Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умеем ли българите да се съпротивляваме?

Кога съпротивата означава спасение и променя живота ни?!

В "Посоките на делника" по темата дискутираме с историка и анализатор Захари Захариев, с общественика Петър Кичашки и с писателя и публицист Мартен Калеев. Търсим отговор на въпросите, свързани с правото ни на съпротива.... или тя вече е безсмислена. И питаме: Не е ли съпротивата скритата ни страна? Умеем ли да демонстрираме своята съпротива?


"Съпротива означава, че има нещо, от което не сме доволни. Но това не изчерпва докрай въпроса по простата причина, че ако обърнем, няма начин, поглед назад във времето, защото историческият пример винаги е необходим, ще видим, че всяка една съпротива може да има две страни. Не само страната на този, срещу когото ще се съпротивляваме, а и обратно- страната на този, който оказва съпротива. Като пример- навремето, в 16-и век имаме реформация, в 17-и век- контрареформация. Имаме революция, след това имаме контрареволюция. Съпротивата най-често означава промяна на статуквото с ненасилствени или с насилствени средства. Тази, втората, е много по-опасна! Това най-често се случва, когато има диктатура. Диктатура не само от едноличностен тип, а и от партиен. А една съпротива става ефикасна, когато имаш възможността пряко да въздействаш върху събитието или върху лицето, което е насреща. Българите умеем да се съпротивляваме и сме го доказали, ефикасността обаче е вече нещо съвсем различно", коментира Захари Захариев.


По думите на Петър Кичашки, от гледна точка на това, кога съпротивата е възможно да бъде разглеждана като спасение, "това е винаги по дефиниция тогава, когато статуквото се е превърнало в бреме. В този смисъл, съпротива срещу статуквото е нещо, което е не просто спасение, но то е и задължително, то е единствен ход, единствена правилна стъпка в това, така да се каже, да изградим едно по-добро утре. Българският народ е показал през вековете, че е най-силен тогава, когато има цел. Едно от големите предизвикателства пред обществото ни в бъдеще време, а и в днешния ден е да поставим цел. Иначе, ако я няма целта, тихата съпротива ще продължи да клокочи, докато не избуи нанякъде."


Според Мартен Калеев, в някаква степен съпротивата ни е станала рефлекс:

"Сякаш е пълна загубата на надеждни ориентири за равността и ценностите. Всъщност, осъществяването ни като мислещи хора изисква съпротива. Срещу парадоксите на битието, уж все повече хора с дипломи за висше образование, а все повече се множат доказателствата за низостта на тълпата. Все повече придобиваме и все по-малко ценим и осмисляме. Явно тази наша способност да се съпротивляваме в името на доброто отслабва. И простакът си мисли, че се съпротивлява и ако се опиташ да го разубедиш, нищо чудно да ти извие врата. Поотделно и да се съпротивляваме, нямаме особен шанс. В някаква степен можем да кажем, че нещата не са толкова отчайващи, защото най-лошото, което може да се промъкне зад гърба ни, въпреки нашата съпротива, е установяването на пълен монопол на простотията на властта и силата. Това, като възможност, не е само логическо построение. То е исторически извод с горчиви истини. Историята е низ от погазване на етични стандарти. Не знам колко хиляди войни са се водили и те продължават и в нашето съвремие. Но без съпротивата на умните и добрите, ежедневието ни ще попадне под диктатурата на несправедливост, жестокост и мълчание. Когато дойде мълчанието, всичко е обречено. Дали умеем да се съпротивляваме- отговорът е личен!" 


Още по темата за съпротивата и умението да се съпротивляваме, чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45