Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 май 2018 година

Снимка: Жоро Александров

Бунтът на лекари, медицински сестри и немедицински персонал в МБАЛ "Христо Ботев"  може да бъде овладян - в опит да стори това тази сутрин във врачанската болница дойде заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.


Градушка удари Монтанско. Градобитен облак премина над Крива бара, Василовци и засегна част от Брусарци. Там ледените зърна са стигали до големината на орех. По-големи са щетите в община Брусарци. 


За момента няма данни за паднали градушки за последното денонощие на територията на област Видин, съобщиха от Полигона за борба с градушките в Грамада. Утре предстои обследване за по-точни данни. Няма вероятност тази нощ в региона да падне нова градушка, но неприятните метеорологични явления могат да продължат. Това каза Николай Ятански от Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Плевен, където се събират данните от Северозападна България.


Дупка с ширина поне половин метър затруднява движението по улица „Цар Симеон Велики“ в центъра на Видин. Въпреки, че участъкът до шахта за отводняване на платното е обозначен като опасен, покрай пропадналия асфалт продължават да преминават автомобили.


Напредва ремонтът на виадукт „Коренишки дол“ на автомагистрала „Хемус“, който започна на 20-ти април тази година, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". В момента движението по моста в посока София се осъществява двупосочно в платното за Варна. Работи се по долното строене на съоръжението в посока София, като се ремонтират стълбове 3, 4, 5 и 6. До завършване на ремонтно-възстановителните работи, които се очаква да продължат до декември, трафикът се пренасочен двупосочно в платното за Варна. Осигурени са по една лента за Варна и за София. Скоростта е ограничена до 50 км/ч. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да не предприемат изпреварвания в участъка и да спазват стриктно поставената сигнализация и въведеното ограничение на скоростта, допълват от Пътната агенция. 


В седмицата от 14 до 20 май ще се проведе операция на Пътна полиция за контрол над товарните автомобили и автобусите, съобщават от областната дирекция на МВР във Видин. Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и аналогични проверки ще има във всички страни-членки на Европейския съюз. У нас проверките на пътните полицаи ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, Икономическа и Криминална полиция. Целта на операцията е да се обърне внимание на водачите на товарни автомобили и автобуси, както и на техните собственици, че сред основните причини за възникване на тежки произшествия с участието на този вид моторни превозни средства е неспазването на времето за почивка, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари или претоварване, посочват от полицията.


Само едно пръскане срещу комари е извършено от началото на годината в община Брегово. Проблемът е, че местната управа трябва да разчита на собствени средства за финансиране на борбата с насекомите, а бюджетът ѝ е силно ограничен. Това каза кметът Милчо Лалов. Едно пръскане срещу комари излиза около 3 000 лева, допълни Лалов и уточни, че в минали години Общината е получавала целеви средства в размер до 24 000 лева, с които са извършвани 6 - 7 пръскания годишно. 

Община Мездра приключва строително-монтажните дейности за енергийно обновление на сградата на общинската администрация, съобщават от местната управа. Изпълнението на енергоспестяващите мерки се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Общата стойност на проекта е 1 154 676.00 лева, от които 981 474.60 лева са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие, а 173 201.40 лева – като национално финансиране. Срокът за изпълнение е 21 месеца с крайна дата 16 юни 2018 г.


Кметът на община Борован Десислава Тодорова поиска повече полицейски служители, които да обслужват населението от общината. Това стана на среща с директора на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца старши комисар Янко Янколов. Общинското ръководство на Мизия е предприело мерки за монтиране на камери за наблюдение във всички селища на общината, съобщават още от полицията. 
 


Подаването на заявления за полагане на изпити за проверка на способностите за седмокласниците е от днес, 14 май, до петък, 18 май. Това напомня началникът на Регионално управление на образованието във Видин Веселка Асенова.


Заловиха любители риболовци, хванали маломерни екземпляри. Нарушителите са засечени в неделя на язовир “Огоста” край Монтана.


Програмата на Община Враца по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост започва в петък, 18 май. Първата проява е "Децата на Враца спортуват".


Правят нова детска площадка в монтанското село Горна Лука. Финансирането е от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Екоминистерството.

Стихосбирката “Проблясъци” е най-новата поетична творба на 93-годишната Розалина Спасова - педагог, публицист и поет. Представянето на книгата е в ломската галерия "Поломие". 

Учителите и учениците на I ОУ "Никола Й. Вапцаров" в Берковица организират благотворителен концерт под надслов „Училище на бъдещето“. Той ще се състои на 17 май, четвъртък, от 18:00 часа в Народно читалище „Иван Вазов – 1872“.


Повече от 50 снимки, които представят река Дунав, са получени само за седмица в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обявения фотоконкурс на тема „Една река – десетки райски кътчета“, съобщават от ведомството. Той е посветен на Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни. 15 юни е крайният срок за изпращане на снимки за включване в надпреварата. Необходимо е само те да са направени в последната година и половина, да са между 2 MB и 6 MB и да представят река Дунав. Задължително е при изпращането им на имейл: fotodanube@mrrb.government.bg да се посочат име и адрес на автора, телефон, възраст, както и описание на мястото, където е направена снимката. За трите най-добри снимки ще има атрактивни призове, предвидени са и много поощрителни награди. Конкурсът цели да открие и популяризира най-красивите кътчета по река Дунав. Най-добрите снимки ще станат част от специална изложба, която ще бъде открита в Русе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на 29 юни. Част от снимките ще бъдат изложени и на „Моста на влюбените“ в София през октомври. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Граждани със заслуги ще бъдат наградени в Деня на Община Кула

По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула, граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност.  Удостоява се с почетна грамота ФК "Кула 04" - за значителен принос за развитието на спорта в община Кула и спечелена..

публикувано на 31.07.24 в 08:45

Стрелба с лък във Вършец

Стрелба с лък предлагат на жителите и гостите на Вършец. Атракцията е част от изявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана. Стрелба с лък е една от атракциите във Вършец. Тя е част от многобройните прояви организирани за летните празници в курортното градче. „Стрелбата с лък се предлага от историческия музей в Оряхово", поясни Натали..

публикувано на 31.07.24 в 08:34

Повишиха част от цените за Синята зона във Враца

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. Левче на час остава цената на синята зона в центъра на града, а в района на болницата ще се плаща по 50 стотинки за 60 минути, след като..

публикувано на 31.07.24 в 08:19

Започва Богородичният пост

За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание, животът на св. Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 08:16

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10