Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 май 2018 година

9 май във Видинско
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

За трети път в България се провежда акцията "Безсмъртен полк". Подобно на други областни градове, Видин също стана част от това събитие.


Тържеството по повод Деня на Европа и 73-та годишнина от победата над хитлерофашизма започна в Белоградчик с химните на България и Европа. Заместник кметът Антон Трифонов поздрави събралите се на площад „Възраждане” жители. 


Втора информационна кампания за популяризиране на българското председателство на Съвета на Европейския съюз сред населението на община Ново село беше проведена в Деня на Европа, 9 май от 11 часа в салона на кооперация „Дунав“ в общинския център. 


С български, гръцки и румънски хора, отбелязаха Деня на Европа във видинската Профилирана природо-математическа гимназия “Екзарх Антим I”. Инициатива е на ученическия съвет, начело с десетокласничката Калина Сурдолова. Директорът на гимназията Румяна Петрова прие с радост инициативата и е "за" хората да се играят всяка седмица. 


Пет отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца може да затворят заради безпаричие, липса на достатъчно лекари и липсата на перспектива пред най-голямото лечебно заведение във Врачанско, това е написано в писмо, изпратено днес до Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Районната здравноосигурителна каса (РЗОК).


Във всеки областен град да бъде изграден кризисен център за защита от домашното насилие. Това прие парламентът на първо четене. Предложението е на депутатите от БСП и беше подкрепено от управляващите. "За" бяха 118 депутати, само двама се въздържаха. Социалистите предлагат да бъдат отпуснати 2 милиона лева за създаването на тези центрове. Законопроектът на социалистите цели по-високо ниво на закрила на пострадали от домашно насилие, като акцентът е поставен върху оказване на помощ на жертвите.


Министерският съвет удължи с 399 дни срока за търсене и проучване на нефт и природен газ на площ на териториите на областите Враца и Плевен. Договорът е в сила от февруари 2014 г. и трябваше да приключи до февруари 2019 г. С днешното си решение правителството даде правомощия министърът на енергетиката да подпише допълнително споразумение. Определен е и титулярът на разрешението за проучване на възможностите за добив строителни материали в района на видинското село Подгоре. Инвестиция е за 50 хиляди лева.


На 11 май ще е официалното откриване на ремонтираната сграда в центъра на Видин, където от февруари се помещава Административният съд във Видин. Очакват се премиерът Бойко Борисов и министърът на правосъдието Цецка Цачева, каза председателят на съда Антония Генадиева. 


Звеното по чистотата във Видин почиства стената на Телеграф капия в града. Паметникът на съпротивата в крайдунавския парк също ще бъде изчистен, съобщи управителят на общинската структура Красимир Попов. 



Във връзка с извършване на ремонтни дейности на асфалтовата настилка, е ограничено движението на ул. „Петропавловска“, както и на кръстовището на улиците „Кръстьо Българията“,  „Панайот Волов“ и „Иванчо Цветков“ във Враца, съобщават от Общината. 


Затваря се за ремонт част от бул. „Христо Ботев“ във Враца, съобщават от общинската администрация. Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, част от проект за рехабилитация на пътя „Враца - пещера Леденика“, от 10 май се затваря за движение кръстовището от бул. „Христо Ботев“ и ул. „Илинден“ до кръстовището на бул. „Христо Ботев с улиците „Цар Борис I“ и „Оборище“. Ще бъде осигурен обходен маршрут за придвижване, който ще преминава по бул. „Мито Орозов“ и улиците „Цар Борис I“, „Трайко Китанчев“ и „Стоян Заимов“. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 5 юни.

Малки пъстърви, амур и шаранчета бяха пуснати днес в езерото Монтанензиум в Монтана. Общо 2800 рибки са осигурени от стопанството на „Фиш инвест” за община Монтана. И трите вида са подходящи за пречистване на водата, заяви управителят на дружеството Кирил Рапонски.


Български и сръбски състави изнесоха фолклорен концерт на новата открита сцена в центъра на Монтана. Събитието е част от проекта “Подобряване на нематериалното културно наследство на трансграничния регион", финансиран по програмата Интеррег  България - Сърбия.  


С тържествен камбанен звън, с духовна радост и вълнение снощи врачани посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица “Одигитрия Байталска”, съобщават от митрополията във Враца. Врачанският митрополит Григорий, свещеници от епархията и миряни излязоха пред митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” и с църковни песнопения посрещнаха светинята. 


С водосвет на непресъхващата чешма, отслужен от отец Борислав и отец Пламен започна отбелязването на Свети Николай– летни, в село Горна Вереница, община Монтана, съобщават от общинската администрация. 


Ученици прегърнаха училището си. Това се случи в Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Инициативата е част от честванията по повод 55-годишния юбилей на учебното заведение, каза директорът Мариета Георгиева.


Ден на ученическото самоуправление се проведе днес във видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков". 
Основната идея е възможността учениците сами да организират учебния процес в училище. Ученическото самоуправление е инициатива, която трябва да е по-честа, смята Ева Обесникова, която днес изпълнява длъжността заместник-директор.


Церемония по награждаването на учениците, класирани от І до ІІІ място на областния кръг на ХVІІ Национален конкурс "Бог е любов" се състоя във Видин, в залата на ОУ "Любен Каравелов".


Професионалната гимназия по транспорт “Владимир Минчев” в монтанското село Владимирово, отбелязва 50-годишен юбилейТържествата са в петък, 11 май. В 9 часа ще бъде извършен тържествен водосвет в двора на пансиона. 


Тази неделя, 13 май, мездренското село Очин дол ще бъде център на българщината и традициите, съобщават от Общината в Мездра. В рамките на 13-то издание на Националния фолклорен събор „Де е българското“, в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа", ще се изявят над 50 читалищни колективи и индивидуални изпълнители от цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54