Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Снимка: Радио ВИДИН

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия се нарушава конституционно предвидена компетентност на Министерския съвет, а дадената в Закона възможност на кмета на една община да сключи договор за охрана с дадена фирма ще постави гражданите в зависимост от неговата воля.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че с промените в Закона за частната охранителна дейност той се усъвършенства. Според Валентин Радев, ако полицията поеме охраната на населените места, което сега правят частните фирми, тя трябва да получи повече пари и да се ангажират повече полицаи, това съобщи Българското национално радио.

И още една позиция: на Михаил Миков, преподавател по наказателно право в СУ "Св. Климент Охридски" и министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. По думите му, частните охранителни фирми не могат да заменят държавата в осигуряването на правов ред. Възможното решение е да се върне авторитетът на МВР, авторитетът на държавата.

"Трябва да бъде даден шанс и възможност на всяка Община да реагира по възможния и адекватен за нея начин. Там, където има достатъчно полицаи и мисля, че си вършат перфектно работата, няма да бъде необходима частна фирма. Там, където обаче няма такава възможност, там би могло и това да се случи. Има ли възможност и ресурс един кмет на Община, нека си го направи и си наеме такава фирма охранителна. Тези неща по никакъв начин не пречат на дейността и на работата на полицията. Напротив, могат да бъдат само от полза за хората по населените места", заяви кметът на Община Ружинци Александър Александров.

СнимкаОбщината е поставила камери за наблюдение, с които следи за сигурността, реда и безопасността на хората. С тяхна помощ са разкрити през миналата година различни нарушения и престъпления на територията на община Ружинци. Хора, които не обитават постоянно къщите си, имат договори с охранителна фирма. На територията на общината частните охранителни фирми са 3.

Село Ясен е от община Ново село. Намира се по поречието на река Дунав. В селото има постоянно живеещи хора, има и вили, които не са обитаеми през цялото време. Охранителна фирма е поела охраната на домовете на хората. Кметът Огнян Георгиев заяви, че кметствата, като това в Ясен, нямат делегирани бюджети, не разполагат със средства, за да могат да сключват договори с частни фирми за охрана на цялото село. Договори за охрана в момента има сключени от частни лица с една фирма.

"Хората са доволни. По- рано имаше епизодични нападения над домовете, които в последно време намаляха значително. Откакто частната фирма пое нещата в свои ръце да охранява вилната зона и селото, почти нямаме кражби. Тук искам да кажа няколко добри думи за полицията. Много съвестно си върши работата. Момчетата минават, обикалят района", каза кметът на село Ясен Огнян Георгиев.

СнимкаСпорните разпоредби в Закона за частната охранителна дейност кметът коментира така:

"Аз не виждам някаква опасност. Обвиняват общинските кметове, че едва ли не това ще е някаква частна тяхна армия, такива думи чух, според мен няма такава опасност."

В село Ясен не всички домове се охраняват от частна охранителна фирма. На себе си разчитат Филчо Аврамов и Антон Върбанов:

"Не ща. Нали има полиция. На кого плащаме данъците, нали на полицията... Чувствам, че още мога да си пазя сградата. Нямам достатъчно и доходи да дам за тая работа, която ще свърши охранителната фирма."

Стилиян Стоянов и Иван Маринов имат договори с частната охранителна фирма, която работи на територията на село Ясен. Плащат по 10 лева месечна такса, но и двамата заявиха, че не знаят какво получават срещу тези пари:

"Крадците, според мен, нищо не може да ги спре. Ние също си плащаме на охранителна фирма. Те хората си обикалят, опитват се да си вършат работата... В сегашно време, ако направим такова нещо, това значи, че всички тия хора, които ще бъдат подчинени на областния или на кметовете, те ще бъдат подчинени на тях. Утре, като трябва да се гласува, за кого ще се гласува? За тоя, той е наш началник. Аз съм бил първият, който съм се записал в тази охранителна система. Защо? Защото няма други, които да ни охраняват. Държавата абдикира..."

СнимкаФирмата, която има обекти в село Ясен е "Сова-7". Частна охранителна дейност развива в различни населени места в област Видин, като осъществява охранителна дейност на индивидуални клиенти. Управителят Калоян Кирилов обясни, че срещу месечната такса хората получават:

"Патрулна охрана, стриктно индивидуално на абсолютно всеки един отделен клиент, не на цялото село или урбанизиран район, както е конкретизирано в новия закон. Отделно от това, пълна сигурност за цялото им имущество, което е различно от СОТ охраната, защото тя може да гарантира само и единствено за постройките, които са на дадения обект. При допускане на даден инцидент носим отговорност по договор за или намиране и възстановяване на откраднатото имущество, или съответно- намиране и предаване на съответните органи на властта на извършителите."

Фирмата работи с органите на реда, когато има установено някакво нарушение на даден обект.

"Съответно ги осведомяваме веднага. Имали сме доста случаи и в обекти, които не са под наша охрана. На момента реагират и подават сигнал. Винаги отношенията са били на ниво."

СнимкаПо повод новия вид охранителна дейност- на урбанизирана територия и чрез договор с кмета, Калоян Кирилов смята, че:

"Не е редно да се заставя цялото население на едно село да го възприеме това като метод на осигуряване на една сигурност и спокойствие. Не е редно кметовете на самите населени места еднолично да сключват договори с по някакви от тях начини избрана съответна фирма", смята Калоян Кирилов- управител на "Сова-7".

В разпоредбите на закона не е конкретизирано по какви критерии кметът ще избира с коя фирма да сключи договор за охрана, не е ясно и за какъв срок ще бъде този договор.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00