Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката на територията на област Видин е спокойна след снеготопенето

Укрепиха допълнително критичния участък при събирателния канал по пътя към с. Рупци, където вчера заради авария в тръба на дигата до моста бяха залети земеделски земи.
Снимка: Община Видин

Като цяло обстановката на територията на област Видин към момента е спокойна, съобщават от областната администрация във Видин. Продължава контролираното изпускане на язовири в областта, с цел осигуряване на свободни обеми в тях. Не е констатирано покачване на водните нива в реките, в сравнение с нивата от вчерашния ден. С около 60 см. се понижило нивото на р. Видбол в община Видин. С около 10 см. се е понижило нивото и в корекция „Войнишка“ в землището на гр. Дунавци.


Минимално повишение има на водното ниво в язовир „Гюргич“ в община Ружинци, като нивото на водата е на около 30 см под кота преливник. Основният изпускател на язовира е максимално отворен.


С около 50 см се е покачило и нивото на язовир „Търговище“ в община Чупрене, като същото е на около 2 м под кота преливник.


В община Макреш днес са отворени крановете на общинските язовири „Кончовец-2“и „Дарков дол“.


В община Брегово продължава наблюдението на река Тимок. Няма промяна в нивото на реката. Към момента няма риск за гр. Брегово и населението, нито за терените в зоната на ГКПП Брегово.


На територията на община Видин продължава засиленото наблюдение на водните обекти и съоръжения. 


Възникналият вчера проблем с отводнителния канал в с. Буковец, който преля, е овладян към момента. Още вчерашния ден около критичния участък е изградена защитна стена от 90 бр. чували с пясък, осигурени от Община Видин.


В село Градец, община Видин, ситуацията със старото корито на река Тополовец, което вчера заля терени в местността „Казанджийницата“, е овладяна към момента.


Продължава засиленото наблюдение на всички водни обекти (реки) и хидротехнически съоръжения (диги, язовири, корекции на реки) на територията на областта от служители на видинския клон на „Напоителни системи“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметовете и кметските наместници по места в цялата област, с помощта на сформираните групи за наблюдение и аварийни групи.


При извършваните ежегодни проверки на Дунавски защитни диги, както и на корекционните диги на вътрешните реки в областта, от комисии към Областен управител на област Видин, многократно са констатирани следи от преминаване на МПС и каруци през земнонасипните диги, извън определените за това места (рампи). Системно се констатира и провеждането на паша на животни по земнонасипните диги.


Във връзка с констатациите, от наша страна многократно са изпращани писма до ОД на МВР – Видин и Гранична полиция – Видин, с молба за осъществяване на наблюдение и контрол на незаконното преминаване с МПС през защитните съоръжения, и провеждането на паша по тях.


По информация от инж. Здравко Младенов - Управител на „Напоителни системи“ – клон Видин, не са констатирани компрометирани участъци по Дунавската дига в участъка от Безмитна зона до с. Кутово.


Дружеството извършва системно наблюдение и обход на всички диги и съоръжения, които стопанисва.


Оглед на Дунавската дига, от Безмитна зона в посока към с. Кутово, е извършен и днес от инж. Младенов и служители на Дружеството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00