Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 май 2018 година

51 бели гълъба полетяха над площад „Жеравица" в Монтана, като символ на празника, който се чества на 51-ия ден след Великден.
Снимка: Любо Андреев


Монтана отбелязва празника на града Свети Дух.

Трима са предложени за почетни граждани на Враца.

Козлодуй отбелязва празника си с рок концерт и международни гости.

Ученици и учители от Видин вървят по героичния път на Ботевата чета.


Магистрала „Хемус“ ще бъде завършена до началото на 2024 г. На база проведените процедури успяхме да съкратим сроковете и строителството ѝ ще приключи с една година по-рано от определения през миналата година срок. Това обяви във Велико Търново днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на втората дискусия на тема „Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”. До края на 2021 г. ще бъдат завършени нови 160 км от магистралата, каза още той. До края на годината очакваме да бъде сключен договорът за изпълнение на участъка Ботевград – Мездра от скоростния път „Видин – Ботевград“, информира още Николай Нанков. Той коментира, че с реализацията на тези и други важни за Северна България проекти ще се даде шанс за развитието ѝ също както и за Южна България. Николай Нанков посочи, че тя ще бъде изградена с национален ресурс, като се разчита основно на бъдещите приходи от тол системата, чието генериране са очаква да започне от средата на 2015 г.

За да възстановят здравните си права при връщане в България
, гражданите трябва да подадат ново заявление по образец, с което да декларират, че се завръщат в страната. Това разясни за Радио ВИДИН Милена Борисова, главен експерт в Националната агенция по приходите (НАП) във Видин. За да бъдат освободени от плащането на здравни осигуровки, българските граждани, живеещи извън страната, трябва да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година и да са подали заявление в офисите на НАП по своя постоянен адрес, че напускат страната.

От 1 до 15 юни Община Видин ще приема документи от нови-кандидат потребители и изпълнители на социалната услуга в домашна среда- "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник". Това каза заместник кметът на Община Видин Венци Пасков. Към настоящия момент, като лични асистенти са назначени 41 души, като социални асистенти- 45 и 16 като домашен помощник, които обслужват 142-ма с увреждания.

Работодатели във Врачанско продължават да не спазват задълженията си, това съобщи Румен Младенов, директор на инспекцията по труда. През април най-много са били нарушенията, свързани с трудовите правоотношения. Нарушенията на работодателите са 234 и са били констатирани при извършените 124 проверки. Най-често пропуските са в липса на документация, свързана с трудовите правоотношения, в заплащане на труда, в работното време, почивките и отпуските, извънредния труд и други. Общо за април установените нарушения са 462. Инспекторите са издали 436 предписания. Дадени са 11 устни разпореждания, спрени са две машини. Вследствие на инспекцията са съставени 23 акта за административни нарушения и също толкова работодатели са заплашени от глоби чрез наказателни постановления за обща сума от 16 700 лв. Влезлите в сила наказателни постановления за предходен период са 23 за сумата от 28 900 лв.

Заседание на Общински съвет ще има в Козлодуй на 31 май,
 четвъртък,съобщават от общинската администрация. В дневният ред са включени 15 точки, сред които е включено гласуването на отпускане на временен безлихвен заем от Община Козлодуй в полза на Народно читалище храм-паметник "Христо Ботев-1879” за оборудване и обзавеждане. Очаква се да бъде приета и Програма за реализация на Общинския план за развитие на община Козлодуй за 2018 г. На гласуване ще бъде предложено и Изменение на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти, собственост на Община Козлодуй.

Язовирите в община Брегово не представляват опасност. Два от тях вече не съществуват на практика и затова трябва да бъдат изключени от списъка за броя им на територията на общината. Това каза кметът Милчо Лалов и допълни, че така ще бъдат спестени излишни средства, които се дават за изпълнение на предписания за вече несъществуващи язовири. Язовирите на територията на община Брегово са общо 6 на брой.

Страхил Стоянов е новият кмет на врачанското село Галиче.

Издигнатият от БСП за кмет на Галиче ще поиска касиране на изборите заради нарушения.

Кандидатът на БСП Митко Антов печели изборите за кмет в Макреш.

Монтана и Видин се включват в седмица на физическата активност.

Видински ученик е приет студент без конкурсен изпит.

Деца от Макреш с първа награда за руски танц.

По случай Празника на детето - 1 юни, на територията на спортен комплекс "Христо Ботев“ във Враца е изграден лунапарк
с атракциони. Той ще работи от днес до 3 юни, с работно време от 10:00 часа до 22:00 часа.

На 30 май Монтана ще бъде домакин на информационен ден, с участието на всички училища на територията на областта. Събитието включва разнообразни изяви на учениците- народни и модерни танци, театрални етюди и демонстрации, които ще се изпълняват на новата сцена над езерото "Монтенезиум". Информационният ден се организира от Регионалното управление на образованието - Монтана с активното участие на директорите на училища и ръководителите на групите по интереси. 

Община Берковица и кметството в село Боровци организират за четвърта поредна година Фолклорен "Фестивал на песните, танците и традиционните храни и занаяти в Боровци". Събитието ще се проведе на 2-ри юни от 10:30 часа. Крайният срок за подаване на заявки за участие е до 17 часа на 29-ти май.


Фолклорна група от Босилеград ще гостува на тазгодишното издание на фестивала "България и Ботев нас ни свързват"
, който се провежда по повод празника на Козлодуй - 30 май. Началото на тържеството е от 19.30 часа на централния площад, а в концерта участие ще вземат и танцови състави на Дом на енергетика и Народно читалище „Христо Ботев -1879”. Празникът ще завърши с изпълнения на рок група от Враца.

Влади Ампов - Графа е звездата в програмата, посветена на днешния празник на Монтана - Свети Дух. Концертът му ще започне в 20,30 ч. на откритата естрада в центъра на града. Графа ще представи част от  програмата, подготвена за  националното му турне, което започва официално на 31 май. Непосредствено след Графа музикантите от "Vivo Монтана” ще свирят до финала, когато пищна заря ще сложи и края на тазгодишния празник на Монтана. 

Две изложби откриват в Монтана за Свети Дух.

За православните християни днес е празникът на Светия Дух. Винаги се отбелязва след вчерашната Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите  и даруването им с Божествената му благодат. Това каза Врачанският митрополит Григорий. Той оглави богослужението в църквата в Кнежа, която днес има храмов празник.

На  2-ри юни в 12.00 ч., във връзка с Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, ще бъде включена сиренно-оповестителната система със сигнал за "Въздушна опасност", съобщават от Община Видин. Воят на сирените в продължение на три минути ще се чува на територията на всички населени места в общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56