Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната каса подписа договори за медицинска и дентална помощ в област Видин

Снимка: Пламен Генчев

Районната здравноосигурителна каса сключи договори за работа през 2018 година с изпълнители на болнична и извънболнична медицинска помощ в област Видин. Три са договорите с Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" - Видин, обясни директорът на Здравната каса д-р Владимир Вълчев:

"Клиничните пътеки са 171, амбулаторните процедури са 22, клиничните процедури - 3. Имаме 6 нови клинични пътеки, които са в неврологичното отделение - за лечение на множествена склероза, миастения гравис и миастенни състояния. Амбулаторните процедури са с една по-малко от миналата година - амбулаторна процедура за наблюдение на състоянието на пациенти след поставяне на пейсмейкър, нямат необходимите сертификати и необходимите условия. Клиничните процедури са 3, както и миналата година. Считам, че това е нормално, по-важното обаче е как ще се работи по тези договори."

Белоградчишката болница отговаря на изискванията и в момента работи с 4 отделения.

"Акушеро-гинекологично отделение, нервно отделение, вътрешно отделение и детско отделение. Имат договор по 20 клинични пътеки, миналата година са били 21. Отпаднала е клиничната пътека за лечение на белодробен тромбоемболизъм, тъй като нямат съответните условия."


Д-р Вълчев добави, че касата ще продължи засиления контрол за качеството на медицинската помощ в двете лечебни заведения. Ще се следи спазват ли се условията на 24-часовото непрекъснато лечение на пациентите и дали дежурните лекари са на работното си място.

55 са договорите за първична и 52 за специализирана извънболнична медицинска помощ. 92 договора са подписани с изпълнители на дентални услуги.

Запазва се неравномерното разпределение на изпълнителите на първична медицинска помощ на територията на област Видин, коментира  д-р Вълчев:

"Отново ще кажа, че не са разпределени равномерно практиките за първична медицинска помощ - повече са в областния град, в община Видин, и доста рехаво е в периферията. Но пък там, където няма центрове на медицински практики, има регистрирани филиали. Така че мисля, че хората получават медицинска помощ."


Община Грамада се обслужва от лекари от град Кула. В община Димово работят двама лекари, в Ружинци, Ново село и Бойница - по един. Лекар от Димово обслужва населените места от община Макреш.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00