Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуваме ли дрехи втора употреба и по-качествени ли са те

5
Снимка: Радио Видин

През изминалата 2017 година в страната ни са внесени над 11 хил. тона дрехи втора употреба за над 22 млн. лв. от трети страни, извън Европейския съюз. Вносът основно е от САЩ и Канада, продължава и този от ЕС. Дрехите пристигат натоварени в огромни контейнери на пристанищата в страната или пък се докарват директно от търговци, пътуващи до страните от Западна Европа. Преди да постъпят в магазините дрехите втора употреба преминават през санитарен контрол и се обработват допълнително. Само в морската столица Варна има пет сортировъчни центъра, в които годишно се обработват над 20 хил. тона дрехи втора ръка. От сортировъчните бази на пристанищата чувалите тръгват към складовете в страната и стоката се разпределя по качество и сезонност. Магазините за дрехи втора употреба предлагат на своите клиенти качествени облекла, но на по-ниски цени. Благодарение на "секънд хенд" магазините можем лесно да се сдобием със запазени маркови артикули, без да е необходимо да заплащате истинската им пазарна цена. Този модел е признат и се използва от години по целия свят.

В Северозападна България нещата са малко по- различни. Предвид финансовото състояние на хората в този регион магазините за дрехи "втора ръка" са често посещавани търговски обекти. Дори нещо повече- има ги твърде много. 

Иглика Тодорова е собственик на няколко такива търговски обекта във Видин от 17 години и твърди, че върши работата си с огромно удоволствие и е създала постоянни клиенти.

"Това ми харесва като професия. Непрекъснато излизат нови неща и това е много интересно. Различни са хората, които пазаруват при мен, има и по- богати, и по- бедни. Дрехите зареждаме от Австрия, като ние лично със съпруга ми си зареждаме. Според мен видинчани се доверяват на дрехите втора ръка, защото стоките са наистина качествени. Магазините във Видин са над 80, а клиентите ни са едни и същи. При нас общо взето е борба за оцеляване" - каза Иглика Тодорова

Зорница Первелиева е продавач- консултант в един от новите магазини за дрехи втора употреба във Видин. В него се работи на принципа на понижаване на цените във всеки ден от седмицата и стоката се обновява напълно ежеседмично. 

"В този бизнес съм от 3-4 месеца. Видинчани пазаруват това, което им се предлага. В събота сваляме старата стока и зареждаме изцяло с нова стока и така в понеделник отваряме магазина с изцяло обновено зареждане. Бих казала, че тази формула да се понижава цената всеки ден се оказва успешна. Най- силните ни дни са понеделниците, нищо че тогава цената на килограм дрехи е най- висока" - посочва Зорница Первелиева.


За безопасността на всяка дреха гарантира сертификат за дезинфекция, който трябва да е поставен на видимо място в магазина. Третирането става при 90 градуса. Ако дрехите не са добре обработени, може да се стигне до дерматити, алергии и дори инфекции, предупреждават експертите. 

Извършват ли се проверки във Видин и какви са някои от основните изисквания към търговците- това попитахме д-р Марияна Чавдарова, началник на отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин. 

"Регионалната здравна инспекция контролира магазините за дрехи втора употреба. Това са обекти с обществено предназначение и всеки собственик трябва да подаде заявление с попълнени данни на фирмата и да му се направи конкретното разяснение. Желателно е и при закриване на подобен обект да се уведоми РЗИ. Не се допуска продажба дрехи за деца до 1-годишна възраст, бельо, бански костюми, обувки и детски играчки втора употреба. Това са стоките, които не се разрешава да се продават. Освен това дрехите трябва да са чисти и подредени. Изисква се и документ за извършена дезинфекция на дрехите, предлагани в магазина или търговския обект. За съжаление, част от изискванията не се спазват, но ние извършваме непрекъснати проверки и осъществяваме контрол. При открити нарушения се съставят и актове на собствениците на магазини за дрехи втора употреба" - коментира д-р Марияна Чавдарова.


Все повече видинчани пазаруват дрехи втора употреба, а в магазините настава истинска истерия при зареждането на нови стоки. Тогава битката е за всеки един артикул. 

"Пазарувам отдавна в тези магазини, защото дрехите са по- качествени и по- евтини ... Намирам доста сполучливи дрехи тук. В момента търся едно одеяло ... Не се интересувам от коя държава са- важното е да ми харесват ... Нямам навика и не купувам. Как да пазарувам на 70 години, като имам дрехи и за другия живот" - са част от мненията на видинчани.


Ловците на находки търсят артикули от световни марки. Нерядко след това ги препродават в интернет на много по-високи цени. Плащането става на бройка или на килограм. 

Асибе Димитрова от Видин се занимава с този бизнес от близо две години. Казва, че обича работата си и се радва искрено, когато клиентите ѝ останат доволни от закупената стока. Какви са магазините, от които предпочитат да се обличат видинчани- попитахме Асибе Димитрова: 

"Мисля, че видинчани са ориентирани към магазините за дрехи втора употреба. Харесва ми да се занимавам с това. Нашите дрехи са от сигурен доставчик и са придружени със сертификат, който винаги мога да го покажа. Ние имам практиката да даряваме дрехи, които остават непродаваеми. Дарявали сме дрехи и на отец Иван в Нови хан."


Дрехите втора ръка активно вече се предлагат и в интернет. Големите търговски сайтове с такава стока у нас вече са над 20. Преди да се пуснат за продажба в мрежата внимателно се проверяват до детайл. Сред най-търсените и ценни находки са винтидж стоките - т.нар. дрехи с история от 60-те и 70-те години на миналия век. Успяхме да се свържем с една от големите вериги за дрехи втора употреба у нас, която има складове във Варна, Пловдив и София. От там не пожелаха да бъдат записвани, но казаха, че дрехите се събират в специални кошове в чужбина и след това преминават през дезинфекция преди да постъпят в цеха на фирмата и да бъдат разпределени по търговските обекти в страната. 

Не е за пренебрегване фактът, че търговията с дрехи втора ръка допринася с между 2% и 10% за намаляването на вредите, нанесени от човека върху околната среда. Тази статистика се потвърждава от доклада на Европейската комисия, свързан с опазването на околната среда. 

Можем да обобщим, че няма скъпи и евтини дрехи. Евтината дреха е единствено тази, която се носи без самочувствие, така че нека винаги имаме необходимото самочувствие, отваряйки гардероба си сутрин. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00