Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 юли 2018 година

Снимка: Ива Антонова

От днес общинска комисия, начело с кмета на Роман- Валери Ролански, описва щетите след наводнението от края на миналата седмица. Река Малък Искър заля квартал "Карашки" в града в петък сутринта и остави под вода стотина къщи. 


Близо два милиона лева получават три монтански общини за предотвратяване на щети от проливните дъждове. Решението бе взето на последното заседание на Министерския съвет.


Разходите за най-високо рисковите дейности да станат приоритет и да им се осигури съответното целево финансиране. Това заяви по Българското национално радио Благой Станчев- парламентарен секретар на Националното сдружение на общините в България. Според него и на местно, и на национално ниво липсва нагласата, че трябва да се заделят средства за превенция. Бюджетът на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е 70 милиона лева, посочи Станчев и добави, че на тези пари се разчита и за превенция, и за нанесени вече щети след бедствия. Парите не достигат нито за едното, нито за другото, категоричен е той. Плановете за намаляване на риска от наводнения за всяка област са десетки милиони левове.


От Агенция „Пътна инфраструктура“ е изготвено допълнително задание за авариен ремонт на моста над река Тополовец при село Слана бара. Ремонтът вече е започнал, каза Цветозар Цанков от Областно пътно управление- Видин. Ремонтните дейности трябва да приключат до края на юли.


Необходимо е извършването на проучване и стабилизиращи мероприятия за пътя Видин - Лом, след като там тази пролет бе активизирано ново свлачище. Това съобщи Цветозар Цанков от Областното пътно управление във Видин. Движението все още се извършва по обходен маршрут. 


Конфедерация на автобусните превозвачи ще обедини всички фирми в тази сфера. Членството е доброволно, а членският внос е символичен, каза Петър Захариев, превозвач от Монтана и член на Националната асоциация на автобусните превозвачи. Той предупреди, че малките и труднодостъпни населени места у нас могат да останат без превоз, ако бъде приет спорният пакет „Мобилност 2“, който предвижда либерализация на пътническите превози.

Започна асфалтирането на пространството в близост до детската площадка и футболното игрище, които преди по-малко от месец бяха изградени на кръстовището на улиците ”Редута” и ”Патриарх Евтимий” във Видин. Очаква се дейностите да приключат най-късно до края на работната седмица. Двата обекта бяха направени по лична инициатива и с финансовата подкрепа на строителния предприемач Владимир Велков, с общите усилия на Община Видин и жителите на квартала.

Доброволни сътрудници към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/, които са от град Кула, са попаднали на кош за раци при проверка на язовир "Нишор" в община Бойница.


Изложбата "Богове, символи и древни знаци" бе открита днес във фоайето на Регионалния исторически музей във Враца. Проучванията добавят нови експонати в изложбата, поради което експозицията периодично се излага за посетители.


Видинският исторически музей спечели проект за предконсервационни проучвания на пещера "Магура". Той е възложен от Министерството на културата, потвърди  директорът на музея, Фионера Филипова. Средствата, които ще бъдат отпуснати за проучванията са на стойност 136 000 лева. Проектът вече е утвърден и предстои подписването на договора. 


Пет нови информационни табели са монтирани в Лесопарк „Калето“ в Берковица. Едната е на основния подход към крепостта и представя информация за историческата крепост и маршрута.


Два златни, два сребърни и един бронзов медал завоюваха видински ученици на Международния турнир "Математика без граници", който се проведе в Несебър. В престижното състезание участваха 1 370 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни. Днес на официална церемония бяха връчени наградите, съобщи Камелия Иванова, водач на отбора на видинските математици.


Приключи 52-то издание на най- стария рок фестивал на балканския полуостров - традиционната Гитариада в сръбския град Зайчар. Финалният концерт от фестивалната програма, с участието на звездата Били Айдъл събра около 40 000 почитатели на рок музиката от различни европейски държави, сред които имаше и много българи. Победителят в тазгодишното издание на Гитариадата в Зайчар е групата Aleja Velikana от Белград, а повече по темата очаквайте в рубриката "Постфактум", в четвъртък, в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН.


Желаещите да посетят представленията, включени в програмата на фестивала "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида", който се организира от Община Видин от 3 до 6 август, вече могат да закупят билети. Сцената за спектаклите ще бъде изградена на площад „Бдинци“, а при неблагоприятни метеорологични условия те ще се играят в Спортна зала „Фестивална“. Цената на билетите е 10, 20 и 30 лева и могат да се закупят на касите на Симфониета- Видин, крепостта "Баба Вида", МОЛ-Видин и в мрежата на Eventim.bg. Двете представления за деца са безплатни.​​​


Министерството на труда и социалната политика и Дирекция "Бюро по труда"- Видин организират информационно събитие за активиране на неактивни младежи в областния град. Проявата по проект "Готови за работа" е на 11 юли, сряда, от 10:30 часа на площад "Бдинци". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Граждани със заслуги ще бъдат наградени в Деня на Община Кула

По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула, граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност.  Удостоява се с почетна грамота ФК "Кула 04" - за значителен принос за развитието на спорта в община Кула и спечелена..

публикувано на 31.07.24 в 08:45

Стрелба с лък във Вършец

Стрелба с лък предлагат на жителите и гостите на Вършец. Атракцията е част от изявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана. Стрелба с лък е една от атракциите във Вършец. Тя е част от многобройните прояви организирани за летните празници в курортното градче. „Стрелбата с лък се предлага от историческия музей в Оряхово", поясни Натали..

публикувано на 31.07.24 в 08:34

Повишиха част от цените за Синята зона във Враца

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. Левче на час остава цената на синята зона в центъра на града, а в района на болницата ще се плаща по 50 стотинки за 60 минути, след като..

публикувано на 31.07.24 в 08:19

Започва Богородичният пост

За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание, животът на св. Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 08:16

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10