Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Петър Пунчев представя втората си книга във Видин

Петър Пунчев
Снимка: Радио ВИДИН

Радиожурналистът Петър Пунчев ще представи новата си книга "Вие сте тук" днес в 18:00 във видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Той е познат на публиката като радиоводещ, автор на програми, мениджър и организатор, съосновател на първото частно радио в България - Радио FM+. Работи в Българското национално радио от 1980 до 1988, като от 1984 година води нощния блок на програма „Хоризонт“. Дългогодишен председател и член на борда на Асоциацията на българските частни радио- и телевизионни оператори (ABBRO). През 1997 година публикува книгата „Първите седем: частното радио в България“. От края на 2008 е управляващ директор на Радио 3, Белград, Сърбия.


Петър Пунчев коментира новата си книга:


"Моята втора книга се казва "Вие сте тук". "Вие сте тук" е надпис, който често може да видите на картите в Европа. В Париж, излизайки от метрото, ще видите една подобна карта с тези думи, които се използват за отправна точка. Такъв смисъл съм вложил и аз, защото книгата е за моя живот, за моите страсти и вълнения, за двата рода- по бащина и майчина линия. "Вие сте тук" е една книга за мои срещи с велики хора, с които животът ме сблъска - давам пример с Владимир Висоцки, Мая Плисецкая и Николай Гяуров."


Срещите на автора с известни личности не е единствената тема в книгата.


"Разказвам за детството си в Сирия, както и за юношеския си период в Съветския съюз. Ще прочетете за всичко, което ми е направило впечатление, дори то да е било бегло. Най-точното определение е, че това е книга за моя живот, за моите отправни точки и пътищата ми за връщане към корените", допълва Петър Пунчев.


Написването на книгата продължава няколко месеца, които са изпълнени с усилена работа, разказва Петър Пунчев. 


"Три месеца интензивен труд, но разбира се, имаше неща, които предварително бяха готови. Както се казва, имах заготовки."


Авторът разказва и за своите срещи с известни личности в спорта. 



"Аз бих нарекъл един от разделите "футболен". Доста от читателките директно ми заявиха, че са го прескочили, защото не звучи интересно. Герои на тези страници са Георги Аспарухов- Гунди, вратарят на националния отбор Георги Найденов, който почина в Сирия през последния ми ден там. Нещата са представени откъм дълбоко човешката страна, не става въпрос кой как е ритнал топката."


Петър Пунчев издаде "рецептата" за написване на такава книга:



"Не е редно да коментирам книгата си, но мога да направя изключение. Ще я определя като една човечна книга, в която вложих страст, желание, сърце и опит. А рецептата? От сърце, да бъде личен спомен. Няма събитие от човешкия живот, което да не може да бъде интересно за всички. Аз съм емоционален човек. Хвалба, която съм чул и ме трогва, е когато ми кажат, че четейки книгата, се чувстват така, сякаш чуват моя глас."


В книгата "Вие сте тук” са съчетани есеистика, публицистика, политически коментари и интервюта с велики и световноизвестни хора на науката, духа и спорта. Авторът представя чрез собствената си биография и пътуванията си в над 80 страни, панорама на културния, обществения и политическия живот. 


"Моята книга е шарена, на моменти хаотична. Тя е моята книга, затова е такава, каквато съм аз. Това е причината да е толкова различна стилистично. Де факто тя няма определен стил, в който да се вписва. Всичко е смесица - пътеписи, очерци, интервюта и портрети, дори мои карикатури от младежките ми години. Гордея се и с фотографии, които съм правил. Книга за живота, в която има всичко. Заради разнообразието, което предлагам, съм сигурен, че няма как да ви е скучно, докато четете", допълва авторът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водоствет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00
Димитър Велков, общински съветник

Димитър Велков: Върви се към затваряне на "Ел Би Булгарикум" във Видин

Видинският общински съветник Димитър Велков от местна коалиция "Левицата" алармира, че има вероятност производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в крайдунавския град да бъде затворена . Той се позова на интервю с изпълнителния директор на дружеството Живко Живков , дадено за Българската телеграфна..

публикувано на 14.08.24 в 12:45

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00

Полицията разследва сигнал за отвличане на млада жена от Вършец

Служители на полицията във Вършец изясняват случай на отвличане на 28-годишна жена от курортния град, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за покушението е подаден вчера, 13 август, в 23:30 часа от майката и бащата на потърпевшата. Те заявили, че тя е пътувала с лек автомобил към град Враца, заедно с брат си и сестра си, на 23..

публикувано на 14.08.24 в 11:27