Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионери с инициатива за спасение на църквата в Долни Лом

7
Снимка: Радио Видин
Село Долни Лом се намира в планински район, в живописна долина на река Лом. Фокус на посещението ни беше местната църква "Св. Троица" или както я наричат хората "Св. Дух". Изградена е със средства на населението в памет на Нишките въстания. През 2017 година се навършиха 170 от освещаването на черквата.

"Над западния вход под покрива в издаващ се корниз и плоскодънна ниша е изобразен патронът на църквата: Бог-Отец и Христос - седнали, кръст между тях и гълъб, символизиращ Св. Дух. Извън църквата е дървената камбанария. Над иконостаса са подредени 24 класически икони ина светци. Осветена е през 1847 г. от Видинския архиерей и Горноломски поп Михаил, участник в Белоградчишкото въстание през 1850 г. С уважение си спомняме имената на поп Георги, под Димитър и свещеник Асен", разказа историята на местната забележителност Наташа Кореина от НЧ "Наука" в селото.

Сградата е реставрирана през 2005 година, допълни Кореина. Включено е осветление. Този частичен ремонт е бил осветен от Видинския митрополит Дометиан.

СнимкаВ днешни дни столетната църква "Св. Троица" е в тежко състояние- покривът тече, иконописите се рушат бавно, за подмяна е дограмата. Интересното в светинята е това, че е изографисана отвън. През 1944 година била изпълнена заповед да бъдат покрити всички иконописи, и така стените отвън и вътре били замазани с вар. Малка част от някои от рисунките се откриват по стените.

Мъката на хората е, че освен лошото състояние на сградата, липсва и свещеник, който да отслужва литургии. Местният свещеник заминал в служба на Бога в чужбина, а заместник така и не се намерил. Църквата ни показа бившата учителка Гинка Станкова, част от инициативна група от местни хора, чието желание е да възвърнат истинския блясък на храма.   

"Преди години имаше една кметица, тя направи някакъв ремонт, пренаредиха циглите на покрива, но се оказа много несполучливо и сега тече навсякъде. Проблем са течовете, които рушат иконите на светиите. Окаяно състояние, на места мъх избива вече"
, разказа жената.


СнимкаМестните хора предполагат, че под пода на църквата има гробница, а индикации за това са каменните плочи, които видимо са били размествани, разказа още Гинка Станкова

Почти всичко в църковния утвар на църквата "Св. Троица" в Долни Лом е дарение. Подарък са и пътеките. Запазен е оригиналният ключ за портата на храма, с големина около 25 см. Той е и единствено копие, каза още местната инициаторка за възстановяването на храма.


От продажба на свещи са събрали 470 лева, търсят се още дарители, които да вземат участие със своя лепта за възстановяването на "Св. Троица". Надяват се по Великден да се съберат повечето от напусналите родното си село хора, които имат по-големи финансови възможности от пенсионерите, заети с каузата.

Снимка"Пазя парите, имам още свещи за продаване. Срещу Великден идват много хора в селото, идват и гости, да мога да събера още, поне 500 лева да станат, да се помогне при ремонта. Но кога ще започне- това може само кметството  или общината да кажат. Ние, пенсионерите инициатори не сме в състояние да направим повече. От пенсиите бихме си дали по някой лев, но с 200 лева на месец малко можем да заделим, най-много 20 лева, което е капка в морето"


Мъката на хората е, че освен лошото състояние на сградата, липсва и свещеник, който да отслужва литургии. Местният свещеник заминал в служба на Бога в чужбина, а заместник така и не се намерил.

Кметът на Долни Лом Ангел Живков е категоричен, че ще помогнат с каквото могат за да се спре разрухата на местната църква.

"Скоро започна ремонт в туристическия център в края на селото, когато ремонтът там приключи, ще бъдат взети спешни мерки и за църковния покрив. Така ще бъде спрян поне временно, течът, който руши иконите. Повредено е осветлението отстрани покрай църквата, но имаме прожектор, който насочваме към сградата. По Великден ще отвори врати храмът, ще обикаляме", каза кметът на Долни Лом.

Съдействие за ремонта на църквата обещава и общинският кмет Ваньо Костин. Обещанията са да се намерят средства и до края на годината покривът да се ремонтира.

"Почакайте до края на годината, ще видите, че ще я ремонтираме. Проблемът е, че няма кой да се намери 5 лева да дари", обясни Костин.

"Това е един свещен храм за нас и би трябвало с уважение да се отнасяме към него. Не е така, както други черкви, да е богата, пищна, но все пак, е запазена. Трябва да възвърнем блясъка й", решени са хората.

Пълен репортаж за църквата "Св. Троица" в Долни Лом може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59