Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови възможности по Оперативните програми представиха във Видин

С възможностите по Оперативните програми се запознаха от бизнеса, неправителствения сектор и местните власти

Снимка: Радио Видин

Среща за представяне на Индикативните годишни работни програми на Оперативните програми за 2018 г. организира днес екипът на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин). Екипът на Центъра презентира предстоящите процедури по всички Оперативни програми до края на 2018 г.

Управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова представи процедури "Осигуряване на патронажна грижа за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора" и "Социално-икономическа интеграция на уязвими групи", финансирани от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"; както и "Стимулиране на внедряването на иновации в предприятията", "Развитие на иновационни клъстери" и Подобряване на производствения капацитет и развитие на специализирани услуги за МСП и ИКТ", финансирани от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

По Оперативна програма "Региони в растеж" бе презентирана и предстоящата процедура "Развитие на туристически атракции", както и бе акцентирано на възможностите, които предлага съфинансираният от Програмата "Фонд за градско развитие".

Към местните власти е насочена процедурата "Изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти в областта на управлението на отпадъците" по Оперативна програма "Околна среда"; училища, детски градини, работодатели, неправителствен сектор са потенциални бенефициенти по една или повече от представените шест процедури, финансирани от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж": "Подкрепа на уязвими групи за достъп до висше образование", "Въвеждане на дуална система на обучение (ДОМИНО 2)", "Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда", "Да работим в България" и "Изграждане на регионални научни центрове".

"Девет процедури, които ние идентифицирахме по 4 от оперативните програми, за които е добре да се има предварителна информация, така че да прецените коя от тях ще бъде във ваш интерес и да започнете подготовка по-рано", обърна се към участвалите в срещата представители на неправителствения сектор, бизнеса, местните власти и експерти от общините Мариела Савкова.

Участниците в събитието бяха запознати от екипа на Центъра и с възможностите за кандидатстване по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

"Оказа се, че в Северозападния регион 41 проекта са финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. През Министерството на културата по същия механизъм е финансирано реновирането на бившия турски склад във Видин. Това показва, че Програмата търси надеждни местни партньорства", допълни Савкова.

Беше подчертано, че този механизъм води до намаляване на социалните и икономически различия в Европа, както и до усилване на връзките с донорските държави. Мариела Савкова посочи двете изключителни предимства на първата покана по Фонда: улеснено кандидатстване, както и облекчени условия за финансиране - банкова гаранция само върху авансовото плащане. Това ще е от особена полза за организации, които имат по-малък проектен опит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 8 август 2024 година

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи.  Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Над 10 институции обсъдиха как да се облекчи тежкотоварния трафик в страната. Инициативата е на министъра на транспорта и..

публикувано на 08.08.24 в 18:05

Пострадали от пожар в Монтана получиха дарение

Кмет, общински съветници и представител на неправителствена организация в Монтана дариха средства на пострадали от пожар . Огънят унищожи част от покрива на жилищен блок в квартал „Изгрев“. Общо 2400 лева лични средства дариха на живущите в квартал „Изгрев“, блок № 6, вход „А“ в Монтана. През миналия месец огънят унищожи част от..

публикувано на 08.08.24 в 16:41

Родиха се първите две бебета по инвитро програмата на Община Мездра

Родиха се първите две бебета , заченати инвитро с финансовата подкрепа на Община Мездра по Програмата за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Финансовата помощ, отпусната на родителите на новородените близнаци, е в размер на 3 500 лв., съобщиха от Дирекция „Социални..

публикувано на 08.08.24 в 15:45

Ремонт ще прекъсне временно тока в населени места в област Видин

На 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село Яньовец..

публикувано на 08.08.24 в 14:48

Комисия заседава във Видин заради риска от чума по дребните преживни животни

Дезинфекция за автомобили е въведена на трите гранични пункта в област Видин , стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия за обсъждане на мерки срещу разпространението на чума по дребните преживни животни . Всички ветеринарни структури са приведени в готовност за реакция. Директорът на Областната ветеринарна служба д-р Адриян..

публикувано на 08.08.24 в 14:35

Започна подготовката за панаира във Видин

Видинският панаир ще започне на 23 август и ще продължи до 31 август. Подготовката за традиционното изложение вече е в ход, съобщават от Община Видин. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители  както и при предишните издания,  посочват от местната управа.   Посетителите ще имат възможност..

публикувано на 08.08.24 в 14:04

Изпълнителка от село Старопатица стана втора на национален певчески конкурс

Корнелия Иванова от видинското село Старопатица  се класира на второ място в националния певчески конкурс „Старите песни на нов глас“ . Изпълнителката се отличи в категория "Трета възрастова група над 25 години". Конкурсът е част от Международния фестивал “Фолклорен извор“, който се проведе в свищовското село Царевец. Корнелия Иванова е с..

публикувано на 08.08.24 в 13:55