Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 май 2018 година

| обновено на 21.05.18 в 18:10
Снимка: БГНЕС

Днес се проведоха матурите по български език и литература за 7 и 12 клас. В област Видин явилите се на изпит днес зрелостници и седмокласници са около 1 400. Зрелостниците разсъждаваха върху "Човекът и вярата" в стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Седмокласниците пък писаха преразказ върху романа на Бранислав Нушич "Седем хайдути и едно магаре". За втора година държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас е в три модула, с цел да се намалят възможностите за преписване или изтичане на информация. В десет часа започна и изпитът за седмокласниците. Първата част бе тест от 25 въпроса, а времето за работа - един астрономически час.

На 23 май, сряда, е изпитът по математика след седми клас и втората задължителна матура при зрелостниците
. На трета матура от Видин са пожелали да се явят двама ученици - 1 по математика и 1 по биология.

Хванаха зрелостник да преписва на матура в Монтана

Задължителни табели "видеонаблюдение" бяха монтирани пред училищата в Монтана за държавните зрелостни изпити. Указанието е дадено от просветното министерство за днешните матури по български език и литература след 7 и 12 клас.


Чудотворната икона на Св. Богородица "Одигитрия Байталска" пристигна за поклонение във Видинска епархия. Днес иконата бе посрещната в катедралния храм "Св. Димитър Солунски". Там ще бъде отслужена архиерейска вечерня от Видинския митрополит Даниил, съобщават от канцеларията на митрополията. Иконата на Богородица ще остане за поклонение в храма и на 22 май, след което ще посети и други храмове и градове в пределите на Видинската епархия.


Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на финансите и на здравеопазването да предложат механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им. Общата сума на дължимите заплати за месеците февруари-април в многопрофилните болници „Хр. Ботев“ и „Параскев Стоянов“ са в размер на малко над 1 милион и  873 хиляди лв, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

В близките 2-3 седмици ще бъде планирано посещение на министъра на Регионалното развитие Николай Нанков във Видин. Това заяви при посещение в региона преди дни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. На среща с кметове на общини е договорено в рамките на седмицата те да представят писмено проблемите си, за да бъдат отправени до съответните министерства, каза още Цветанов.

Успешна кампания по директните плащания за 2018 г. отчитат от министерството на земеделието и не се налага тя да бъде удължавана. До крайния срок- 15 май, в Общинските служби по земеделие в страната са приети 108 хиляди и 600 заявления. Земеделски стопани във Видин са подали 1080 заявления, каза директорът на земеделската дирекция Емилиян Енчев. За вече подадени заявления могат да се правят корекции, без стопаните да търпят санкции. За миналата стопанска година за директни плащания във Видинско са подадени 1220 заявления, за около 1 милион и 200 хиляди декара.

Община Берковица съвместно със столична болница организират безплатни сърдечно-съдови изследвания за жителите на Общината. Прегледите ще се извършат от два екипа водещи кардиолози и съдови хирурзи в "МБАЛ" - Берковица при следния график:
31 май 2018 г. / четвъртък / -  08.30-19.30 ч.
01 юни 2018 г. / петък / - 08.30 - 14.30 ч.

Предварителното записване за получаване на дата и час става в Центъра за услуги и информация на гражданите в Общинска администрация Берковица.

Допитване се провежда по инициатива на кмета на Мездра, съобщават от общинската администрация. То е в съответствие с Програмата за развитие на физическото възпитание, спорта  и социалния туризъм в Общината за периода 2016-2019г.
В срок до 25.05.2018 г. възпитаници на детските и учебни заведения и техните родители трябва да попълнят анкетното проучване.
Въпросът в допитването е : Имат ли желание младите хора в Мездра да бъде изградена площадка за скейтборд, кънки, ролери и ховърборд? 


Община Монтана организира честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. То ще започне в 10.00 часа с празнично шествие, в което ще участват всички детски градини, основни и средни училища, и гимназии. Манифестацията ще се проведе по бул."Трети март" и ще завърши пред сцената на площад "Жеравица". Тя ще бъде предвождана от Младежкия духов оркестър на природоматематическата гимназия "Свети Климент Охридски" и мажоретния състав на Общински младежки дом.

"Тролейбусен транспорт“ ЕООД - Враца, съвместно с Община Враца, ще осигурят допълнителни курсове на обществения транспор
т в града. Поводът е предстоящата Черешова Задушница и откриването на "Ботеви дни 2018“.
На 26-ти май, всички тролейбуси ще се движат до спирка „Химко“, след това автобус, с учестен график, ще извозва пътниците от спирката на бившия химически комбинат до Нов гробищен парк. Същият ден, с цел осигуряване възможност на повече граждани да посетят тържественото откриване на „Ботеви дни 2018“, ще се изпълняват допълнителни курсове по линии № 4 и № 17. За да бъде облекчено придвижването в обратна посока, от дружеството ще осигурят два допълнителни тролейбуса, в района на площад „Македония“, които ще потеглят след събиране на достатъчно пътници на двете най-натоварени спирки, а именно - площадите „Македония“ и „Св. Софроний Врачански“. Ще има и извънреден курс в 23:00 ч. от Автогара Враца по редовните автобусни линии до селата Згориград, Павлоче, Косталево и Нефела, и кв. Бистрец.

Няма средства за ремонт на пътя до видинското село Черно поле, община Ружинци. Участъкът от няколко километра на територията на общината от години е трудно проходим за автомобили. Заради по-малкия брой точки е отказано финансиране по програмата за Развитие на селските райони.

 
В община Ружинци, в която няма обществен транспорт до селата, са на път да решат този проблем. Автобусът, който превозва учителите от Видин, ще пътува и до селата, каза за Рдио Видин кметът Александър Александров.

Ученици от ПГ по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй взеха участие в състезание по хакатон
- технологично състезание за разработване на софтуерни проекти. Отборът им изработи станция за измерване чистотата на въздуха. Такава ще бъде монтирана в района на ПГЯЕ и в района на Общината и ще предава резултата на сайта на Община Козлодуй. Това е единствения допуснат отбор на ученици, сред други шест от студенти, каза директорът на професионалната гимназия Снежина Цветанова.

Кметът на Видин, Огнян Ценков, подпомогна с лични средства участието на дете във фолклорен фестивал. Осемгодишният Анхело е ученик в СУ „Цар Симеон Велики“ във Видин и има отличен успех. Той играе народни танци в детска фолклорна студия, на която предстои участие в международен фестивал в град Охрид, Република Македония. Семейството на момчето няма възможност да осигури средства за заминаването му. Всеки месец кметът отделя средства от своето възнаграждение, за да помогне в труден момент.

Веселин Тушинов спечели първия тур на кметските избори в Галиче

Балотаж ще определи новия кмет на община Макреш

Откраднат автомобил с непълнолетни е катастрофирал край Мездра.


При специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната сеч през почивните дни в местността "Върголия”, в землището на Грамада, са установени трима души с лек автомобил, а сечта е извършена от жител на село Слана бара. Съставен му е акт по Закона за горите. В село Цар Шишманово полицаи са спрели за проверка товарен автомобил, в който били натоварени 12 куб.м дърва без контрална горска марка и документ, доказващ законен произход. По случаите в РУ на полицията в Кула са заведени две преписки.

По 101 са читалищата в Монтанско и Врачанско, 77 са във Видин

Алея на изкуствата и фестивал на народната кухня за празника на Монтана

Художници рисуваха пейзажи от Берковица

В последния фестивален ден на Националния фестивал на малките театрални форми
, който се провежда във Враца ще бъдат представени два спектакъла. От 18 часа на Голяма сцена е представлението "Дани и дълбокото синьо море" на Драматичен театър Пловдив, постановка на Ованес Торосян. Фестивалът ще бъде закрит с представление на врачанския театър, съобщи директорът му Анастас Попдимитров. Постановката ще се играе в Камерна зала от 20 часа.

Мото-рок уикенд ще се проведе във Враца











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Областната управа във Враца предупреди за очакваните високи температури

От областната администрация на Враца предупредиха жителите на региона, че за днес се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за  потенциално опасни метеорологични явления, като обяви трета степен за високи температури около и 40°. В цветово изражение това означава..

публикувано на 17.07.24 в 09:42

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Мъж е с опасност за живота след падане от рампа на връх Околчица

Мъж на 34 години от София е настанен с опасност за живота в болница "Пирогов", съобщават от полицията във Враца. Пострадалият е видян от служители на реда да пада с лек автомобил от рампа за скокове с делтапланер на връх Околчица . Негов роднина съобщил вчера вечерта в полицията, че братовчед му е оставил послание към близките си, в което се сбогува с..

публикувано на 17.07.24 в 07:50

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

На 19 юли в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13