинската управа е назначена Ана Димитрова.


Броят на заповедите, издадени от съдилищата по въпросите, касаещи защитата от домашно насилие намаляват, съобщи областният координатор за домашно насилие към Областна дирекция на МВР – Враца Атанас Петков. Те са 32 за 2017 година, спрямо 42 за предходната 2016-а. Статистиката беше оповестена по време на семинар на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“, организиран от неправителствената организация Фондация „Асоциация Анимус“. Домакин на форума беше Областна администрация – Враца. Областният управител Малина Николова заяви, че ще предложи на кмета на община Враца да разкрие социална услуга "Кризисен център за деца и жени, пострадали от домашно насилие", която да осигурява 24-часова защитена среда, с оглед предотвратяване на рецидив на насилието. 


Среща-беседа за агресията сред децата се проведе днес в залата на Симфониета- Видин. След като беше зададен въпросът дали учениците казват на психолозите, че са тормозени, стана ясно, че не във всички училища от областта има специалисти, а тяхната работа вършат учителите.


Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните близки, както и Център за обществена подкрепа ще бъдат изградени във Враца. Кметът  Калин Каменов подписа договора за новите социални услуги по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Стойността на финансирането по процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“ е 751 499, 99 лв. 


Възстановяването на щети, които са възникнали вследствие на занижен контрол от страна на общината, ще бъдат за сметка на бюджета на местните власти. Това предвижда разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект за изменение и допълнение на Постановление на Министерския съвет № 18 от 2015 г. за приемане на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Проектът е пуснат от днес за обществено обсъждане. „Мярката цели да дисциплинира местните власти в прилагането на по-строг контрол при изпълнението на строително-монтажните дейности“, обяснява ресорният заместник министър Малина Крумова. Целта е гражданите да не бъдат натоварвани финансово. 


Комисия от експерти в областта на строителството, както и представители от фирмите „Опал-94“ АД и „Инекс Трейд“ ЕООД извършиха обследване на пострадалата от ураганния вятър, къща на 84-годишните Вълка и Ангел Алексиеви във Враца. Заключението на строителите е, че при евентуално извършване на строително-ремонтни дейности на покрива, има реална опасност да се разруши цялата постройка, поради конструктивни изменения. Експертите изразяват своите резерви за осъществяване на ремонт на къщата, тъй като дървеният гредоред на таванското ниво е силно компрометиран. 


Област Видин представи възможностите за ваканционен, исторически, културен и селски туризъм на 35-то издание на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ 2018 г., съобщават от областната администрация. Изложението се проведе в столицата от 14-и до 16-и февруари. Област Видин участва в международната туристическа борса със свой щанд. Туристическите продукти, които предлага регионът, включват посещения на исторически и културни обекти, атрактивни преживявания сред природата, местни обичаи и традиционна кухня.


Община Мездра обяви обществена поръчка за зимно снегопочистване на общинската пътна мрежа за 4 години напред. Общата стойност на поръчката е 508 500 лева с ДДС за 48 месеца.


Реконструират Детска градина “Детелина” в Чипровци с европейски средства. Над 1 милион лева е безвъзмездната помощ. Срокът за изпълнение на проекта е две години.


Комисията за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни при Община Берковица обяви конкурс на тема "Най-розов клас - 2018" във връзка със Световния ден за борба с тормоза в училище, известен като "Ден на розовата фланелка".


Доброволци към Младежкия Червен кръст в Ружинци изработват мартеници. Събраните пари от продажбата им ще бъдат дадени за дейности на местното читалище "Христо Ботев". Благотворителните базари, на които ще се продават мартеничките, ще бъдат в селата Ружинци и Дреновец.


Врачанският митрополит ще оглави богослуженията в Неделята на взаимното опрощение. Във Враца архиерейска света литургия ще бъде отслужена в катедралния храм “Св. апостоли”. Следобед в 16 ч. в храма “Св. Възнесение” ще започне вечерня, след която e взаимното опрощение. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48