Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на авиацията и космонавтиката

Преди 53 години Видин е посетен от руски космонавти

2
Посрещането на руските космонавти във Видин през 1965 година.
Снимка: Борис Ангелов Личен архив

На 12 април отбелязваме Световния ден на авиацията и космонавтиката. Двама известни руски космонавти посещават Видин през пролетта на 1965 година и то месец след един забележителен полет в космоса. Това са Алексей Леонов и Павел Беляев. На 26 май 1965 година те посещават най-голямото тогава предприятие във Видин- Държавния машиностроителен завод "Георги Димитров”, основен производител на помпи. За тази чест преди години, си спомня днес тогавашният директор на завода, Първан Генчев:

"Посрещна ги нашият колектив, с голям интерес. Ние ги поздравихме, те говориха и бяха изпратени с голяма радост и с изключително внимание. Тогава те имаха обиколка в страната. Видин тогава беше развиващ се град и може би с добри връзки с хората от Съветския съюз."

Алексей Леонов е летял в Космоса като член на екипажа на доста мисии, но знаменателен остава полетът му на "Восход 2", на 18 и 19 март 1965 година, съвместно с Павел Беляев, като втори пилот на кораба. По време на този полет Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос, с продължителност 12 минути и 9 секунди, а според други данни - 23 минути и 41 секунди. По време на излизането проявява изключително мъжество, заради появила се извънредна ситуация. Налага се Беляев ръчно да ориентира кораба. Като резултат "Восход" се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм, който е пермска тайга. Две нощи на космонавтите им се налага да преживеят сами в дива гора при силен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които са принудени да изсекат площадка за приземяване на вертолет. Продължителността на полета е 1 денонощие 2 часа 2 минути и 17 секунди.

Два месеца след тази случка, двамата космонавти посещават България. На 22 май 1965 година пристигат в София по покана  на генерал Добри Джуров за празниците по случай Деня на славянската писменост. Тогава освен София, посещават още Русе, Велико Търново, Свищов, Враца и Видин.

България е шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. На 10 април 1979 година в 20,34 часа московско време от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33", пилотиран от летеца-космонавт на СССР Николай Рукавишников и българския космонавт-изследовател майор Георги Иванов. За този знаменателен полет си спомня и Ласко Каменов от Видин, който е имал редкия шанс да се срещне с Георги Иванов, скоро след приземяването му: 


"Аз съм от тези щастливци, които десетина дена след полета на генерал Георги Иванов, имахме среща с него и имам и снимка, която ми остана като спомен. Срещата беше във Варна с около 30 млади представители на русофилското движение и беше и по инициатива на сегашния генерал-лейтенант Георги Иванов, който е герой на Република България и герой на бившия Съветски съюз."


Българи имат и важна роля за развитието на космонавтиката. Думите са на проф. д-р Георги Сотиров, научен секретар на Института за космически изследвания и технологии в БАН за ролята на научното откритие на родения във видинското село Стакевци проф. Виден Табаков от НАСА. Той е участвал в наземния екип на първия космически кораб, кацнал на луната. Проф. Табаков умира в Синсинати, САЩ през юни 2015 година на 95-годишна възраст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56