Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани участваха в богослужението за Второ Възкресение

4
Снимка: Община Видин

Митрополит Даниил благослови видинчани и оглави тържественото богослужение за Второ Възкресение в църквата "Св. Димитър Солунски".

Много миряни дойдоха в катедралния храм, за да се преклонят пред саможертвата и възкресението на Божия син всеки със своите желания и стремежи:

"Здраве да има и много късмет! На човек му трябва късмет, за да е здрав…. Най-ценното е здравето, но се сещаме за него, когато се разболеем… Да намерят хората пътя към Бога. И в момента го търсят, влизат и излизат от храма. Ще го намерят! Службата беше великолепна, на световно ниво!“

Днешното богослужение се нарича Второ Възкресение, защото за втори път след полунощ се четат евангелските текстове за Възкресението на Божия син.

Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело. Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Брегово ще отбележи Великден с традиционното за града хоро, съобщи кметът на общината Милчо Лалов. "В неделя и в понеделник от 19.30 часа започва хорото, пред читалището в центъра на Брегово. Хората уважават празника. На традиционното бреговско хоро свирят двете духови музики- ученическият духов оркестър „Иван Бърдаров“ и градската духова музика.“

Традиционно Великденско хоро ще се извие и във видинското село Неговановци. Началото на хорото е от 18.30 часа на площада.


Екипът на Радио Видин желае на вас и близките ви здраве, душевен мир, любов и доброта.

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Полицията разследва палеж на автомобил във Видин

Полицията във Видин разследва умишлен палеж на лек автомобил в града. Сигналът е подаден на 19 август, малко след 22:00 часа, за горяща кола  в тревната площ зад блок в ж.к.“Строител“.    След потушаването на пожара и извършения на място оглед, се установило, че се касае за умишлен палеж на лек автомобил с видинска регистрация, собственост на..

публикувано на 21.08.24 в 09:46

Фолклорен фестивал подготвят в село Старопатица

В кулското село Старопатица ще отбележат празника на селото с фолклорен фестивал "Устурпатиче". Програмата за първа година ще е тридневна - на 4,6 и 7 септември, съобщи Корнелия Велкова, секретар на читалище "Пробуда-1925" в селото.  На 4 септември в културното средище ще бъде пресъздаден ритуала "Седянка" със самодейци от Кула, Тополовец, Шишенци и..

публикувано на 21.08.24 в 08:45

Общинският съвет във Видин се събира извънредно заради "Ел Би Булгарикум"

За днес, 21 август, е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет във Видин . Причината е декларация за запазването на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в града, внесена за обсъждане. Общо 4 точки са включени в предложения за заседанието дневен ред, каза..

публикувано на 21.08.24 в 08:05

Снимката на 20 август 2024 година

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни, съобщиха от Общината. Ремонтните дейности започнаха на 12 август. Количеството на валежите в Монтнаско през юли е в пъти под месечната норма, а за август първият дъжд падна едва днес, съобщиха за БТА от Метеорологичната станция в Монтана.  Заради засушаването, в 11 села от..

публикувано на 20.08.24 в 18:05

Чупрене готви събор на прохода Свети Никола

Събор при прохода Свети Никола на границата между България и Сърбия организират Община Чупрене и сръбската Княжевац. Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки, каза кметът на Чупрене Мария Тодорова . "Всички..

публикувано на 20.08.24 в 16:59

Историк ще беседва с деца в Мездра

Учителят по история в СУ "Иван Вазов" в Мездра Данаил Димитров  ще се срещне с деца в библиотеката в Мездра. Те ще беседват на тема  „Да надзърнем в огромния свят на старата история” . Данаил Димитров, който е и шахматист, се срещна преди време с децата, за да им разкаже за шахматната игра. Тогава някои от учениците сами споделиха кои исторически..

публикувано на 20.08.24 в 15:15

Фолклорен събор стягат в Бързия

Фолклорен събор "Богородица в Бързия" ще се проведе на 24-ти и 25 август в село Бързия. Организатори са Народно читалище "Иван Вазов 1911", кметството и Община Берковица. Съборът е традиционен и се провежда всяка последна седмица от август, когато е празникът на населеното място, информира Галя Поплалова , секретар на културното средище: "За..

публикувано на 20.08.24 в 15:13