Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Преди години тази дата у нас се свързваше с победата над хитлеристка Германия и края на Втората световна война. Датата е избрана за Ден на Европа, тъй като на този ден през 1950 година е предложено създаването на предшественика на Европейския съюз (ЕС) - Европейската общност за въглища и стомана. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. Той е наричан още Ден на Шуман, в памет на Декларацията на Шуман. В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се смята за началото на общността, която днес наричаме Европейски съюз. Европейският парламент официално определи 9 май като почивен ден през октомври 2008 г. 

Видинчани смятат, че днешният ден не трябва да разделя обществото ни: 

"Според мен всичко зависи от възпитанието и от обучението на младите хора. За мен този ден е Денят на победата- така съм възпитан и така го усещам този ден. Историята вече е написана и ние не сме по- умни от нея ... Новото време казва, че днес е Денят на Европа. Според мен това е въпрос на мироглед и гледна точка, но младите хора не го разбират, защото няма кой да ги научи и да им покаже ... Победителите определиха кой да е Денят на Европа, а ние сме от победените и не можем да определяме."


Разделят ли ни Денят на Европа и Денят на победата и какво трябва да знаем за днешната дата- това попитахме историка проф. Андрей Пантев

"Целият свят или поне по- голямата част от Европа, към която имаме претенции, че принадлежим, честват победата над злото, продължила 7-8 мрачни години. Има нещо символично между Деня на Европа и Деня на победата. Трябва да се поклоним на тези войничета, тръгнали от степите на Русия, за да осъществят една велика европейска мисия." 

В община Кула днес отбелязват Деня на Европа. Сътрудникът ни Христела Александрова разказа за предстоящите събития: 

"Празникът се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви. Тази година изявите са повече, защото са организирани по проект на Община Кула в контекста на председателството на България на Съвета на Европа и обезпечени с достатъчно финансови средства. Предвидени са събития за деца и за възрастни. За малките ни съграждани са подготвени забавна интерактивна образователна игра за опознаване на държавите членки на Европейския съюз, техните символи, флагове, природни забележителности, викторина и презентация. На площада ще се разгърне пъстро ветрило от музикални и танцови композиции, изпълнени от групата за модерни танци към читалището. Децата ще се забавляват и с търсене на съкровища на тайни места, ще разгледат и изложбата от рисунки и фотографии от конкурсите "Път сред звездите“ и "Моят роден град - един град в Европа". От 17 часа е организирана информационна среща - дискусия за граждани на тема „Председателството на България на Съвета на Европа и десетгодишното членство - резултати, приоритети и перспективи“. Подготвени са мултимедийни презентации по темите. На срещата ще бъдат представени и резултатите от проведените конкурси за рисунка, есе и фотография и награждаване на победителите."

В община Белоградчик днес отбелязват двата празника. Иванка Петрова ни запозна с проявите в града на скалите: 

"Община Белоградчик и ръководствата на Съвета на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествено честване на Деня на Европа и на 73-та годишнината от победата над хитлерофашизма. Тържеството бе открито от заместник - кметът на община Белоградчик  Антон Трифонов и офицерът от запаса подполковник Милчо Манолов, председател на организациите на Ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в община Белоградчик. Празникът ще продължи с културна програма, в която ще вземат участие вокална група "Пей, сърце" при клуб на пенсионера "Мадона" и децата от школата по  народни танци към Детски комплекс - Белоградчик. Поднесени бяха венци на паметника на загиналите във войните от община Белоградчик." 


Във Враца също днес почитат Деня на победата. Какво трябва да знаят идните поколения за 9-и май и защо трябва да помним историята? Разговаряхме с председателя на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните в България за Враца о.з. майор Лъчезар Генов:

"Ако нямаше Ден на победата нямаше да има и Ден на Европа. Загиналите войници никога не трябва да бъдат забравяни. Няма бъдеще без минало и затова основната роля на 9-и май е Ден на победата. Младите хора трябва да знаят, че войната не е с женско лице и носи черни забрадки и много сълзи. В отделните общини на врачанска област днес премина маршът на Безсмъртния полк и се състояха срещи с ветерани, които бяха почетени с грамота и удостоени с внимание" - каза майор Генов. 

Във Видин също беше отбелязан Денят на победата с шествие на Безсмъртния полк - Видин пред Драматичния театър "Владимир Трендафилов", а по- късно и на Руските военни гробища се проведоха мероприятия, посветени на тържественото отбелязване на Деня на победата и беше почетена паметта на загиналите руски воини за свободата на България. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45