Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненада ли ни отново зимата

6
Снимка: Радио Видин

Тази сутрин Северозападна България осъмна с нова снежна покривка. Валежите от сняг се активизираха отново снощи, а през вчерашния ден обстановката в област Видин временно се нормализира след силните снеговалежи и студения вятър в началото на седмицата. Това бе отчететно от Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Републиканските пътища на територията на област Видин днес са проходими при зимни условия и се извършва непрекъснато снегопочистване, съобщиха от Областно пътно управление Видин.

В "Посоките на делника" проверихме по места какво е състоянието на пътищата, пешеходните зони, електрозахранването и доставката на хранителни продукти в по-отдалечените селища от региона. Нашият сутрешен екип се отправи първо към община Кула.

"Тежка е зимната обстановка при нас. След обилните снеговалежи се образува сериозна снежна покривка, над 50 см. Образуваха се преспи и навявания по пътя за село Големаново и Извор махала, което затрудни доставките на хляб, както и предвижването на учениците и учебните занятия бяха преустановени до шести март" - информира сътрудникът ни Христела Александрова.


Заради зимната обстановка през последните дни видинското село Киреево се оказа напълно откъснато от света, а снегът там е повече от метър. 

"Обстановката е доста лоша. Има образувани двуметрови преспи, които създават затруднения на движението. Вчера следобяд мина роторен снегорин от Кула към Раковица. Пътят е доста тесен, но имаме зареден хляб в магазина и смея да твърдя, че обстановката се нормализира. Снощи служители на електроразпределителното дружество бяха при нас на място, за да отстранят няколко аварии. Няма болни хора и ученици и засега се държим на положение" - сигнализира кметът на село Киреево Маргарита Георгиева.


Видинското звено по чистотата продължава да почиства пътната мрежа и след снощните снеговалежи. За организацията на работа и наличната техника, с която се извършва почистването разговаряхме с управителя Красимир Попов.

"Не мога да си обясня тези критики, при положение, че работим с четири снегорина. Това са възможностите ни и работим на пълни обороти. Разполагаме с необходимите материали, но падналият сняг наистина е много като количество. На този етап не можем да си позволим почистване до асфалт на пътищата в региона, тъй като химикалите за тези цели са доста скъпи" - каза Красимир Попов.


Видинчани не са доволни от почистването, показа анкета на Радио ВИДИН. Някои от тях се включват в почистването на падналия сняг около домовете си и търговските обекти, но други смятат, че това е задължените на фирмата по чистота. От "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин посъветваха да отложим пътуването си при зимни условия, освен, ако това не е наистина належащо. Това каза в "Актуално" Владимир Иванов, инспектор "Защита на населението" към видинската регионална дирекция и допълни: 

"Необходимо е да се следи непрекъснато метеорологичния бюлетин и да се предприема пътуване само при належащи условия. При излизане на открито е необходимо да се облекат топли дрехи, зареден мобилен телефон, вода и храна. Проверете състоянието на автомобилите си и гумите им. При попадане в бедствие завържете парче плат с ярък цвят на най- висота точка на автомобила. При възможност окажете първа помощ на пострадал от зимната обстановка."

Във Враца днес продължи почистването на снежната покривка по улиците и пешеходните зони. 
"Съветникът от БСП Цветелина Дамяновска заплаши, че ще поиска анкетна комисия по въпроса с почистването на снега в града под Околчица. На проведеното вчера заседание заместник-председателят на местния парламент зададе въпрос към кмета Калин Каменов, в който настоя да се направи анализ на почистването, как е действало общинското предприятие "БКС" и достатъчно адекватна ли е била реакцията на управителя му и неговите подчинени при положение, че от седмица се знае за влошаването на времето. В същото време от Общинския съвет на БСП пуснаха до медиите декларация, в която твърдят, че зимата е изненадала общинското ръководство и предприятието "БКС". В интерес на истината, въпреки снежна покривка от около 70 см, няма нито един затворен път в общината, в нито едно село не е прекъсвало електрозахранването или водоподаването. Въпреки стихията в община Враца животът върви нормално и беше обявена двудневна ваканция за учениците", предаде сътрудникът ни Жоро Александров

В Монтана при температура от минус 10 градуса днес слънцето се опитваше да се покаже още преди обяд. 


"Нови десетина сантиметра се натрупаха тази нощ в Монтана. Няма населени места без електроподаване. Проходът "Петрохан" е отворен, като ограничение за преминаване има за тежкотоварни автомобили над 12 тона. От днес до петък влиза в сила "дървената" ваканция и за учениците във Вършец и като че ли децата са най- щастливи от снежната обстановка. 60 машини са чистили тази нощ републиканската пътна мрежа и пътищата са проходими при зимни условия", предаде сътрудникът ни Любо Андреев


Петнадесет машини чистят пътната мрежа в община Берковица, като шест от тях са в градската част. 


"През изминалата нощ наваляха нови 20 сантиметра, а снощи почти никъде нямаше хляб, сякаш по- възрастните хора са се презапасили за тежките зимни условия. Като цяло ситуацията е под контрол", информира сътрудникът ни Петя Генова


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00