Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Майки издигнаха палатков лагер във Враца

5
Снимка: Жоро Александров


Майките на деца с увреждания издигнаха днес палатков лагер във Враца в подкрепа на своите сестри по съдба от София и в търсене на нов, справедлив закон, който да обърне внимание на проблемите им.

Един от организаторите на протеста Ирена Христова:

„Нашият протест подкрепя палатковия протест в София. Ние всички се борим за цялостна реформа на системата и нов закон за личната помощ. Искаме да излезем от Агенция за социално подпомагане, както е досега, и да влезем в Агенция за хора с увреждания. Ние не сме за помощи, а имаме нужда от подкрепа. Затова искаме нов закон, ние не сме просяци! Настояваме за промяна и на медицинската експертиза, настояваме за нови социални услуги.“ Тя припомни, че сега действащият закон урежда отношенията на децата до 18 г. 

„Когато човекът в количка стане на 19 г., той не прохожда. Дори проблемите се увеличават, защото ако е бил асоциализиран в училище след напускането му доскорошното дете няма къде да отиде.“ Ирена Христова добави, че не става дума само за пари, за каквото се говори сега в обществото.

„Всеки разбира какво е да се грижиш за такова дете, когато имаш такова дете. Който няма, той не ни разбира. Затова държавата е далече от нашите проблеми“, каза Галя Илиева, чийто син е на 27 г., но е безпомощен да се грижи сам за себе си.

„Искаме да сме част от обществото. В трудоспособна възраст съм, но не мога да работя, защото трябва да се грижа за дъщеря си. Включваме се сега, защото срещу майките от София се изсипа огромна помия, каквато те не заслужават“, каза Зорница Босилкова, майка на 17-годишната Марияна, която има детска церебрална парализа. Самата Марияна призова управляващите „да не слагат под един знаменател всички хора с увреждания. Ние сме хора и не сме по-лоши от вас. Моля ви, дайте ни възможност да го докажем“, обърна се Марияна към управляващите.

Палатковият лагер във Враца ще работи всеки ден от 10 до 18 часа. Организаторите му допълниха, че са получили подкрепа и пълно съдействие от общинската управа. Майките заявиха, че са излезли срещу сградата на местната управа, защото в центъра на града повече хора ще видят за какво протестират.


Галерия

Вижте още

Снимката на 20 октомври 2020 година

В  Белоградчик и  Видин  днес бяха открити нови социални услуги- Център "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година.  Mаските на открито стават задължителни от 22 октомври (четвъртък).  Това стана ясно след заседание на Експертните съвети и здравния министър..

публикувано на 20.10.20 в 18:00

Маските на открито отново задължителни

Mаските на открито стават задължителни от 22 октомври (четвъртък).  Това стана ясно след заседание на Експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов преди броени минути. Мярката ще бъде в сила до края на ноември.  Експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към МЗ подкрепят носенето на маски на открито,..

публикувано на 20.10.20 в 17:05

Археологът Георги Ганецовски продължава да разбулва тайните на "Калето" в Мездра

Започна вторият етап от археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра, които бяха възобновени в началото на месец октомври след няколкогодишно прекъсване. Първата седмица на обекта работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, акцентирайки върху културния пласт от..

публикувано на 20.10.20 в 16:10

В началото на ноември гледат делото за убийството на Андреа от Галиче

Врачанският окръжен съд насрочи за 2 и 3 ноември съдебно заседание, на което ще бъде разгледано Наказателно от общ характер дело № 231/20 г. Подсъдимият по това дело е непълнолетният Аксел Олеков . Срещу него са повдигнати четири обвинения, като най-тежкото престъпление, в което е обвинен е, че на 11.01.20 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил Андреа..

публикувано на 20.10.20 в 15:40

В Монтана представиха сборник с документи за българската история

Сборникът "Ватикански извори за българската история 17 век" бе представен в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана.  Автор на изданието е Йоанна Списаревска, каза директорът на Държавния архив в Монтана Ангелина Емилова: "Документите са издирени в библиотеката на Ватикана от доц. д-р Йоанна Списаревска и са разчетени и преписани..

публикувано на 20.10.20 в 13:40

Рекордно висок ръст на заразените с коронавирус във Враца за ден

Трима са починалите с COVID-19 през последното денонощие, въпреки усилията на лекарите, в Белодробната болница във Враца .  Най-младият от починалите е на 42 години от близкото до града село Згориград. Другите двама също са мъже - на 66 и на 71 г. от Враца, които са имали съпътстващи заболявания. Рекорден е и броят на положителните тестове,..

публикувано на 20.10.20 в 13:25

Обявиха победителите в литературния конкурс на името на Яна Язова

Първа награда за разказ в тазгодишния Национален литературен конкурс "Яна Язова" бе присъдена на Елена Немска от Габрово за разказа "Най-голямото вълшебство". Наталия Тарантинова от гр. Хаджидимово получи втора награда за творбата ѝ  " Майка " , а Таня Томова от Свиленград е отличена с трета награда за "Годината 2184".  Специални награди..

публикувано на 20.10.20 в 11:49