Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално справедливи ли сме българите?!

Снимка: архив
В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки. Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада.


От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на Общото събрание на ООН, за да се сещаме, че водещи в живота ни трябва да са равенството, уважението към различните, достъпът до социална защита и зачитането на човешките права.

"По Конституция ние сме социална държава и в интерес на истината има доста неща, които просто потвърждават тази социалност, дори само ако се погледне чисто формалната страна на въпроса. При нас и пенсионното, и здравното осигуряване е социално. Там точно е залегнала идеята за социалната справедливост, тъй като всички ние внасяме определени данъци в тези фондове. Например, може да се наложи някой никога да не ги ползва тези фондове- това също е елемент от социалната справедливост. Друг е въпросът доколко обществото като цяло извън това, което е регламентирано конституционно и заложено законово като някаква основа на социалната стабилност, доколко ние самите като граждани на тази държава спрямо себе си и спрямо околните сме достатъчно социално справедливи. Този ден на социалната справедливост не ни е натрапен, просто трябва да се говори за това нещо! И колкото повече се говори, толкова се надявам да са и стъпките към постигането на едно общество, което да обръща внимание на хората, които не могат да се грижат за себе си. Това е пътят!"

Петър Кичашки заяви, че запазва умерен скептицизъм за това дали  можем да се самодефинираме като държава, която е социално справедлива. 

"Причините са много. Част от тях идват от данъчно осигурителната система. Друга, по-съществена част се дължи на особености на българската общественост, които са типично характерни за страната ни. Хората с увреждания са най-уязвими в обществото, защото те най-лесно могат да бъдат забравени. Проблемите в сферата на достъпа са изключително широко мащабни. Доминира недостъпната среда. Достъпността е изключение, правилото е недостъпност. И това е нещо, което аз съм сигурен, че ще се промени. Вече се полагат усилия, даже включително Комисията за защита от дискриминация, на която имам честта да съм член, стартира една кампания "Достъпна България", с която ние сме започнали все по-системно да полагаме усилия за решаване на този проблем. Но това е общонационална задача. Тя не може да се изчерпа с усилията на една или друга институция, колкото и голямо да е желанието това да се случи. Има необходимост от обществено осъзнаване на този проблем."

"Ако живееш във Видинско, ако знаеш, че най-ниската средна работна заплата е в твоята област, трябва да сложиш голям диоптър розови очила, за да кажеш,че има социална справедливост. Защото най-ниската средна работна заплата, означава най-ниска средна пенсия и бедни, и болни  старини. Съкращаването на болници и отделения в тях, означава нисък статус на здравеопазването, безкрайни митарства между Враца, Плевен и други болници, за да докажеш, че имаш увреждане и да ползваш минимални помощи за транспорт, телефон или придружител. Закриването на училища води до по-ниско образование и отново се завърташ в кръга с ниска работна заплата, непълен работен ден или безработица. Излизат ли хората от определена географска област, за да отидат на друго място, значи търсят по-добър живот, значи няма социална справедливост", са обобщените мнения на хора от Северозапада, събрани от Венци Величков и Светла Бондова.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06