Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майки издигнаха палатков лагер във Враца

5
Снимка: Жоро Александров


Майките на деца с увреждания издигнаха днес палатков лагер във Враца в подкрепа на своите сестри по съдба от София и в търсене на нов, справедлив закон, който да обърне внимание на проблемите им.

Един от организаторите на протеста Ирена Христова:

„Нашият протест подкрепя палатковия протест в София. Ние всички се борим за цялостна реформа на системата и нов закон за личната помощ. Искаме да излезем от Агенция за социално подпомагане, както е досега, и да влезем в Агенция за хора с увреждания. Ние не сме за помощи, а имаме нужда от подкрепа. Затова искаме нов закон, ние не сме просяци! Настояваме за промяна и на медицинската експертиза, настояваме за нови социални услуги.“ Тя припомни, че сега действащият закон урежда отношенията на децата до 18 г. 

„Когато човекът в количка стане на 19 г., той не прохожда. Дори проблемите се увеличават, защото ако е бил асоциализиран в училище след напускането му доскорошното дете няма къде да отиде.“ Ирена Христова добави, че не става дума само за пари, за каквото се говори сега в обществото.

„Всеки разбира какво е да се грижиш за такова дете, когато имаш такова дете. Който няма, той не ни разбира. Затова държавата е далече от нашите проблеми“, каза Галя Илиева, чийто син е на 27 г., но е безпомощен да се грижи сам за себе си.

„Искаме да сме част от обществото. В трудоспособна възраст съм, но не мога да работя, защото трябва да се грижа за дъщеря си. Включваме се сега, защото срещу майките от София се изсипа огромна помия, каквато те не заслужават“, каза Зорница Босилкова, майка на 17-годишната Марияна, която има детска церебрална парализа. Самата Марияна призова управляващите „да не слагат под един знаменател всички хора с увреждания. Ние сме хора и не сме по-лоши от вас. Моля ви, дайте ни възможност да го докажем“, обърна се Марияна към управляващите.

Палатковият лагер във Враца ще работи всеки ден от 10 до 18 часа. Организаторите му допълниха, че са получили подкрепа и пълно съдействие от общинската управа. Майките заявиха, че са излезли срещу сградата на местната управа, защото в центъра на града повече хора ще видят за какво протестират.


Галерия

Вижте още

Раковишкият манастир очаква поклонници за храмовия си празник

Раковишкият манастир "Света Троица" отбелязва храмовия си празник днес, обясни сестра Елена от Светата обител. "Днес е петдесетият ден след Възкресение, тогава е основана християнската църква. Светият дух е слязал над апостолите. Усърдно се подготвихме да посрещнем гостите, на празника. Ще има Света литургия, курбан, почерпка за всички поклонници...

публикувано на 20.06.21 в 08:21

Без нови случаи на коронавирус в област Монтана

3 нови случая на коронавирус са установени през изминалото деноношие в българския Северозапад.  От тях 2 са в област Враца, а 1 в област Видин, сочат данните на Единния информационне портал.  От началото на пандемията най-много са заразените във Врачанско: 10 146. В област Монтана заразените към днешна дата са 6424, а във Видинско - 2991. В..

публикувано на 20.06.21 в 08:12

Празниците в Монтана продължават с киноложка изложба и парти на открито

С киноложка изложба и музикално парти продължават събитията, с които Монтана отбелязва духовния си празник Свети дух, каза Нели Василева , глaвен експерт "Култура и вероизповедания" в местната община. "Юбилейната 20-та киноложка изложба ще бъде в парк "Калето" от 11 часа. Във вечерните часове ще се проведе парк парти с дуета Монти и Петя Алекси,..

публикувано на 20.06.21 в 08:05
Петдесетница

Православната църква отбелязва Петдесетница

С тържествени богослужения днес православната църква отбелязва един от големите си празници - Петдесетница.  На петдесетия ден след Христовото Възкресение светият Дух слязал във вид на огнени езици върху светите апостоли, света Богородица и други вярващи  и ги дарувал с благодатните си дарове.  От древни времена Петдесетница се приема за рожден..

публикувано на 20.06.21 в 07:30

Наградиха участници в кулинарен фестивал в Монтана

17 любители готвачи представиха традиционни ястия по време на фестивала на народна кухня и занаяти "Бабина душица" в Монтана. Проявата бе по повод празника на града - денят на Свети Дух на 21 юни. Най-младият готвач - 11-годишният Самуил от Враца представи своята торта с череши и смокини в компанията на култовия дядо Скрац - Цветан Дочев, също..

публикувано на 19.06.21 в 16:11

Концерт за събора на село Рогозен

Отбелязват с концерт събора в село Рогозен. Празненствата в селото от община Хайредин традиционно продължават два дни, като основната програма е предвиден за днес, 19 юни, каза за Радио ВИДИН Пламен Кюковски, кмет на населеното място. "Ще имаме концерт, който ще бъде от 19:30 ч. Ще бъде изнесен от местни, имам предвид хора от областта певец и..

публикувано на 19.06.21 в 15:25

Връчиха дипломите на зрелостници в Мездра

Връчиха официално дипломите на Випуск 2021 година в СУ "Иван Вазов" Мездра. 44 зрелостници получиха своите дипломи, като 10 от тях са отлични. Заместник кметът на общината Нели Минева връчи медали, грамоти и книги на отличниците. Завършилите бяха в 3 профилирани паралелки - "Информационни технологии","Хуманитарен профил" и "Технологичен туризъм"...

публикувано на 19.06.21 в 13:22