Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Снимка: БГНЕС

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1 години. Според резултатите един на всеки четирима европейци на възраст между 25 и 34 години живее при родителите си. Средната възраст, на която хората в Европейския съюз заживяват самостоятелно, е 26 години, но има сериозни различия между отделните страни членки. Тенденцията в Европейския съюз е, че младите жени напускат родните си домове по-рано от мъжете. Най-голяма е възрастовата граница между половете в Румъния - жените се изнасят на 25.6 години, а мъжете на 30.3. Какво се случва у нас? Много млади хора от българския Северозапад днес търсят своята реализация в столицата и по- големите градове на страната. Веднага след завършване на средното си образование те се ориентират към висшите учебни заведения и това ги откъсва от досегашната им семейна среда. Прави ли ги това по- самостоятелни ? Явор Деспотов е музикант от Видин, който от години живее в София. Преминава през няколко квартири и днес, на 31 години, заедно със своята приятелка и помощта на родителите им, са в процес на закупуване на собствено жилище и имат намерение да създадат семейство в новия си дом. С Явор Деспотов говорихме за процеса на откъсване от малкия град и адаптацията към по- динамичния живот в столицата, за загубите и лишенията, както и за трудностите по дългия път към успеха: "Напуснах родния си град, когато завърших средното си образование. Оттогава, вече 12 години, живея на квартира, уча и работя. Много са предимствата, когато човек е млад и живее при своите родители, но идва един момент, в който човек трябва да се отдели от тях и да поеме по своя път в живота. При всяка една възможност аз се виждам с моите родители, но човек трябва и да се развива професионално." - сподели Явор Деспотов. Той днес е пропадавател по китара, освен това свири в няколко рок групи и различни музикални проекти. От няколко години Явор е човекът- китара и в групата на Рок кралицата на България Милена Славова.


СнимкаРазказахме ви и историята на Сара и Християн от Видин, които са родени в Крайдунавския град и са избрали именно него, за да се реализират и тук да създадат своето семейство. В момента им помагат техните родители, съвсем наскоро те са закупили къща и в момента я ремонтират. Сара е на 20, а Християн на 26 години и  извършват ремонтните дейности по новия си дом напълно сами - без майстори и приятели. "Това ни е първият дом и ни доставя удоволствие да знаем, че сме вложили усилия и труд, защото за всички е ясно, че парите не сме ги изкарали ние, а са помощ от нашите родители ... Вече две години уча в София, но просто не мога да свикна там. Отивам, защото просто тук няма къде да уча. Имаме приятели, които също искат да останат във Видин и да живеят тук. Имам чувството, че се създава фалшив образ на този град, че тук много лошо се живее, а това не е така." - коментираха Сара и Кристиян.

Йорданка Маринова е родом от Видин, но днес тя живее в София. Срещнах я случайно с нейна приятелка, докато правех анкета по темата. Тя ни разказа как нейният син е успял в живота и как трудолюбието винаги стои в основата на успеха за всяко начинание. "Живели сме 18 години в Лондон, но аз имам ревматично заболяване и синът ми се върна тук заради мен. Той остана сирак, когато стана студент и успя сам да стане това, което е. В момента е доктор на юридическите науки и говори три западни езика. Трудът е в основата на всичко."

Днес много млади хора напускат родината си, в името на по- добрата работа и по- доброто трудово възнаграждение. Сътрудникът ни в Лом Владимир Недев се срещна и разговаря с 30-годишен жител на Крайдунавсдкия град, който е работил зад граница, но днес отново се върнал в родния си град и живее самостоятелно, но поддържа непрекъснат контакт със своите родители. Майки на млади мъже от Криводолско пък се оплакват, че синовете им, след отмяната на казармата, нямат нормални навици и не искат да се женят. Преди време дори група от най-напористите баби бяха писали до местен депутат с настояване за връщане на казармата. Сътрудникът ни от Враца Жоро Александров се включи коментар по темата ни днес: "Преди 2 години, откогато е тази история, идеята за връщане на казармата звучеше доста екзотично, но след влизането на патриотите във властта, военното обучение изглежда все по-възможно и реално. Друг е въпросът дали авторките на прошението не са имали предвид приемането на децата им в бившите Строителни войски, а не просто във войската. При демографската криза, която като октопод задушава Северозапада, лансирането на подобна идея може да спечели някой и друг глас на едни бъдещи парламентарни избори, но едва ли би могла да се реализира в действителност." - коментира Жоро Александров.

Потърсихме и мнение на социолог. Разговаряхме със Светлин Тачев от столичния Институт по социология "Иван Хаджийски": "Първият и най- важен е икономическият фактор. Колкото е по- нисък стандарта на живот в едно общество, толкова по- трудно младите хора могат да се отделят в собствено домакинство. Именно това се наблюдава и в България. Образователните тенденции се отнасят за по- малките населени места, където няма висши учебни заведения и младите хора са принудени да напуснат семействата си, за да продължат своето обучение." - коментира Светлин Тачев. През миналата 2017 г. младите хора, напускали родните си домове най-рано, са шведите (21 години), датчаните (21.1 години) и финландците (21.9 години). Най-дълго при родителите си остават младежите от Малта (32.2) и Хърватия (31.9). В България това се случва на средна възраст 28.9 години, показва проучване на Евростат.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00