Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 май 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Районната здравноосигурителна каса сключи договори за работа през 2018 година с изпълнители на болнична и извънболнична медицинска помощ в област Видин.


Болничните легла, предвидени за област Видин в Националната здравна карта, са по-малко от предложените от Комисията, изработила Областната здравна карта, но са повече от тези, които са били необходими за лечение през миналата година. Това обясни директорът на Районната здравноосигурителна каса д-р Владимир Вълчев по повод приетия от правителството проект на Национална здравна карта. 


Няколкомесечната драма със забавените заплати на лекари, медицински сестри и немедицински персонал във врачанската болница завърши, след като от Здравното министерство преведоха дължимите пари за трудови възнаграждения за няколко месеца. Информацията беше потвърдена от Министерството на здравеопазването.


Кметът на община Белоградчик Борис Николов прие посланика на Кралство Белгия в България Негово Превъзходителство Франсоа Бонтан. Кметът запозна гостите с усвояването на европейските средства в общината и постигнатото с тях в областта на инфраструктурата.


На 31 май завърши плановият годишен ремонт на пети блок на Атомната електроцентрала (АЕЦ) “Козлодуй” за 2018 г. В 14:26 часа 1000-мегаватовата мощност бе включена в електроенергийната система на страната, след направена проверка и получено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране. По време на плановия престой, започнал на 21 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за следващата 25-та поред горивна кампания. Всички ремонтни дейности, както и необходимата профилактика на системите и оборудването на блока, са изпълнени съгласно утвърдения график. Другият 1000-мегаватов енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” – шести, работи с натоварване от 104%.


Полицията във Видин организира приемни в селата ежемесечно. Усилията на полицейските служители са насочени към намаляване на битовата престъпност, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.


На днешния 31 май, отбелязвахме Световния ден без тютюнопушене. Той преминава тази година под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания". В този ден се акцентира върху рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление.


Териториалната организация на Съюза на слепите в България за общините Мездра и Роман проведе годишно отчетно събрание за дейността си през 2017 г. Незрящите поставиха на дневен ред желанието си за реформи на национално ниво относно облекчаване на административната тежест и изказаха благодарност към ръководството на Община Мездра и Общинския център за социални услуги и дейности за ползотворната съвместна работа и оказваното съдействие за справяне с ежедневни неудобства. 


Във врачанското СУ "Христо Ботев“ започна изграждането на модерна спортна зала. Новото спортно съоръжение ще бъде издигнато, благодарение на финансирането по проект „Реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на образователни институции“ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.


С нови обувки и дрехи зарадваха децата от градините в община Бойчиновци. Празникът се проведе в село Лехчево. В навечерието на празника на детето 1 юни, УНИЦЕФ направи дарение на 260 деца, посещаващи детските градини в общината.


Продължава националният поход от Козлодуй до Околчица по стъпките на Ботевата чета. 23 километра изминаха днес походниците. Утре групата продължава по стръмния път към върха на Околчица. 


Младежка банка – Видин, създадена към Сдружение „Активно общество“, обявява за трета поредна година конкурс за набиране на проекти по механизма за финансиране на идейни предложения на млади хора до 25-годишна възраст. Предложения ще се приемат от 1 юни до 30 юни, включително. Право да кандидатстват имат неформални младежки групи от минимум трима души, на възраст между 15 и 25 години; младежки организации или организации, които работят с младежи. Максималният размер на безвъзмездното финансиране, което Младежка банка – Видин отпуска за едно проектно предложение е 1200 лв.

Началото на 26-то издание на Международния детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" в читалището в Берковица беше дадено от заместник кмета Радослав Найденов. Той пожела успех на всички участници и подчерта, че със своето изкуство децата ще създадат един по-хубав свят, който те наистина заслужават.


Заключителна изява на групата по интереси "Математика, ура!" на видинското училище "Любен Каравелов" се проведе днес. Учениците представиха пред учители и родители руската приказка "Василиса Прекрасна". Развитието на сюжета беше съпътствано с решаване на математически задачи. 


Машина за суха пяна, кутия с изненади, захарен памук, пуканки, игра "Ловци на съкровища" са новите атракциони, които Община Козлодуй подготвя за Международния ден на детето - Първи юни.


Във връзка с обявения в страната 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, Министерство на вътрешните работи уведомява всички жители на територията на община Враца, че на същия ден, в 12.00 ч., системите за ранно предупреждение и оповестяване на населението ще излъчват акустичен сигнал „Въздушна опасност“, съобщават от местната управа в града под Околчица. Чрез двуминутния  сигнал България отдава почит на борците за освобождение. Съгласно утвърден от Министъра на вътрешните работи „План за провеждане на тренировка по задействане на сиренно - оповестителната система на страната  на 2 юни 2017 г.“, на 2 юни, от 11:40 ч. до 12:30 ч., ще бъде извършена тренировка по задействане на системата. Тренировката се извършва за проверка на техническото състояние на Националната система и обучение на населението, допълват от Община Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Граждани със заслуги ще бъдат наградени в Деня на Община Кула

По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула, граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност.  Удостоява се с почетна грамота ФК "Кула 04" - за значителен принос за развитието на спорта в община Кула и спечелена..

публикувано на 31.07.24 в 08:45

Стрелба с лък във Вършец

Стрелба с лък предлагат на жителите и гостите на Вършец. Атракцията е част от изявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана. Стрелба с лък е една от атракциите във Вършец. Тя е част от многобройните прояви организирани за летните празници в курортното градче. „Стрелбата с лък се предлага от историческия музей в Оряхово", поясни Натали..

публикувано на 31.07.24 в 08:34

Повишиха част от цените за Синята зона във Враца

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. Левче на час остава цената на синята зона в центъра на града, а в района на болницата ще се плаща по 50 стотинки за 60 минути, след като..

публикувано на 31.07.24 в 08:19

Започва Богородичният пост

За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание, животът на св. Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 08:16

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10