Майки издигнаха палатков лагер във Враца

5
Снимка: Жоро Александров


Майките на деца с увреждания издигнаха днес палатков лагер във Враца в подкрепа на своите сестри по съдба от София и в търсене на нов, справедлив закон, който да обърне внимание на проблемите им.

Един от организаторите на протеста Ирена Христова:

„Нашият протест подкрепя палатковия протест в София. Ние всички се борим за цялостна реформа на системата и нов закон за личната помощ. Искаме да излезем от Агенция за социално подпомагане, както е досега, и да влезем в Агенция за хора с увреждания. Ние не сме за помощи, а имаме нужда от подкрепа. Затова искаме нов закон, ние не сме просяци! Настояваме за промяна и на медицинската експертиза, настояваме за нови социални услуги.“ Тя припомни, че сега действащият закон урежда отношенията на децата до 18 г. 

„Когато човекът в количка стане на 19 г., той не прохожда. Дори проблемите се увеличават, защото ако е бил асоциализиран в училище след напускането му доскорошното дете няма къде да отиде.“ Ирена Христова добави, че не става дума само за пари, за каквото се говори сега в обществото.

„Всеки разбира какво е да се грижиш за такова дете, когато имаш такова дете. Който няма, той не ни разбира. Затова държавата е далече от нашите проблеми“, каза Галя Илиева, чийто син е на 27 г., но е безпомощен да се грижи сам за себе си.

„Искаме да сме част от обществото. В трудоспособна възраст съм, но не мога да работя, защото трябва да се грижа за дъщеря си. Включваме се сега, защото срещу майките от София се изсипа огромна помия, каквато те не заслужават“, каза Зорница Босилкова, майка на 17-годишната Марияна, която има детска церебрална парализа. Самата Марияна призова управляващите „да не слагат под един знаменател всички хора с увреждания. Ние сме хора и не сме по-лоши от вас. Моля ви, дайте ни възможност да го докажем“, обърна се Марияна към управляващите.

Палатковият лагер във Враца ще работи всеки ден от 10 до 18 часа. Организаторите му допълниха, че са получили подкрепа и пълно съдействие от общинската управа. Майките заявиха, че са излезли срещу сградата на местната управа, защото в центъра на града повече хора ще видят за какво протестират.


Галерия

Вижте още

"Ботев" заминава за Турция в пълен състав

Ясна е групата, с която Ботев тръгва за Турция. Тя беше определена от старши-треньора Антони Здравков часове след победата над Кариана с 4:1 в контролна среща, изиграна в Криводол. На практика за лагера заминават почти всикчи, играли в спаринга. Багажа си стягат 22 души. Това са: вратарите Митов и Боладжолев;  защитниците: Иванов,..

публикувано на 18.01.20 в 15:24

Молби за напускане подадоха лекари от АГО на видинската болница

Предизвестие за напускане са подали четирима лекари от Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница " Света Петка ", каза пред Радио ВИДИН завеждащият отделението д-р Слави Любенов . Срокът на предизвестието на д-р Любенов е три месеца, докато на д-р Младенов, д-р Николов и д-р Цонева, която е на половин щат, е един месец. Депозирането..

публикувано на 18.01.20 в 15:12

Йордановден отбелязват в Горно Церовене

Йорданов и Ивановден по стар стил ще отбележат в събота в монтанското село Горно Церовене, съобщи кметът Йордан Йорданов. Две духови музики са ангажирани за тържеството. "Тази над 100-годишна традиция тръгва от Живовци, после се пренася и тук. Тръгваме от центъра в 11.30 часа с духова музика.  В реката няма вода, плитко е, затова няма да хвърлим..

публикувано на 18.01.20 в 07:23

Почистване на църквата в село Живовци организират ентусиасти

Жителите на село Живовци са изселени отдавна, заради построяването на язовир "Огоста". В момента нивото на водоема е спаднало драстично и църквата "Свето Вознесение" е на сушата. Към църквата има огромен интерес и се посещава от доста хора. Достъпът до нея обаче е труден. Затова днес в 9.30 часа ентусиасти се събират там и ще разчистват, обясни..

обновено на 18.01.20 в 07:16
Първите за зимата снежинки се опитаха днес да оставят следи във Видин...

Снимката на 17 януари 2020 година

3 са регистрираните болни от грип и остри респираторни заболявания в Монтана от началото на тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години. За първите две седмици на Новата година болните са били 39. Доказан е един случай на грип от тип “А” – момиче на 15 години. Близо 11 млн...

публикувано на 17.01.20 в 18:05

Започна премахването на животинските отпадъци край Враца

Започнало е премахването на изхвърлените животински отпадъци в района на "Ботев път", съобщават от Община Враца. По-рано днес д есетки чували с животински остатъци бяха открити изхвърлени край Враца.  Пресконференция по случая даде кмета на Враца Калин Каменов. "Започна премахването на изхвърлените животински отпадъци в района на "Ботев път". От..

публикувано на 17.01.20 в 17:45

Първи доказан случая на грип в Монтана

73 са регистрираните болни от грип и остри респираторни заболявания в Монтана от началото на тази седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години. За първите две седмици на Новата година болните са били 39. Доказан е един случай на грип от тип “А” – момиче на 15 години. Инфекциозно..

публикувано на 17.01.20 в 16:43