Център за хора с деменция отваря врати в село Дъбравка

Снимка: БГНЕС

От днес, 1 юни, във видинското село Дъбравка отваря врати нов Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция. Капацитетът е 14 места. Центърът е в сградата на бившото училище в селото. Масивното здание беше ремонтирано и реконструирано по Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Сградата е оборудвана и обзаведена съгласно нормативните изисквания за предоставяне на социалната услуга, със средства от общинския бюджет. До отваряне на този втори за общината Център за възрастни хора с деменция се стигна поради големия брой на самотно живеещи и болни в общината. Домът в с. Салаш е в невъзможност да поеме грижата за всички тях. С разкриване на новата социална услуга ще може да бъде отговорено адекватно на нуждите на болните от деменция възрастни хора от община Белоградчик, както и от цялата област Видин. Услугата ще бъде финансирана като делегирана от държавата дейност.


Вижте още

Снимката на 5 декември 2019 година

Демонстративно пожаро-тактическо занятие за действия при пътнотранспортни произшествия се проведе във Видин, по повод Международния ден на доброволеца.  Целта е синхронизиране на действията и координацията на съвместните екипи при тежък пътен инцидент, обясни Димчо Горанов, началник група оперативен център към РДПБЗН. Пожарникари и доброволци от..

публикувано на 05.12.19 в 18:05

С културни и спортни събития отбелязват празниците в Мездра

Изготвена е програмата на Община Мездра за Коледно-новогодишните празници. В нея са включени 10 културни и спортни събития. По традиция началото на празничните прояви ще бъде поставено на 9 декември (понеделник) от 17:30 ч. със запалване на светлините на коледните елхи на площад „България“ и в Археологически комплекс „Калето”. Сред останалите..

публикувано на 05.12.19 в 16:54

Тежка катастрофа отне живот

Жена загина при тежка катастрофа, станала към 14.30 часа на днес на международния път Е79.  Според очевидци катастрофата е била предизвикана от шофьорка на средна възраст, която е изпуснала остър завой малко преди кръстовището за Ребърково. Движещата се от София към Враца жена се е забила в идващ насреща камион, натоварен с пелети...

публикувано на 05.12.19 в 16:09

Продължава събирането на капачки в Монтана

Два тона капачки от пластмасови бутилки събраха в Младежкия дом в Монтана.  Кампанията “Капачки с мисия” е съвместна с болницата в Монтана. Тя стартира официално през февруари, но още от края на 2018 година се събират капачки и бутилки от жителите на града.  Целта е да се осигурят средства за закупуване на апаратура за родилно отделение, уточни..

публикувано на 05.12.19 в 16:04

Общината във Видин ще тегли кредит заради финансова корекция по проект

Община   Видин ще тегли заем от от фонд "Флаг“ заради финансова корекция по договора за реконструкция на централната градска част. Решението за сключване на договора за кредит е прието на извънредно заседание на Общинския съвет. Реконструкцията, която е финансирана по опертивна програма "Региони в растеж", приключи на 27 ноември. Финансовата..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Изложба на живописвани пластики откриха в Роман

В Народно читалище „Христо Ботев - 1907” - гр. Роман беше открита самостоятелна изложба „Цветя и дантели” на Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и художествена галерия“ в Община Мездра. Проявата е от програмата на Община Роман за Коледно-новогодишните празници. Експозицията „Цветя и дантели” включва 24 живописвани пластики с..

публикувано на 05.12.19 в 14:10

Руска делегация посети Лом

Генералният консул на Руската федерация в България Андрей Громов посети Лом.  Високият гост беше приет от общинското ръководство, като по време на разговорите бяха обсъдени възможностите за сътрудничество, побратимяване и  инвестиции.  Руската делегация, в чийто състав бяха още Роберт Шестаков, представител на Министерството на науката и..

публикувано на 05.12.19 в 13:50