Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват социални центрове в Северозапада

Социален център във Видин
Снимка: Община Видин
От началото на февруари месец тази година започнаха проверки в Центровете за настаняване от семеен тип в цялата страна. Агенцията за закрила на детето ще провери всички 282 социални заведения. Причината - зачестилите случаи на насилие над деца.

Шест проверки са приключили в областите Видин и Враца до момента. Две са в Бяла Слатина, една е във Враца, една в Мездра и две във Видин. При всички тях има дадени задължителни предписания, които са връчени на проверявания обект, като е уведомен и доставчикът на услугата.

"Първоначално проверките са в Центровете за настаняване от семеен тип за деца с увреждания и след приключването на тях продължаваме проверките на такива за деца без увреждания. Основната цел на проверките е да бъдат изследвани грижите, които се полагат и закрилата от насилие за настанените деца в тези услуги. Изследването на насилието се извършва с различни методи - проверка на документация, събеседване, наблюдение на предоставяне на услугата, анкетни карти, информационни карти, изпращани предварително да бъдат попълвани от обектите на проверка. Целта е да се установи има ли насилие, каква е грижата за децата и по какъв начин са гарантирани техните права", обяснява Андриан Георгиев - главен инспектор в отдел "Мониторинг и контрол- Западен" на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Държавната агенция за закрила на детето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж счупи стъклата на няколко автомобила в Берковица

Задържаха мъж, счупил предни панорамни и странични стъкла на 4 автомобила  в Берковица  през почивните дни, съобщиха от полицията в Мнтана.  На 20.05.2024 г. в полицейското управление постъпила жалба от 35-годишна местна жителка, която съобщила, че предишната нощ било счупено предното панорамно стъкло на лекия ѝ автомобил "Дачия Дъстър",..

публикувано на 21.05.24 в 11:15

71 глоби за товарни автомобили са съставени за седмица във Видинско

71 нарушения на скоростните режими от водачи на товарни автомобили са засечени в област Видин при едноседмичната операция по линия на Roadpol, съобщават от полицията във Видин.  В хода на операцията от 13 до 19 май , за тази година по пътищата в област Видин, екипите са  проверили 330 товарни автомобили. Установени са 31 случая на водачи без..

публикувано на 21.05.24 в 11:06

Асфалтират обходния път на Враца

Временно е ограничено движението за всички моторни превозни средства по обходния път на Враца в посока Видин, поради частични ремонти на асфалтовата настилка. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва през град Враца и се регулира от пътни знаци и сигналисти.

публикувано на 21.05.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Младеж без книжка и дрогиран шофирал в Хърлец

24-годишен, неправоспособен водач от село Търнак са заловили  полицаи от Козлодуй, съобщават от полицията във Враца .  Служителите на реда са спрели з а проверка лек автомобил "Форд Галакси"   в село Хърлец  около 19:50 часа вчера.  На водача е извършена проверка за употреба на наркотични вещества с техническо средство "Drug Test 5000", като..

публикувано на 21.05.24 в 10:15

Международен младежки музикален форум започва във Враца

33-то издание на Международния младежки музикален форум започва във Враца.  Програмата на легендарния музикален фестивал е още по-пъстра и многообразна, с участието на талантливи музиканти, лауреати на престижни конкурси, както и наложили вече имената си инструменталисти и певци, в поредица от концерти на Симфониета-Враца в градската концертна зала...

публикувано на 21.05.24 в 09:05

Нов паркинг е изграден във Враца

Още един паркинг има във Враца. Добрата новина съобщи кметът на града Калин Каменов. Обновеното междублоково пространство се намира в най-големия жилищен комплекс в града – „Дъбника". То разполага с 80 места за паркиране. От градската управа се надяват завършването на големия паркинг да сложи ред в безразборното паркиране в квартала и да приучи..

публикувано на 21.05.24 в 08:46
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Министърът на туризма на среща с местната власт в Монтана

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда министърът..

публикувано на 21.05.24 в 08:20