Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 юни 2018 година

| обновено на 28.06.18 в 17:37
Снимка: Катя Борисова

Две писма от Ватикана, книги и документи дари Трифон Павлов на Държавен архив Видин.


Три отсечки от общинската пътна мрежа са предвидени за ремонт тази година в община Видин. Това съобщи на заседание на Областната комисия по безопасност на движението специалистът по общински пътища и улици в общината, Георги Кардашимов: "Ремонт на път 1120 Каленик-Дружба-Генерал Мариново-Рупци, на стойност 15 900 лева. Предвиждаме ремонт на път 2051 разклона за Гайтанци, там имаме проблеми в областта на мостчето... Ремонт на пътя 1042 Кошава-Гомотарци-Покрайна."  Планиран е ремонт на улици във Видин и в Дунавци. Кръгови стават кръстовищата на улиците "Христо Ботев" и "Акад. Стефан Младенов" и на бул. "Панония" и улица "Гео Милев". Повдигнати пешеходни пътеки ще бъдат изградени на две места в района на училище "Св. Св. Кирил и Методий". За ремонт на тротоари са заделени 33 000 лева. 


Продължава изпълнението на строително-монтажните работи на минералния водопровод в Берковица, съобщиха от общинaта. Готови до момента са около  3 км. от трасето. Остава да се монтират 1 разпределителна шахта, 1 спирателен кран на кръстовището на ул. "Горко“ и "23 септември“ и 2 въздушника по ул. "Калиманица“ и ул. "Марин Дринов“. След това ще бъде възстановена асфалтовата настилка. Екипът, който работеше в регулацията на града сега е ситуиран  на изравнителния резервоар в местността Ашиклар. Вторият екип извършва ремонтни дейности в близост до двора на Школата за подготовка на служебни кучета, а третият екип вече се доближава до регулацията на село Бързия, където остават около 250 метра изкопни дейности.


Общо 304 са новорегистрираните безработни в Бюрото по труда във Враца през месец май, съобщи директорът на дирекцията Маргарита Ангелова. 153-ма от тях, или 50.33% са се регистрирали след освобождаване от работа с право на парично обезщетение. 20 от безработните са попаднали на борсата след приключили програми и мерки за заетост, а 33 от новорегистрираните са се върнали от чужбина или от други региони в страната. Така общият брой на безработните в Бюрото по труда през май е 2 759. Това е с 114 по-малко в сравнение с април и с 560 по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Равнището на безработицата в област Враца е 12.98%, при 6.11% за страната.



Общинският съвет в Ружинци прие доклада за изпълнение на общинския план за развитие за 2017 година
. Гласувано е и решение за участие на общината в Учредителиня комитет за създаването на Организация за управление на Дунавския туристически район, каза кметът Александър Александров. Предстои подписването на договор по проекта за реконструкция на водопроводната мрежа в селата Бело поле и Ружинци, който е за близо пет милиона лева. В режим на изчакване е проектът за ремонт на  пътя до село Чрено поле.



Оперативна група, която да работи на територията на цяла България, ще създадат от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), това съобщи в "Посоките на делника" Валери Спасов, инспектор в ИАРА в Монтана. Целта и е да да задържа нарушители при установяване на незаконно деяние. През месец юни народните представители приеха окончателно промените в Закона за рибарството и аквакултурите. Измененията предвиждат служителите на агенцията по рибарство да могат да арестуват нарушители, да използват записващи и заснемащи технически средства, да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства след предупреждение.


Почистиха бреговата ивица в Лом за Деня на Дунав.



Експерти разискваха проблемите на Дунавския басейн.



С демонстриране на воден туризъм ще се включи видинското туристическо дружество "Бонония"
 към празниците по повод 29 юни - Деня на река Дунав. Целта е да възобновим традицията, каза д-р Борислав Милчев, председател на дружеството. Празникът за Деня на река Дунав във Видин ще започне утре от 16 часа на градския плаж до крепостта "Баба Вида". 



Речно кръщение правят в Лом.



Започва панаирът в Белоградчик.



Съветници дадоха имот на БЧК във Враца.



Правят опреснителни курсове за шофьорите във Видинско.



Занаятчиите от Монтана ще отбележат своя празник, който се чества на 29 юни - Петровден.
Честването ще се проведе в художествена галерия "Кирил Петров", от 11 часа. Ще има изложба и връчване на майсторски свидетелства, съобщи председателят на Регионалната занаятчийска камара Стилян Каменов. Той добави, че националната занаятчийска камара и регионалните ѝ структури работят за връщане на стария закон, като предлагат борят на занаятите отново да се увеличи. 



4 малки сови спаси видинчанинът Николай Иванов. Птичетата паднали от дървета в парк "Рова". Малките са транспортирани до Спасителен център на столична организация. След като се възстановят, совите ще бъдат пуснати на свобода.



Лекция на тема "Ало-измамници, битова престъпност и киберсигурност" беше проведена в Народно читалище "Съзнание" в село Долни Вадин. Полезната информация беше изнесена пред жителите от Станислав Георгиев, началник на Районно управление- Оряхово, съобщи Анелия Спасова, секретар на местното читалище. Целта на инициативата е да запознае хората с актуални ситуации от живота, допълни Спасова. Около трийсет души от селата Долни и Горни Вадин са присъствали на дискусията за предпазване от "ало" и "кибер" измамниците.


Крадат номера на къщи в Монтана.



Богослуженията за деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел във Враца започват днес
с празнична вечерня в катедралния храм "Св. апостоли" и ще продължат утре с архиерейска света литургия. Богослужението ще бъде предстоявано от Врачанския митрополит Григорий, а участие ще вземат и свещеници от епархията.


"Акули" превзеха сцената на кукления театър във Видин.

Плаване със сал и стрелба с требушет ще са сред предизвикателствата на „Приключенски многобой – Мездра 2018“. Отвореното събитие, част от Приключенски Екстрийм Тур, ще се проведе на 1 юли 2018 (неделя) от 10:00 часа във и около Археологически комплекс „Калето“, гр. Мездра.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56