Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотивирани ли са учениците за работа през лятната ваканция

Снимка: Радио Видин

Лятото осезаемо наближава и с това емоциите от предстоящите ваканции и отпуски се засилват все повече. Някои вече мислят за море, други- за планина. Трети обаче предпочитат да не хабят напразно времето си, а да заработят някой и друг лев и да подпомогнат семейния си бюджет. 

Готови ли са младите хора да се включат в приключението, наречено "работа" или и това лято ще предпочетат финансовата подкрепа на своите родители, баби и дядовци - това попитахме ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Аз ще работя, защото парите ми трябват, за да продължа обучението си. Различно е да искаш пари от мама и тати постоянно и да си изкарваш твои лични пари. Ще работя във Франция, в ресторант и училището много ми помогна, за да знам вече какво правя и да науча една прекрасна професия. Знанията, които имаме, са на европейско ниво, защото ние учим по учебници, написани за всички и правилата са еднакви за всички. С първата заплата ще си купя нова кола... И миналото лято работих тук, във Видин, но сега ще работя във Варна и всичко вече съм уговорил. Фен съм на компютрите и непрекъснато си подновявам моя компютър" - казват  младите хора. 

Помага ли наученото в училище при търсенето на работа? Разговаряхме с Евлогия Манджукова, директор на видинската ПГ по туризъм "Михалаки Георгиев". 


"За нас е изключително удовлетворително, когато разберем, че учениците от нашата професионална гимназия осъзнават, че училището им дава една професия, която могат да упражняват още по време на обучението си не само като стажанти, а и като възможност за допълнителни доходи. Похвално е, че учениците се ориентират към труд. Много малка част вече разчитат само и единствено на финансовата помощ на своите родители. Училището полага големи усилия на учениците да се предоставят възможности за успешно полагане на стажа и да се срещнат лице в лице с бъдещите работодатели, и да преценят към какво да се ориентират. Възможностите наистина са много"- коментира Евлогия Манджукова и допълни: 


"Туристическият бранш в страната действително се задъхва при намирането на кадри за своите редици и смятам, че възпитаниците на видинската професионална гимназия по туризъм са готови да поемат тази отговорност. Туризмът е изключително интензивно развиващ се бранш и ако ние не се срещнем директно с хората от бранша, няма как да се случат нещата." 


Видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязва 55 години от своето създаване. Училището е създадено през 1963 г. като Техникум по каучук и пластмаси, с основна цел- подготовка на кадри за химическа промишленост в Северозападна България. Днес такава обаче липсва. Гимназията подготвя кадри за сферата на туризма, информационните технологии и енергетиката. След присъединяването на България към Европейския съюз, всяка година се работи по различни проекти, в рамките на които учениците провеждат практика в страните на Европейския съюз. Попитахме директора на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин Мариета Георгиева готови ли са възпитаниците на видинската гимназия да работят през лятната ваканция и да подобрят, макар и малко, финансовото си положение. 


"Напоследък децата започнаха да търсят все повече възможности и варианти за работа през лятото. Търсим непрекъснато варианти летните практики на децата да бъдат платени. В тая връзка успяваме да намерим работодатели, които успяват извън рамките на проекта, извън европейското финансиране да намерят допълнителни средства за точно такъв тип плащания, какъвто е летният стаж. По- трудно е да намерим работодатели в сферата на техниката. Там конкуренцията е доста голяма, но това подтиква учениците да се доказват и да се стараят все повече" - каза Мариета Георгиева


Какво мислят възпитаниците на видинското училище за работата през лятото? 


"Мисля да работя през лятото и да използвам времето си пълноценно. Работил съм като барман миналата година тук във Видин и така мисля да направя и това лято ... Работил съм всичко, дори и като общак. Доволен съм от заплащането и това лято също ще работя ... Уча електроенергетика, но това всъщност не ме влече и мисля да работя нещо друго" - посочиха учениците. 


Мариета Георгиева коментира и дуалното обучение, което бе въведено във видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров": 


"Все още не мога да кажа как точно ще се отрази, тъй като децата, които сме приели, са още в 8-ми клас. Мисля, че за учениците това ще е по- приемлив вариант, защото, когато те бъдат поставени в реална ситуация за тях ще е много по- интересно и приятно и те много по- лесно ще приемат материала." 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00