Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден е!

Снимка: Архив

На 6 май Българската православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии- великомъченик Георги Победоносец. Светецът, за по-ревностните християни е вдъхновяващ пример за борба със злото, а за земеделските стопани- покровител на стадата и реколтата. По стара традиция днес на трапезата се слага агнешко. Възпяван, като победоносец заради претърпените страдания за вярата, великомъченик Георги е вдъхновяващ образец за християните, посочи архимандрит Нифонт:

"Акцентът да е в това, което може да излечим от празника като полза за душата, за да може всеки един да се помоли вътрешно за себе си, Свети Георги да му помогне, да почне борба със злото в себе си, с лошото. А после вече другото е второстепенно, защото, ако всеки води такава борба, като цяло обществото ще е добре".


 На Гергьовден имен ден имат 236 хил. българи, а Георги е най-разпространеното мъжко име у нас.

На 6 май в България е и Денят на храбростта. С водосвет на бойните знамена и тържествен парад Българската армия отбелязва своя празник. 

Повече за празника чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Френски театър изнася спектакъл в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на френския Пътуващ театър „Бабел“ ще бъде представена в Мездра днес, 30 август. Идеята за гостуването на постановката е на Йоана Константинова , която е учител и координатор. Спектакълът включва няколко думи на френски и няколко от страната-домакин, но като цяло е жестомимичен, информира Константинова :..

публикувано на 30.08.24 в 12:00

Враца ще почете гръцката култура

Гръцка култура, музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца по време на събитието "Калимера, Враца" . Подготовката по организацията тече, а датата за инициативата ще бъде през септември, обясни в аванс Радосвета Крумова , главен експерт към отдел "Култура" в Община Враца: "Следващия месец ще правим месец на гръцката култура...

публикувано на 30.08.24 в 11:33

Прекратиха предсрочно за втори път пълномощията на кмета на село Крета

С решение от 29 август Общинска избирателна комисия (ОИК) - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на кмета на кметство Крета Васил Дацов , съобщават от Общината.  Причината е, чев едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета Дацов не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност и/или за освобождаването..

публикувано на 30.08.24 в 11:18

Полицейски кучета демонстрираха уменията си пред деца в Кула

Поредната инициатива на Детската академия за спорт и превенция се проведе на стадиона в Кула . Две полицейски кучета – Кай и Дарк о, и техните водачи Петьо Василев и Венцислав Игнатов от Областната дирекция на МВР-Видин гостуваха на децата в града. Малчуганите научиха как се обучават и отглеждат служебните полицейски кучета,..

публикувано на 30.08.24 в 10:58

Полицията иззе стока от магазин за облекло в Мездра

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при Областната дирекция на МВР във Враца са провели специализирана полицейска операция на територията на община Мездра, свързана с престъпления против интелектуалната собственост, съобщават от полицията. В търговски обект в гр. Мездра (магазин за облекло), са установени артикули от..

публикувано на 30.08.24 в 09:44

Подменят уличното осветление в Мизия

Местната управа на Мизия подменя уличното осветление на града и останалите 5 села от общината. Това става по проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост с 648 153.50 лева. До края на март догодина трябва да бъде подменено уличното осветление в общинския център, както и в селата Войводово, Крушовица, Липница, Софрониево и Сараево...

публикувано на 30.08.24 в 07:45

Паднало дърво затрудни движението по пътя към Синаговци

Паднало дърво блокира за около час движението по пътя между село Синаговци и град Дунавци. Инцидентът е станал по време на бурята снощи в района на Професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци.  Десетки коли останаха блокирани, докато екипи на видинската пожарна служба и доброволци разчистваха падналата на пътното платно топола.  След..

публикувано на 30.08.24 в 07:00