Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларация за скоростен път гласува Общинският съвет във Видин, но се обяви срещу блокирането на Е 79

Снимка: Радио Видин

Общинските съветници във Видин приеха декларация, с която да изразят отношение към желанието на гражданите за скоростен път до София. Два текста бяха предложени за гласуване. От „Единни за промяна“ настояха за декларация, в която да се посочва, че Общинският съвет е за решение на Министерски съвет за стартиране на процедури за магистрала до столицата и тунел под прохода „Петрохан“.  Гражданско обединение "Единни за промяна" е и инициатор на протестите със същите искания.  Текста на декларация предложи  председателят на групата Росица Кирова:

„Присъединяваме се към искането за вземане на решение на Министерски съвет на Република България, с което да започнат незабавни процедури по изграждането на целия магистрален път Видин- София с посочени график, етапи, срокове, индикативна стойност на проекта, финансиране и краен срок на завършване 2021 г. Като представители на гражданите на Видин и общината, считаме, че наше задължение и отговорност е да положим максимални усилия и да настояваме за осъществяването на този изключително важен проект за видинска област и за цяла северозападна България, и то в най-кратки срокове. Вярваме, че това решение ще е една от първите стъпки да се сложи край на изолацията ни като регион и ще спомогне за подобряването на живота на гражданите на община Видин.“

Предложението на "Единни за промяна" не беше подкрепено от мнозинството.  Прието беше декларацията, внесена  от Красимир Асенов от ДПС-  да се подкрепи желанието на гражданите за магистрала, но да се отбележи, че Общинският съвет се противопоставя на принудителното спиране на движението по международния път Е 79:

„Принципно и категорично в декларацията, безусловно приемаме, че исканията и законовите претенции на гражданите, които са не само за пътя, но и други проблеми за региона, които са наслоени във времето, са основателни. В тази връзка ние приемаме изразяването на позиция от гражданите и сдруженията и го подкрепяме… Няма как и е недопустимо определени изяви, свързани със затварянето на републикански, на международен път, да бъдат приети с една пасивност. Системно, в продължение на пет седмици, на нашите съграждани в региона, както и на множество преминаващи, действително им се ограничават правата и това е неприемливо и недопустимо от законова гледна тока.“

Цецо Иванов от дясната коалиция „Надежда“ каза, че изграждането на скоростен път е залегнало в управленската програма на настоящите управляващи, за което има и решение на правителството. Той отбеляза, че реалните действия се виждат, остава да се следи и дали тази програма се изпълнява:

„Считам, че протестите са несвоевременни и преследват други цели, а не строителство на път. Преследват чисто политически цели. Този протест видинлии трябва да го направим, ако Агенция „Пътна инфраструктура“ не изпълни своята строителна програма.“

Подобряването на инфраструктурата е желание на всички, но блокирането на пътя е нарушение на правата на българските граждани, коментира кметът Огнян Ценков. Той обяви, че има декларация на превозвачи срещу спирането на трафика:

„Изразяването на мнението на гражданите е законно конституционно право и то е регламентирано в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Мненията на гражданите могат да бъдат по всички видове въпроси, но със законосъобразни действия. Конкретно блокирането на Е 79 е нарушаване на законодателството на Република България и нарушаване на правата на българските граждани. Сериозно недоволство възниква от граждани, които бедстват в колоните, чакащи по 3-4 часа.“

Кметът Огнян Ценков отбеляза, че разрешението за провеждане на масово мероприятие, което е издадено от него, е за място, извън обхвата на международния път Е 79, който се стопанисва от пътната агенция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Корейски културен лагер ще се проведе във Враца

Враца ще бъде домакин на Корейски културен лагер з а поредна година . Ежегодната проява обединява хора от различни сфери на обществото, обясни за Радио ВИДИН Никола Живков от Младежкия център в града, които са и едни от организаторите на събитието: "Ще идват младежи от Корея, защото има клуб на приятелството с Южна Корея. Тук има събитие,..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобю джета за тази година,..

публикувано на 09.07.24 в 12:06

Възстановиха движението по Е-79 край Дунавци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Ботевград в района на Дунавци , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществяваше в една лента заради катастрофа по-рано днес. 

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Катастрофа затруднява движението по Е-79 край Дунавци

Временно движението по път I-1 Видин – Ботевград,   в района на Дунавци, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от пътни знаци и "Пътна полиция".​

публикувано на 09.07.24 в 09:39

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна.   По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил , сега Патриарх на българската църква,..

публикувано на 09.07.24 в 08:48

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За днес, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 09.07.24 в 08:25

Две врачански детски градини търсят нов директор

Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче". Според информацията от Община Враца, това е втория опит за назначаване на титуляри на постовете, след като при първия такъв не се намери и временно на постовете останаха заместници.  Конкурсът ще е на два етапа..

публикувано на 09.07.24 в 07:40