Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лом в европейските географски представи показва историческият музей

4
Снимка: Владимир Недев

Историческият музей в Лом е домакин на изложба от средновековни карти на Европа, в които присъстват българските земи и Лом. Експозицията съдържа копия на документи от дигиталните фондове на архиви във Виена, Оксфорд, Париж, Мюнхен и антични карти от колекциите на инж. Любен Божков, съхранявани в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата бе представена от археолога Валери Стоичков, който изтъкна значението на уникални географски карти.

"Присъствието на Лом в географските карти на Европа през средните векове се обяснява с местоположението му на стратегическия дунавски път. В онези времена през Лом преминават пътешественици, дипломати и офицери на път от Западна Европа към Истанбул. Картите, част от които все пак не са съвсем точни, са и доказателството, че и в онези далечни векове Европа познава България и я смята за част от територията си.", каза археологът Валери Стоичков.

Валери Стоичков е археолог в историческия музей в Лом. Той е дългогодишен проучвател на античния град Алмус и античното минало на Северозападна България. През последната година се занимава с изследване на селищната и пътна система на късноантичната провинция Крайбрежна Дакия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Втори ден видински села са без вода

Втори ден видинското село Градец е без вода. По думите на Валери Димитров, липсата на водоснабдяване сериозно затруднява местните жители. Потърсил е водоснабдителното дружество:  "В техния сайт пише, че за вчера- 27 август, няма да има вода до 20 часа вода. Снощи в осем часа се свързвам с тях по някаква случайност и те казаха, че ще закъснеят..

публикувано на 28.08.24 в 12:00

Откриха контрабандни цигари в бетонна плоча и кутии с вафли на Дунав мост 2

Два случая на опит за контрабанда на цигари с български акцизен бандерол установиха митническите служители на Граничен контролно-пропускателен пункт „Видин" при Дунав мост 2 . При проверките са намерени 3490 кутии цигари в хладилен камион с вафли и 270 кутии, отлети в бетонна плоча.  Товарният автомобил със сладкарски изделия е с българска..

публикувано на 28.08.24 в 11:47

Полицията разследва случай на повреден автомобил в село Раброво

Сигнал за повреден лек автомобил с монтанска регистрация е подаден на телефон 112 вчера, 27 август, сутринта. Огледът на място в село Раброво , община Бойница, е установил, че са срязани четирите автомобилни гуми, счупени са три чистачки и две решетки на халогенните фарове, взети са две стъкла на странични огледала и емблема на предната решетка на..

публикувано на 28.08.24 в 10:02

В Лом ще бъде обсъден отчетът на бюджета за 2023 година

Публично обсъждане на отчета на бюджета на община Лом за 2023 година ще се проведе днес, 28 август. Желаещите предварително да се запознаят с материалите по отчета могат да направят това в сградата на местната общинска администрация, ул. "Дунавска" № 12, стаи 207 и 209, или на интернет страницата на общината –  www.lom.bg . Мнения, препоръки и въпроси..

публикувано на 28.08.24 в 09:36

Общинският съвет в Белоградчик заседава по 17 точки

Общинският съвет в Белоградчик ще заседава днес от 10.00 в залата на Младежки дом. Дневният ред на съветниците включва 17 точки. Съветниците ще разгледат приемане на решение относно провеждане на публично обсъждане на годишния отчет за изпълнението на бюджета на община Белоградчик за 2023 година.  Днес ще се разгледа и решение относно изменение на..

публикувано на 28.08.24 в 08:45

Снимката на 27 август 2024 година

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин”  на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември.  Експозицията се състои от 27 снимки.  На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен..

публикувано на 27.08.24 в 18:10

Френска театрална трупа ще гастролира в Мездра

Театралната постановка „Исмаел в Париж“ на Пътуващ театър „Бабел“ от гр. Курбьовоа̀, предградие на френската столица Париж, ще бъде представена в Мездра . Представлението разказва историята на млад тийнейджър с вечно бързащи родители, който открива случайно, че неговите баба и дядо са били парижки кабаретни артисти. Постановката в Мездра ще бъде..

публикувано на 27.08.24 в 16:30