Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен турнир дебютира на видинския стадион "Бенковски"

Снимка: Радио ВИДИН

Видин днес беше домакин на международен футболен турнир за деца, родени 2006, 2007 и 2008 година. Младите футболисти се състезаваха на стадион "Георги Бенковски" за "Вида къп" - дебютно издание на футболен турнир, противопоставящ отбори от различни краища и държави. Състезанието е с организатор Детско-юношеската школа (ДЮШ) на Общински футболен клуб "Бдин-1923".Въпреки че днешното издание е първо, организаторите имат за цел то да стане ежегодно и да се разраства.

"Турнир, който не е правен никога. Целта на състезанието е развитие на футбола и развитие на децата, които играят всеки ден. Още по-добре е, че съвпадна с първи юни, тъй като това е празникът на малчуганите. Поканихме отбори от Сърбия и Румъния, като румънският се отказа в последния момент. Градът умира, виждаме го, а това се случва, когато няма деца и няма спорт. Организацията е трудна, защото изисква средства, но искаме да продължим всяка година с тази инициатива да радваме малките футболисти", каза за Радио Видин директорът "Финанси" в ДЮШ на Бдин Светослав Димитров и обясни формата на турнира:

"Форматът на днешния турнир изправя по няколко отбора в група, от която излиза победител. Играе се всеки срещу всеки. Ние сме доволни от нашите момчета, защото осъзнаваме, че е трудно да се противопоставяме на най-добрите отбори. Втори места заслужаваме. Вижда се, че отстъпваме в някои от мачовете, в други играем добре, но наистина не е важен резултатът. Важно е, че такъв турнир не е имало в нашия град. Виждаме, че грандове като "Левски" и като сръбските отбори играят този следобед на стадиона"

Отборите, които премериха сили на стадион "Бенковски" днес, бяха малките футболисти на ФК "Бдин-1923", ОФК „Левски Раковски“ - София, ФК „Прециз“ – Монтана с два отбора и сръбските ОФК „Бобан“ – Неготин, Бор и ФК „Тимок“ – Зайчар.Снимка

Треньорът от ДЮШ на Бдин Мартин Методиев е доволен от футболния празник, който се получи на терена и стадиона:

"Важно е, че децата са щастливи и че родителите са на трибуните. Постарахме се доста за организацията, виждате шатри, чадъри, осигурени студени напитки. Важно е малките да се забавляват и да правят това, което обичат, вместо да прекарват време в лоши неща, например. И трите ни гарнитури за пръв път играха на този терен, а причината е, до този момент са играли в по-малките гарнитури. Аз съм доволен от това, което видях. Знам, че тепърва трябва да работим с тези деца, а те да свикнат с терен, ширина, големи, размер на топката".

Треньорът на победителите във възрастова група 2008 година  от ОФК "Левски Равкоски" - София Калоян Генов сподели впечатленията си от организацията на турнира и мнение, че "турнирът трябва да се провежда всяка година".

"Такива турнири са нужни, защото децата изпитват по този начин по-голямо удоволствие от самата игра, от обстановката. Радвам се за емоцията, която видях, защото днес е денят на детето и децата отбелязаха празника с настроение. Поздравявам домакините, защото мероприятието протече отлично. Организацията беше професионална".

Щастливи и доволни от успеха си бяха състезателите от "Левски Раковски", които имат опит в подобни турнири. 10-годишните Александър, Добромир и Светлин ще запомнят турнира с "голяма борба и отборно раздаване".Снимка

"Любимият ни момент е, че играхме като отбор. После взехме и купата. Борихме се много, но осъзнаваме колко е важно да бъдем колектив. В единия мач бихме с 13:0, а във втория с 5:1", споделиха мнението си състезателите на столичния "Левски Раковски" и допълниха, че "футболът ни прави по-добри, учи ни на отговорност и показва колко сме борбени".

Освен отборните награди за победителите в състезанието, награди получиха и отделни футболисти, демонстрирали класа и умения по време на турнира.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Титуляр на "Монтана" с тежка контузия

Крилото на "Монтана" Стивън Кирилов е с тежка травма на коляното. Направеният ядрено-магнитен резонанс показал скъсан менискус на дясното коляно и предни кръстни връзки.  Кирилов получи контузията в домакинската среща с дубъла на ЦСКА 1948 на стадион „Огоста", като бе заменен принудително в средата на първата част.  Следващите дни ще стане ясно кога..

публикувано на 13.08.24 в 17:20

"Ботев" (Враца) падна и във Варна

"Черно море" нанесе четвърта поредна загуба на "Ботев" (Враца)  от началото на кампанията в Първа футболна лига. "Моряците" надвиха врачани с 2:1 в интересен мач във Варна. Срещата в морската столица започна с размяна на няколко атаки, а в 10-ата минута гостите уцелиха гредата, чрез Бубакар Траоре. Домакините опитаха да наложат натиск, но..

публикувано на 13.08.24 в 09:41

Деца показаха умения по шах в Криводол

За поредна година под патронажа на кмета на Община Криводол Христо Доков Местната комисия за  борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни проведе турнир по шахмат . В индивидуалната надпревара взеха участие деца на възраст от 10 до 18 години. Под ръководството на обществените възпитатели децата демонстрираха интересна..

публикувано на 12.08.24 в 11:52

Бойчиновци победи с 5:1 "Шурданица"

"Огоста" (Бойчиновци) се наложи с 5:1 над "Шурданица" (Георги Дамяново) в среща от 1-ия кръг на турнира по футбол "Кариана къп 2024" в Ерден. Кристиян Георгиев, Веселин Троянов, Юлиян Христов, Кристиян Марков и Цветелин Цветанов бяха точни за победителите. За "Шурданица" почетното попадение вкара Иван Ивков. В други мач от кръга "Балкан"..

публикувано на 12.08.24 в 11:02

"Монтана" взе точка от "Дунав"

"Монтана" взе точка при гостуването си на "Дунав" (Русе) . 1:1 завърши срещата от 4-ия кръг на Втора лига. Така момчетата на треньора Танчо Калпаков продължават успешното си представяне след двете победи и двата равни до сега. До почивката за монтанци пропуски направиха Филип Ежике и Илия Русинов. За домакините опасен удар на Симеон Вешев бе..

публикувано на 12.08.24 в 10:55

"Ботев" гостува на вицешампиона "Черно море"

"Ботев" (Враца) гостува днес, 12 август, на "Черно море" в мач от 4-ия кръг на Първа футболна лига. Мачът е от 21:15 часа на стадион "Тича" във Варна. До този момент врачани още нямат точка в актива си от началото на кампанията след 3 поредни загуби – с 1:3 от "Ботев" (Пд), с 0:4 от "Левски" и с 1:2 от "Берое". От своя страна домакините,..

публикувано на 12.08.24 в 10:41

"Воден фест" възражда водомоторния спорт във Видин

За първи път след 4 десетилетия Видин ще е домакин на състезание по водомоторни спортове . Най-бързите пилоти във водната формула ще стартират в III кръг от Националния шампионат за бързи лодки, европейски шампион по Free Style с джет ще направи демонстрационно шоу, а любители и професионалсти ще се състезават с бързи джетове в трасе за издържливост...

публикувано на 11.08.24 в 16:46