Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът „Малкият принц“ се провежда за пети път в Селановци

Снимка: РАДИО ВИДИН

Във врачанското село Селановци днес ще се проведе вторият етап от националния конкурс „Малкият принц“. Конкурсът за есе се организира за пети път от основно училище „Никола Вапцаров“. Според регламента, в него участват ученици от втори до седми клас, запознати с едноименно произведение на Антоан дьо Сент Екзюпери. За първия етап, който приключи на 31 януари, свои съчинения са изпратили ученици от 23 области в страната. Класираните участници от първия кръг ще участват във втория етап, който ще се проведе днес. Наречен е „Среща на малките философи“ и ще започне в 9.30 часа. Докато се провежда конкурсът, възрастните, които придружават децата, учители и общественици ще участват в дискусия.

„Ще изтеглим една от петте предварително обявените теми. Децата ще се отправят да пищат към залата, която вече е подготвена за това. Квестори ще са читалищни служители, няма намеса на учител. Възрастните- гости, домакини, родители, баби, дядовци, общественици ще участваме в една дискусия, която предварително сме обявили в поканите и тя е свързана с темата от първия етап на конкурса.  Темата, която ще обсъждаме с възрастните е „Отговорността да възпитаваме в децата си отговорност“- каза директорът на училището Петя Русинова.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени след 14 часа. След това ще има програма, по време на която ще бъдат прочетени творби, участвали в конкурса. Ще бъде представена и драматизация по откъс от книгата „Малкият принц“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00

Полицията разследва сигнал за отвличане на млада жена от Вършец

Служители на полицията във Вършец изясняват случай на отвличане на 28-годишна жена от курортния град, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за покушението е подаден вчера, 13 август, в 23:30 часа от майката и бащата на потърпевшата. Те заявили, че тя е пътувала с лек автомобил към град Враца, заедно с брат си и сестра си, на 23..

публикувано на 14.08.24 в 11:27

Автомобил и трактор се удариха край Брегово

Лек автомобил и трактор са катастрофирали по пътя Видин-Брегово . Инцидентът е станал вчера, 13 август, около 09:00 часа.  Колата, шофирана от 52-годишен жител на с. Майор Узуново, движейки се в посока областния град при излизане от десен завой се блъснал в извършващ ляв завой към полски път трактор, управляван от 32-годишен бреговчанин...

публикувано на 14.08.24 в 10:50

Пътуващ театър ще изнесе представление в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на Пътуващ театър „Бабел“ от гр. Курбьовоа̀, предградие на френската столица Париж, ще бъде представена в Мездра , съобщиха от Общината. Представлението разказва историята на млад тийнейджър с вечно бързащи родители, който открива случайно, че неговите баба и дядо са били парижки кабаретни артисти...

публикувано на 14.08.24 в 10:00

Посланикът на Нидерландия посети Враца

Посланикът на Кралство Нидерландия – Негово Превъзходителство Симон ван дер Бург проведе няколко срещи във Враца , на които представи желанието на своята страна да сътрудничи на България в подобряване на съвместните връзки и развиване на по-добри отношения между двете европейски държави. Високият гост пристигна във Враца по покана на..

публикувано на 14.08.24 в 09:50

Три жени, обвинени за побой във Враца, остават в ареста

Оставиха в ареста трите жени, обвинени за побой над млада жена във Враца, вследствие на което далакът ѝ бе отстранен. Определението на врачанския Окръжен съд е окончателно и не подлежи на протест или обжалване, напомниха от Съдебната палата. Троен състав на Окръжен съд – Враца потвърди определението на колегите си от Районния съд в града, с..

публикувано на 14.08.24 в 09:00

Започва панаирът в Кула

Утре вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа –..

публикувано на 14.08.24 в 08:45