Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 март 2018 година

Снимка: Невена Пекова

Звеното по чистотата във Видин е започнало почистването на града от сняг. Това съобщи управителят Красимир Попов. 


Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за осемнайсет области в Северна България, както и за София. Жълт код е в сила за останалите области от страната, като там предупреждението е за силен дъжд, преминаващ в сняг. Нивото на река Дунав се следи непрекъснато. Снегът ще продължи да превалява и през нощта, каза Николай Ятански, служител в сектор "Метеообслужване" към плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.


50 машини чистят снега по републиканската пътна мрежа на област Монтана. Проходът „Петрохан” е проходим при зимни условия.


Бедственото положение в Брегово е удължено до края на седмицата. Това беше решено на заседание на кризисния щаб в граничния град. 


Близо 302 милиона лева ще струва пътят Мездра-БотевградАгенция „Пътна инфраструктура“ стартира тръжна процедура за изграждането на 33-километровата отсечка.


Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма „Интеррег V -A Румъния – България 2014-2020 г.“ в пограничния регион между двете страни. Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Близо 4 млн. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на около 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия на територията на област Плевен. Вторият проект е за близо 3 млн. евро и предвижда модернизация на 7,7-километров участък от път II-81 Костинброд-Берковица-Монтана, с което ще се осигури и достъп на град Берковица до транспортен коридор IV. Сред одобрените проекти е и „Усъвършенстване на съвместните действия за реагиране при аварийни ситуации“ на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който ще се финансира с над 1 млн. евро. С над 3 млн. евро ИА „Морска администрация“ ще създаде Аварийни спасителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле с цел превенция и преодоляване на бедствия във връзка с навигацията по р. Дунав. 


Възстановено е движението между Мездра и Ботевград по международния път Е-79. То беше отбито през Искърското дефиле, тъй като повече от 3 часа от основното трасе не можеше да бъде отстранен турски тир.


Сигнал за два горящи автомобила на паркинг до голяма търговска верига във Враца е получен на тел. 112 тази сутрин в 04.20ч., съобщават  от Областната дирекция на МВР. Огънят е загасен от служители на пожарната във Враца. Единият лек автомобил е напълно изгорял, вторият е със сериозни щети.


Стотици хора се събраха да изпратят заместник областния управител на Видин Елка Георгиева в последния ѝ път. Кметът Огнян Ценков изказа своите съболезнования на семейството и близките ѝ за сполетялата ги тежка загуба. 


Във връзка с наближаващия християнски празник Великден Българската агенция по безопасност на храните организира засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни. Инспекциите започнаха на 21 март и ще продължат до 10 април. Освен пакетиращи центрове за яйца и хранителни складове за търговия на едро на проверки подлежат също заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси за традиционно предлагани храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.), както и на боя за яйца. През почивните дни ще бъдат осигурени и дежурни екипи, които ще осъществяват официалния контрол в цялата страна.


Във Вършец следят чистотата на въздуха онлайн. Жителите и гостите на курортното градче могат да се информират за нивото на фините прахови частици. 


Управителният съвет на Общинската организация на хората с увреждания в Белоградчик отчете дейността си. В доклада на председателя Жоро Якимов бяха изтъкнати положителните страни от работата на структурата, но не бяха спестени и критиките за неизпълнените мероприятия.


Видин и Враца отбелязаха Световния ден на водата. Той се провежда всяка година на 22 март, за да се фокусира вниманието върху важността на този незаменим природен ресурс, като тази година избраната тема е "Природата за водата".


В Лом откриха обновената вестникопродавница. Павилионът е единственият запазил се в такъв вид в страната.


Кабинет по химия и природни науки е изграден в Основно училище „Васил Левски“ във Враца. Многофункционалното помещение бе открито днес от кмета Калин Каменов и Румен Петков -  директор на учебното заведение. В рамките на събитието бяха наградени изявени ученици от начален етап, обучаващи се в иновативни паралелки. Връстниците им от петите класове получиха първите си стипендии за отличен успех. 


От Мездра стартира първата Панорама на образованието за 2018г. за област Враца. Съгласно Държавния план-прием през новата учебна година в професионалните училища в общината след VII клас ще бъдат разкрити 7 паралелки. Сред тях са профил "Предприемачески" в Средно училище  “Св. Климент Охридски“- с. Зверино, профил "Електронна търговия" и "Организатор на интернет приложения в СУ "Иван Вазов" и "Ресторантьор" и "Кетъринг" в Професионалната гимназия "Алеко Константинов". Тази вечер в 18:00 ч. в Дом на железничаря ще се проведе и обща родителска среща, на  която в детайли ще бъдат представени иновациите в сферата на обучението през новата учебна година и възможностите за професионална реализация.


В изпълнение на програмата за превенция обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик посетиха детска градина „Иглика” в града. Те се срещнаха с децата от подготвителната група, с които си поговориха за приятелството.


"Фолклорна плетеница" - така фолклорна студия "Северняци" са нарекли концерта за 6-тия си рожден ден. Над 80 танцьори, на възраст от 4 до 60 години ще излязат на сцената във видинската спортна зала и ще представят танци от различни фолклорни области в страната. Концертът е от 18 часа днес. 


Заради отнесения от Рабровска река мост на пътя за Периловец, традиционният бал на народната носия в селото е отложен. Това съобщи кметът на община Бойница Анета Генчева. Мостовото съоръжение е част от републиканската пътна мрежа. То бе разрушено от придошлата Рабровска река в началото на месеца. Обходният маршрут за Видин е през Бориловец, Шишенци и Бойница, който е с 50 км по дълъг. 


Видинският митрополит Даниил ще води богослужението на Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в храм „Свети Свети Кирил и Методий" в Монтана утре, 23 март, съобщи отец Емил – свещеник в църквата. Владиката ще оглави и неделната света Литургия за Благовещение в града. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19