Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три милиона лева ще отпусне правителството за възстановяването на язовирите в община Хайредин

Държавата поема грижата за язовирите, които общините не са в състояние да поддържат

Теменужка Петкова: Създадена работна група за възстановяване на авариралите съоръжения

Снимка: БГНЕС

Правителството ще отпусне 3 млн. лв. за възстановяването на язовирите в община Хайредин, Врачанско. Ще бъде създадена и нова централизирана държавна структура, която да реагира при кризисни ситуации, решиха министрите на извънредно заседание днес. Държавата ще поеме грижата за всички язовири, които общините не могат да управляват.

Парите за язовир "Рогозен", който създава опасност за жителите на две села в община Хайредин, са предназначени за допълнителни аварийно-възстановителни мероприятия, но най-голямата част от тях са предвидени за ремонта на преливника, който се руши от 2014-та година. Проект за реконструкцията има, но до момента средства не са били осигурени.

 "Месеци наред чувам пари, мерки… Трябвало специално постановление, но такова постановление не можело, защото влизало в разрез с обществените поръчки… Най-малкият проблем в случая са парите", посочи премиерът Бойко Борисов.

Според главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението", рисковата ситуация навсякъде в страната е преодоляна.

""Рогозен-1" - от 12.00 часа до 06.00 часа сутринта нивото на язовира е паднало с 28 сантиметра. Нивата на всички реки в България задържат пълноводие все още под код "червен". Всички критични точки се наблюдават", каза Николов. Ситуацията с нивото на река Скът при Мизия е овладяна, съобщи още директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", заради опасенията на местните хора, че водите са се покачили и тази сутрин. Очаква се нивото да достигне своя максимум, който ще бъде с 40 сантиметра по-ниско от опасната кота на преливане, допълни комисар Николов.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че ще бъде създадена централизирана структура за реакции в подобни ситуация.

"Предаварийна, сложна ситуация - да е в състояние да реагира веднага, без необходимост да се минават дълги и сложи процедури и да осигуряват техническа годност на съоръженията", каза той.

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че е създадена работна група за възстановяване на авариралите съоръжения.

„По разпореждане на премиера оттук, заедно с областния управител на област Враца, с кмета на община Хайредин, с колеги от Министерство на транспорт сформираме работна група в Министерство на енергетиката. Незабавно се включват екипи на предприятие „Язовири и каскади“, които ще окажат помощ и подкрепа, така че дейностите по възстановяване по авариите да започнат още днес, за да могат хората да бъдат спокойни и да бъде гарантирана тяхната сигурност“, каза Петкова.

А министър Емил Караниколов информира, че до дни ще бъде изготвен законопроект за промени в няколко закона и в Закона за водите, които да позволят държавата да поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват.

Вчера на среща на президента Румен Радев с институциите, отговорни за действия при кризисни ситуации, беше обобщено, че България се нуждае от национален център за наблюдение, реакция и управление в случаи на природни бедствия и кризи.

По разпореждане на министър –председателя Бойко Борисов, днес в 14.30 ч. на язовир „Рогозен 1“ бъде направен оглед на съоръжението, за да бъдат издадени предписания за неговото аварийно укрепване. На място ще присъстват заместник-министърът на енергетиката, представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и представители на Предприятие „Язовири и каскади“ към Националната електрическа компания, съобщават от областната администрация във Враца. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19