Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 май 2018 година

До края на месец май ще бъде изпълнен аварийният ремонт на главните улици във Видин. Предвижда се да бъдат изкърпени около 2 000 квадрата, обясни управителят на фирмата изпълнител Иван Богданов.


Безработните са намалели с 87 за месец – от февруари до март, в общините Враца и Криводол, отчетоха от Бюрото по труда. Въпреки това нивото на хората без препитание в двете общини е 8.16%, като във Враца и Криводол са съответно 6.69 на сто и 29.23 процента. Средното равнище за страната през март е било 6.75%, а във Врачанско – двойно по-висок или 13.52%. Най-сериозен е натискът за работна ръка в общините Борован и Хайредин, съответно 43.65 и 41.97 на сто. В Бяла Слатина нивото на безработица е 26.26%, малко по-добре е положението в общините Мизия /22.93%/, Оряхово /22.23%/ и Роман /23.29%/. В Козлодуй и Мездра хората без препитание са около 11 на сто. 


Трудова борса за безработни младежи се проведе днес във Видин. Организатори са "Агенцията по заетостта"- Видин, Дирекция "Регионална служба по заетостта"- Монтана и Дирекция "Бюро по труда"- Видин. 


От средата на месец март се наблюдава завишаване на заболеваемостта от варицела, както в страната, така и в област Видин, обясни д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция. Последният отчетен период показва, че случаите на варицела в областта са 20. 


Първа обработка срещу комари направиха в Монтана. Със специална машина в нощта срещу четвъртък е пръскано в целия град.


Еколози от Община Мездра започват проверки на територията на цялата община за установяване на изоставени моторни превозни средства върху имоти общинска собственост, включително улични тротоари, улици, паркове, паркинги и други площи. При проверките ще се изготвят констативни протоколи с предписание за предприемане на конкретни последващи действия от страна на собствениците на излезли от употреба моторни превозни средства.


Изчерпани са запазените места за пътуване на 4 и 5 май от жп гара София за някои влакове за страната. Сред тях са двата бързи влака за Видин в 7,10 и 17 часа, сочи справка на сайта на железопътния превозвач. От компанията съобщават, че при допълнително увелинечие на съставите на влаковете за Гергьовден пътниците ще бъдат своевременно информирани.


Полицейските служители предприха мерки за сигурност и охрана на обществения ред по време на предстоящите почивни дни в област Видин, съобщават от полицията. Служителите от областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация за засилени дежурства, активна превенция,   обезпечаване на обществения ред и противодействие на престъпността в почивните дни от 5 до 7 май.


Споразумение за сътрудничество в областта на архивното дело подписаха представители на Държавна агенция „Архиви“ на Република България и Исторически архив „Тимочка крайна“ - Зайчар, Сърбия. Документът е следствие от 15-годишното активно партньорство на Държавен архив - Видин и Историческия архив в сръбския град.


Филиалът на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин навършва днес една година от създаването си. Нова педагогическа специалност "Български език и история" се разкрива в регионалната структура на висшето учебно заведение.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обявява фотоконкурс на тема „Една река – десетки райски кътчета“, посветен на Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни, съобщават от ведомството.


Продължава подготовката за 26-oто издание на Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки“ в Берковица. Утрешният 4 май е крайният срок за изпращане на заявките за участие, каза за Радио ВИДИН заместник кметът Радослав Найденов.


За четвърта поредна година  под мотото "С поглед към миналото, с мисъл за бъдещето", в село Челопек ще се проведе събор - изложението "Златни ръце български". Откриването на изложението е на 5 май от 10:00 ч.


Детският комплекс в Белоградчик – Център за подкрепа и личностно развитие ще проведе инициативата Еко Арт за шести пореден път. Проявата започва да се реализира по повод Деня на земята, като събира децата в края на април или началото на май, за да творят с отпадъчни материали.


Празник на носията ще се проведе във видинското село Неговановци тази събота, 5 май. Над 130 самодейци от 10 читалища ще покажат автентични носии от своите населени места, каза Мариана Димитрова, секретар на народно читалище "Светлина"- село Неговановци. Поощрителни награди са осигурени за всеки участнк с носия. Автентичността на костюмите ще се оценява от етнолозите от видинския музей Сашка Бизеранова и Десислава Божидарова.

В Спортна зала "Фестивална" във Видин бяха открити официално 34- те държавни учениечески игри по баскетбол при юношите ХІ-ХІІ клас. Надпреварата ще продължи до 6 май с участието на най-добрите 10 отбора от страната. Откриването започна с представянето на отборите и издигането на националния флаг. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повишиха част от цените за Синята зона във Враца

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. Левче на час остава цената на синята зона в центъра на града, а в района на болницата ще се плаща по 50 стотинки за 60 минути, след като..

публикувано на 31.07.24 в 08:19

Започва Богородичният пост

За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание, животът на св. Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 08:16

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35