Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В дивия пейзаж на село Струиндол

7
Снимка: Радио Видин
Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота във Вещица, а днес разказваме за съседното село Струиндол.

При посещението ни там ни посрещнаха две радостни кучета, единствените живи същества наоколо, ако изключим птиците и насекомите. Изпроводиха ни от входната табела, изписана с блажна боя и закачена на два стълба, до първите селски къщи. Те се оказаха необитаеми. В малка, позанемарена и с опадала мазилка къща срещнахме единствения човек в селото, когото открихме по обяд. Възрастна, отрудена жена переше на чешмата на двора. Зарадвана от вниманието Снежана Николова ни прие в дома си, за да ни разкаже за нелекия селски живот.  

Снимка"Магазини няма и в съседното село надолу, автобусът идва понеделник, сряда и петък. Мъчим се и за лекарско обслужване, белоградчишката болница е пред закриване, нямат лекари. Когато се наложи на доктор ходим или в Лом, Монтана или във Видин. Работим градините да произведем нещо, и тук се мъчим, нямаме с какво да изорем, магаренце няма.."
, оплака се жената.

Бисерка Ангелова е кметски наместник на двете села Вещица и Струиндол. Разказва, че хората са бедни в този район. Около 40 са постоянните жители на Вещица, в Струиндол имат 5 обитаеми къщи и десетина души. През пролетта селата малко се оживяват, когато пенсионери от града пристигат, за да обработват градините си. Повечето къщи обаче, остават затворени през всички сезони, бурените полека превземат сгради и градини.

Снимка"Социалният патронаж от Белоградчик кара хляб и храна на нуждаещите се. Хората слизат на спирката да си чакат продуктите. В пет къщи десет души са общо в селото. Зимата е по-трудно с достъпа до там, снегорините само до спирката чистят и е мъка. Ако някой мине с трактор да утъпка коловози поне, тогава става проходимо", описа пейзажът Бисерка Ангелова.

"Връщаме се всяко лято, дом е тук"- това казват хората от Струиндол, които живеят в градовете, далеч оттук. Идват всеки сезон, за да прекопаят градинката и да се насладят на невероятната панорама и чист въздух в летните месеци. Животът тук тече бавно, и именно това е, което търсят градските хора- спокойствието. Спомнят си с носталгия за времето, когато селото било многолюдно:

"Бях дете, когато направиха стопанството. Нямаше комбайни тогава, водеха ни с тях, жънеха на ръка. Бяха песни, викане, много народ имаше. Мина време, хората измряха, избягаха, опустя селото..."

Животът е труден на село, казва нашата събеседничка Снежана Николова, с която си говорихме на двора на къщата й в Струиндол. Тежка е всекидневната борба за оцеляване и на децата й, които не са при нея. Живее единствено с единия от синовете си, като си помагат взаимно, за да вържат двата края. Месечната сметка за ток от 20 лева за някои може да изглежда смешно ниска, но за хората с ограничени доходи е много. На ток не готвят, хладилникът изгорял още миналата година, но за нов пари нямат. Затова карат и без него, както едно време - храната в мазето.

Разказът ни за Струиндол продължава за битието на трудовите хора там. Заети от сутрин до вечер с градините си, времето се разделя и за домакинстване. Най-лошото е, че вече за нищо не мечтаят, само децата да са добре, каза на финала Снежана Николова.

Още за живота в Струиндол може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59