Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2018 година

Снимка: Красимир Каменов
Над сто са къщите в ниската част на видинския квартал "Нов път", която при покачване на нивото на река Дунав се залива от подпочвени води. За да стигнат до домовете си, хората са направили пътеки от камъни и чували с пясък.

Монтана и румънската Община Моцацей ще изпълняват общ проект на стойност 1 милион евро за управление на риска при наводнения и пожари в трансграничния регион, съобщават от местната управа. В рамките на проекта ще бъдат изпълнени различни дейности за подобряване на готовността и бързината на реакцията на местните власти при катастрофални събития. За целта за двете общини ще бъде закупена нова модерна техника и оборудване.


До две седмици ще започне ремонтът на третокласния път Монтана-Студено буче-Доктор Йосифово-Славотин. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В момента трасето, което е алтернатива на път Е-79 за пътуващите по направлението Видин-Монтана, е в много лошо състояние, а движението на тирове е забранено.


Новият директор на Областната дирекция на МВР Видин старши комисар Петър Коцин представи приоритетите си на среща с представители на медиите.


56 022 тона битови отпадъци са събрани в Регионалното депо във Видин от откриването му до края на миналата година. Да се увеличи делът на извозваните биоразградими отпадъци реши общото събрание на Регионално сдружение на общините „Видин“.

Общинските съветници от Враца отхвърлиха предложението за увеличение на тарифите за таксиметров превоз


Жителите на Чипровци и Мартиново поискаха съдействие от народни представители да не се отваря кариера за добив на инертни материали.

Зърнопроизводители планират да блокират пътища в знак на протест срещу проектозакона за горивата. Недоволството е заради неприложими за земеделците изисквания.


Язовир "Среченска бара", от който се водоснабдяват Монтана, Враца, Берковица, Вършец и други селища от Северозападна България, е пълен до горе, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. В хидросъоръжението са събрани над 15 милиона кубически метра вода. Това гарантира, че дори и при по-суха година водоподаването ще бъде гарантирано, коментира Живков.


От днес физическите лица могат да проверят в сайта на Националната агенция за приходите дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари. Така гражданите ще могат да проверят и попълнят коректно годишните си декларации за облагане на доходите, съобщават от приходната администрация.


Активистите на гражданското сдружение "Заедно за" Берковица" обявиха край на събирането на средства за тазгодишната кампания "Сподели обяд с пенсионер в нужда". За един месец те събраха 1700 лева - в продукти и дарени средства.

Редовна сесия на Общински съвет- Белоградчик ще се проведе утре, 28 март, от 14 часа в Заседателната зала на Общината.

Жителите на село Василовци в община Брусарци спасяват премръзнали и гладни дроздове, които са долетели заедно с щъркелите. Хората са сложили на няколко места храна за птиците.


Трима ученици от Видинската природо-математическа гимназия, единствени от област Видин, се класираха за Националния кръг на олимпиадата по биология
и здравно образование.


Три награди от престижни поетични конкурси завоюваха творци от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” в Лом. Ангелина Цанкова взе поощрителна награда от националния поетичен конкурс „Любовта…”. Илиан Николов завоюва първо място в националния конкурс за православна поезия и проза на тема “Христос Воскресе - радост донесе”.


Търговско-промишлена палата - Враца и Министерство на образованието и науката - Регионално управление на образованието канят на Дни на професията в Младежки дом Враца на 30 и 31 март, 2018 г., петък от 10:00 до 16:00 часа и събота от 10.00 часа  до 14:00 часа. По време на изложението участниците ще имат възможност да направят собственоръчно малко изделие или част от процес по професионална сфера на икономическа дейност. На отделните щандове на фирмите-партньори в дуална система на обучение и професионалните гимназии ще дават допълнителна информация.


Враца софтуер общество организира нов хакатон между 27 и 29 април. Темата на тази година е „Космос”. В хекатона могат да участват всички ученици, студенти и работещи, с интереси към програмирането, дизайна и предприемачеството. Целта на инициативата е заедно в екип да формулират концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване. В помощ на участниците има ментори-програмисти, които ще дават насоки. Регистрацията за хакатона вече е отворена и можете да се направи на сайта http://hack.vratsa.net/.


Вторият етап на Националния конкурс „Малкият принц“ ще се проведе в оряховското село Селановци тази неделя, 1 април. Организаторите на събитието информират, че 101 автори от 49 училища от цялата страна са изпратили своите творби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54

Пожарът край Монтана е изгасен.

Екипи от огнеборци от Монтана изгасиха пожара в източната част на планината "Пъстрина" край Монтана. В продължение на два дни пожарникарите гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Огънят започна от бойчиновското село Охрид, след което премина по билото на планината, в посока монтанското село Стубел. Вчера три екипа на пожарната в Монтана..

публикувано на 28.07.24 в 08:41

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27